и те боледуват

Лекарите страдат от екземи заради КОВИД

06-10-2020 05:11
Дългото стоене с маски и дезинфектантите активират редица кожни възпаления сред медиците, казват колегите им дерматолозиЛекарите страдат от екземи заради КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

КОВИД-19 е най-честата тема на 2020 г. Обикновено от нея отбягва един аспект, този на усилията, които правят медиците, за да спасят пациентите си. Всички подозираме, че не им е леко, но някак срамежливо пропускаме да говорим за жертвите, които дават. И тук не става дума само за фаталните случаи (отидоха си вече над 10), а и за неприятните последици, до които водят грижите им за заразените с вируса. А те са както психически, така и физически. Решихме да ви разкажем за тях в поредицата „И те боледуват", за да можем да разберем по-добре защо е важно да пазим медиците, а това става само по един начин – като спазваме мерките и не се разболяваме. Какви са дерматологичните проблеми, които съпътстват медиците на първа линия, разказват специалистите д-р Дончо Етугов и д-р Росица Денчева.

Нарушен кожен метаболизъм и повишена склонност към инфекции и болести като дерматит, розацея, екземи периорален дерматит, акне. Това са най-общо следствията на дългото носене на маски и предпазни облекла, както и на прекалената употреба на дезинфектантите, които убиват вируса.

„За съжаление продължителното носене на дрехи, предназначени за предпазване на тялото от контакт с КОВИД не оставя кожата без последствия. Дрехите, създадени с тази цел рядко успяват да осигурят адекватна вентилация на кожата, откъдето идват и основните проблеми", казва д-р Росица Денчева. Носенето на специалните медицински маски също не оставя лицата без последствия.

Визитка

Д-р Росица Денчева завършва медицина през 1996 г. в Медицински Университет - София. Има призната специалност по „Дерматология и венерология" от 2001 г. и защитена дисертация на тема „Сифилис и бременност" през 2002 г.

Работи в Естетична дерматологична клиника „Reverse Sofia".

Тежестта на усложненията са пропорционални на анатомичните особености на кожата, както и времето на носене на предпазно облекло. „Медицинските специалисти, в обичайния 7 или 8 часов работен ден носят предпазни маски, шапки или престилки (съответно туника и/или панталон), през около 80-100 % от работното време, при работещи в хирургични или инфекциозни отделения. Но при 7-дневен, непрекъснат работен цикъл, кожните заболявания рязко се влошават" казва д-р Дончо Етугов.


Маските не само пазят


Те оставят и белези. Особено, като са предназначени за специалисти, работещи в рискова среда. Причината е, че тези маски са стегнати и оставят отпечатък върху кожата. Насищането на кожата с микроорганизми, които са в голямо количество в издишвания въздух в маската също водят до дразнене на кожата и последващи кожни проблеми, обяснява д-р Денчева. Проявите им при всички медицински специалисти, работещи в рискова среда са сравнително еднотипни.

„По лицата на лекари, медицински сестри и лаборанти се появяват белези от дълготрайния натиск на маските. Не рядко по лицето се появяват признаци на обострянe на съществуващо акне, розацея или периорален дерматит. Това са състояния, към които кожата е предразположена, но се активират при неблагоприятни условия на живот или работа. Когато се наложи дълготрайно носене на маски в затвореното пространство, под маската или други предпазни средства, се създават неблагоприятни условия, които водят до активиране на заболяването", допълва тя.

„Аз лично работих през целия период на карантината и нерядко консултирах колеги с влошени кожни болести, следствие на натоварения работен режим и носенето на предпазно работно облекло. Един от последните ми случаи беше колега, от Covid-отделението на болница "Пирогов". Дойде при мен със силно обострен периорален дерматит. Кожата около устните и към брадичката беше зачервена, влажна и осеяна с малки гнойни пъпчици/пустулки/. Назначих терапия и лечебни мерки и продължихме консултацията онлайн", разказва д-р Етугов.


Кога започват проблемите


Белезите на увреда на кожата настъпват различно бързо, според чувствителността й. „Когато говорим за белези от носене на маски, най-често те настъпват след 7-10 дневно носене на стегната маска. Следите, което се появяват са по типа на белези от натиск. Те са подобни на отпечатък на маската, често с потъмняване на цвета на кожата с червеникав или кафеникав оттенък. За разлика от тях, проявите на активирано акне или розацея могат да настъпят още на 3-4 ден от началото на носене на маските върху цялото лице. Първоначално се появяват единични възпалени зони, които бързо се разширяват и стават болезнени и не повлияващи се на действието на стандартни миещи средства", обяснява д-р Денкова. Маските и облеклата обаче не са единственият проблем, който води до кожни дразнения.


Пораженията от дезинфектантите


Не могат да се пренебрегнат екземите в областта на ръцете и кожните участъци, които лекарите трябва често да дезинфекцират. „Повечето от дезинфектантите са на основата на етилов алкохол, който разтваря себума и нарушава целостта на водно-липидната мантия. 

Визитка

Д-р Дончо Етугов завършва Френската Езикова Гимназия, след което продължава обучението си в Медицинския Факултет на Медицински Университет – гр. София. Завършва медицина през 1996 г. От 1999 г. е асистент по кожни и венерически болести в Катедрата по Дерматология и Венерология на Медицински Университет – София. Понастоящем е главен асистент.

Така се улеснява дехидратацията /ускорена водна загуба/ на кожата и по-лесното проникване на алергени и микроорганизми. Често се наблюдава иритация и химично дразнене на рецепторите от дезинфектантите. Отключват се или се влошават контактните дерматити. Особено се усложняват дерматитните симптоми при медицински специалисти, ползващи ръкавици с талк, който допълнително изсушава и дразни кожата", обяснява д-р Етугов. Затова той винаги съветва да се хидратират ръцете, незавидсимо, че след това ще бъдат дезинфекцирани.


Превенция и лечение


За да се предпази от обостряне, розацеята и периоралния дерматит, на пациентите се препоръчва ползването на продукти на базата на цинк, както и превантивно нанасяне на медицинска козметика, предназначени за третиране на купероза, розация и периорален дерматит.

„При хората със суха и атопична кожа препоръчвам да се ползват ръкавици и предпазни средства без талк. При колеги, склонни към хиперхидроза (наднормено изпотяване), да се ползват предпазни средства от естествени материали, а при невъзможност, под синтетичното предпазно средство, да има памучен слой, за да поеме потта, както и да изолира директния контакт на синтетичната материя с кожата", обяснява д-р Етугов.

За правилното лечение обаче най-важна е правилната оценка на състоянието на кожата. „При поява на промени по кожата на лицето е добре да бъде направена оценка на състоянието и да се изпише лечение от дерматолог. В случай, че става въпрос за активиране на акне, себореен дерматит или розацея, състоянието е добре да бъде лекувано от специалист. При поява на белези от натиск, състоянието може да се подобри при прилагането на възстановяващи кремове върху засегнатите участъци. При поява на екзема по кожата на ръцете в резултат на контакт с неподходящи миещи средства или дезинфектанти е важно да се приложат локални медикаменти за намаляване на възпалението, както и кремове, които подобряват защитната бариера на кожата на ръцете", казва д-р Денчева и съветва:

„Когато говорим за дерматит на ръката, който настъпва в резултат на ползване на дезинфектанти и миещи средства, е важно да се подбират меки измивни средства. В период на риск от КОВИД почистването на ръцете е важно. Възможно е средствата за измиване да бъдат по-леки и не дразнещи кожата. Непосредствено след ползването им е добре върху кожата да се нанасят обогатяващи и балансиращи кремове. Добре е използването ма омекотяващ крем да става след всяко мокрене на кожата. При силно-изразено дразнене е важно реакцията да бъде потисната чрез противовъзпалителни кремове. При случаи на розацея или акне върху лицето като резултат от носене на маска е добре да се направи микробиологично изследване. Противовъзпалителните средства и анти-бактериалните продукти могат до подтикнат възпалителната реакция за кратък период от време. Добре е кремовете за лице да бъдат съобразени с повишената чувствителност на кожата и при необходимост да се прилагат специфични лекарства срещу розацея или акне".

Д-р Дончо Етугов:

Какъв е механизмът на кожното дразнене


Ефектът, който предпазните облекла оказват върху физиологията на кожата са в пряка зависимост от вида на тъканите, от които са изработени и времето на контакта им с кожата. Съвременните материали, ползвани за изработване на предпазни облекла са синтетични и микропорьозни. Целта на малките пори е да се осигури вентилиране на кожата и непропускане на микроорганизми отвън навътре, в това число и бактерии. Колкото и съвършена да е материята, при дълго носене на облеклото и преди всичко предпазна маска на лицето, се получава ефектът на парника. За да стане по-разбираемо ще припомня как се осъществява кожното охлаждане чрез изпотяване. Кожата, основно по откритите зони е осеяна с отвори на екринните потни жлези и тяхната основна функция е терморегулация. Реализира се, чрез изпаряване на потта в основата на жлезата. Според физиката, повърхността осигурила изпаряването, намалява своята температура. Една част от изпарената пот, вече охладила жлезния канал, обратно се втечнява и се връща по хода на каналчето към основата на жлезата. Останалата изпарена течност излиза на кожната повърхност и чрез отделянето си охлажда епидермиса. Когато дълго време синтетичната тъкан ограничава тези физични процеси, то и терморегулацията се затруднява. Задържаната пот дълго време размеква роговия слой и се създава предпоставка за повишена епидремална пропускливост. Подобно на потните и мастните жлези затруднено освобождават своя секрет на повърхността на кожата. Това предизвиква себостаза, със задържан себум в мастните жлези и повишено кожно омазняване.


Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
 БЧК с чатбот във Viber

БЧК с чатбот във Viber

Приложението ще предоставя информация за КОВИД-19, ваксинацията и ще дава възможност за консултация с психолог
ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

ЕК предоговаря ваксините срещу К-19

Става дума за изменение в сроковете им, а не за прекратяване на договорите, казва говорител на Европейската комисия
България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

България иска ЕК да прекрати договора за ваксини

Принудата държавите да купуват големи количества, които след това се унищожават, е изключително безотговорна и не е имиджова и за ЕС, каза д-р Асен Меджидиев
SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

SARS-CoV-2 без варианти на безпокойство

ECDC премахна от листата BA.2, BA.4 и BA.5 от листата, замени ги с техни наследници от интерес и под наблюдение 

Намаляват доставките на Ремдесивир

Намаляват доставките на Ремдесивир

Минималните заложени количества ще бъдат редуцирани с изменение в договора, реши кабинетът
Връщаме се към обичайните нива на смъртност

Връщаме се към обичайните нива на смъртност

Отрицателната свръхсмъртност за декември 2022 г. означава, че тя е била по-ниска отколкото през декември 2016-2019 г., казва Магдалена Костова

Ирационално е да купуваме още ваксини за КОВИД

Ирационално е да купуваме още ваксини за КОВИД

През 2023 г. ще бъдат бракувани 2.8 млн. дози, няма как да обясним на обществото защо се дава финансов ресурс за тях, след като ще бъдат унищожени, каза д-р Асен Меджидиев

Извънредната смъртност не е показателна

Извънредната смъртност не е показателна

Тя не представя реалната картина, а само съотношения, истината е, че пак сме първи в класацията, казва проф. Христо Хинков
Училищата пълни с излишни КОВИД тестове

Училищата пълни с излишни КОВИД тестове

Какво да правят с тях, пита Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов писмо образователния и здравния министър
1 2 3 4 5 ... 449 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ