Образование

К-19 спря 5% от кандидатите за чужд ВУЗ

28-09-2020 12:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
К-19 спря 5% от кандидатите за чужд ВУЗПовечето от западните университети заложиха на хибридния модел – онлайн и присъствено
КОВИД-19 е спрял около 5% от кандидатите за висше образование зад граница. Това съобщи Николай Христанов, мениджър Висше образование от една от посредническите агенции за обучение зад граница. През настоящата учебна година повечето от западните университети заложиха на хибридния модел – онлайн и присъствено.
По предварителни данни над 5000 български студента – бакалаври и магистри, и тази година започват образованието си в западни университети. Значителна част от тях вече са отпътували за съответните държавите. Пребиваването им е съобразено с условията за обучение в рамките на пандемията.

 

Около 1200 българи отново ще се обучават

 

в британски университети, което е спад от около 10% от миналата година. Въпреки промените в условията за прием на Острова след Брекзит, по проекта „Световно образование" вече са заявени първите 11 ранни кандидатури за Великобритания. Пет от тях са за Оксфорд и Кеймбридж за специалности Компютърни науки, Математика, Право и Биология. Въпреки повишаване на цената на обучение, която ще се движи в среден диапазон от 16 000-23000 паунда, британските институции търсят начини за допълнително финансиране на студентите от ЕС.

 

Новости и детайли около условията прием

 

в западните университети ще бъдат представени по време на предстоящите изложения по проекта „Световно образование". България заема 5-о място по прием на международни студенти в Нидерландия с общ ръст на кандидатите от 3200 на 3680 студенти към 2020 г. става ясно още от данните по проекта. Така страната ни се след държави като Германия, Италия, Китай и Белгия.

„Световно образование" отчита и 27% ръст на заминалите по проекта деца за средно образование в елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция, съобщи Таня Илиева, мениджър Средно образование в чужбина.

 

Според нея подготовката за най-престижните

 

колежи в Европа е дълъг и планиран процес, който не се е повлиял пряко от Ковид-19 заради възрастовите ограничения и сериозните намерения на кандидатите. В Англия и Италия децата са задължително под карантина за 2 седмици и стартират обучението си онлайн. В останалите държави учебната година стартира нормално – присъствено в клас с всички необходими предпазни мерки, съобразно предписанията на местните здравни власти. Като основни алтернативи на обучението в Англия, консултантите посочват програмите за обучение на английски в училища в Португалия и Испания.

Предвид ръста на кандидатите,

 

на предстоящите изложения в България ще

 

пристигнат представители на швейцарския престижен Collège Lycée Saint Charles, който предоставя преференциални стипендии в зависимост от успеха от входните тестове. Сред участниците ще са и оглавяващият класациите на Великобритания Oxford International College, D′Overbroecks Oxford, Bromsgrove school, Abbey DLD, BBIS Berlin Brandenburg International School, чиито възпитаници се готвят за прием в топ университетите от Оксбридж групата. Въпреки пандемията 46 деца са пътували на езиков курс през това лято, съобщиха още консултантите.

Изложението – присъствено и онлайн

 

Изложението „Световно образование" ще се проведе на 1 октомври във Варна, на 2 –ри и 3-ти в София, а на 5-ти в Пловдив. Ще има и онлайн изложение на 4 октомври на специализирана онлайн платформа с лесен достъп за регистрация и участие в няколко стъпки, описани на страницата на „Световно образование". То предлага над 25 специализирани щанда с жива връзка с представители от Нидерландия, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Дания, Гърция и България. Платформата позволява едновременна комуникация с няколко институции във видео разговор или чат сесии на живо. Всеки участник ще получи достъп до информативни дигитални материали, които ще заместят напълно хартиените каталози и брошури. Всички участници и във физическия, и в онлайн варианта на изложението, ще отпускат академични стипендии за изявени деца в областта на математиката, спорта и изкуствата и с общи академични знания. Консултантските семинари по водещи теми ще се проведат само в присъствената форма на изложението. Затова се препоръчва се предварителна регистрация с цел спазване на епидемиологичните мерки.

 Отлагат държавни изпити по фармация

Отлагат държавни изпити по фармация

МУ-София преустановява присъствените занятия до 12 ноември, гласи заповед на ректора акад. Лъчезар Трайков

Директорите инициират онлайн учене

Директорите инициират онлайн учене

Te ще инициират превключването при определени критерии, а образователният министър ще разрешава
Повече средства за медицинските вузове

Повече средства за медицинските вузове

Бюджетите им се увеличават с по около 2 млн. лв., става ясно от проекта на бюджета за 2021 г.
145 зъболекари се дипломират

145 зъболекари се дипломират

45-ия випуск на Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив полага Хипократова клетва днес
1300 лв. минимум за асистент, 1600 лв. за професор

1300 лв. минимум за асистент, 1600 лв. за професор

МОН готви споразумение със Съвета на ректорите за определяне на минимални заплати на преподавателите в университетите
10 урока онлайн за отсъствали ученици

10 урока онлайн за отсъствали ученици

Поне толкова ще трябва да учат в електронна среда по всеки предмет децата, които не са били в час над 10 дни
В Търговище вече се учи онлайн

В Търговище вече се учи онлайн

До края на месеца Първо СУ ще е в електронна среда, 200 деца са със симптоми
Отварят лаборатория по генетика в СУ

Отварят лаборатория по генетика в СУ

Липсата на практически опит на студентите по време на извънредното положение става повод за създаване на новия център в Биологическия факултет
30 минути е-уроци в предучилищната

30 минути е-уроци в предучилищната

Децата от целодневните групи трябва да играят поне два часа навън, гласят промени в Наредба на МОН
 20 минути онлайн урок за малките ученици

20 минути онлайн урок за малките ученици

Такава е максималната допустима продължителност на учебен час в начален етап при дистанцинно обучение
1 2 3 4 5 ... 37 »
Банер
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Банер
Октомври 2020 Предишен Следващ