Ревизия

Предлагаме да се разшири групата за лечение с Хепатит С

11-01-2017 08:11
Административното налагане на определен медикамент не ни харесва,казва проф. Крум Кацаров
Снимка: ВМА
Предлагаме да се разшири групата за лечение с Хепатит С
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравната каса реши да затегне режима за изписване на безинтерфероновите терапии за Хепатит С. С промените се въвеждат три линии на лечение, като преминаването от първа на втора или трета линия на лечение ще става с одобрение от Надзорния съвет. Добре или зле е това за пациентите, съгласни ли са медиците с промяната, попитахме проф. Крум Кацаров. Той е национален консултант и шеф на клиниката по гастроентерология във ВМА.

- Проф. Кацаров, здравната каса реши да затегне критериите за предписване на безинтерферонови терапии, смятате ли, че те са по-удачни от досегашните?

- Медицинските критерии почти не са променени от тези, които бяха през 2016 г. Когато влязоха безинтерфероновите терапии, ние заварихме една много голяма група хора, които бяха противопоказани за лечение с комбинацията интерферон/рибавирин. Това бяха декомпенсираните цирози, високостепенните фибрози, пациентите за или след трансплантация, много хора, които имат съпътстващи заболявания – бъбречни заболявания и т.н. Сега вече можем да ги лекуваме. Този феномен се наблюдаваше и в страните от Западна Европа - Франция, Англия, Германия, които започнаха това лечение по-рано от нас, някъде в края на 2013 и началото на 2014 г. Този проблем те го решиха в рамките на около две години, както вероятно ще се получи и при нас. В началото и там критериите бяха по-рестриктивни, никой не започна от самото начало да лекува всички пациенти.

Ние вече прилагаме тези терапевтични схеми при пациентите, за които това лечение е животоспасяващо и би спряло развитието на процеса, който в голяма част от случаите е в крайните си стадии. Може би до края на тази година ще успеем да обхванем тази група.

- Колко са хората, които са в тази първа група?

- За миналата година имаме около 180-200 лекувани човека, общият брой на протоколите е над 700.

- След като се изчерпят тези 500-600 души, които са останали, ще се променят ли медиицнските критерии и как?

- Идеята, която предлагаме, е да се отиде на максимално разширяване на критериите за лечение, т.е. на групата пациенти, които могат да се лекуват. Ние и сега следваме европейските стандарти, истината е, че все пак се опитваме да се вместим в някакви граници.

- Тоест, тогава всеки човек, който има нужда, ще може да получи лечение с безинтерферонови терапии, така ли?

- Идеята, която сме представители на МЗ и НЗОК, е да разширим критериите и да ги синхронизираме с тези в Европа. Тоест, да лекуваме хора с хроничен хепатит, още в началните стадии. Смятахме, че фиброзата се развива 20-30 години след острата форма на хепатит С, а се оказа, че при не малък процент от пациентите – над 14-15, се развива още към петата година. Затова идеята е да се изтегли лечението към пациентите с ниски степени на фиброза.

- Ако приемем, че с медицинските критерии всичко е наред, то въвеждането на финансови изисквания за предписване на първа, втора или трета терапия ще попречи ли на лечението на пациентите?

- Всичко, което се прави опира до пари. Това, че се въвеждат линии на лечение, в известна степен ни озадачава и притеснява, защото ние познаваме добре и имаме опит с два от медикаментите. През 2014/2015 г. имаше дарителска програма от фирмите, в която се включиха около 140 човека. С новият медикамент, който се извежда като първа линия, нямаме никакъв опит. Налична е много литература за него, той е утвърден за употреба, но има неща, които трябва да дискутираме по отношение на подбора на пациентите. Въпреки че, този медикамент е със сравними по литературни данни резултати с другите два препарата и с него лекуват в Германия, Франция и другите западни страни. Все пак подчертавам, че нямаме практически опит с него.

Принципът на административното налагане на определен медикамент обаче не ни харесва , но все пак лечението е изкуството на възможното. Лекуваш с това, с което можеш. Искаме много неща да са различни, но за това ще говорим с касата.

- Защо има значение кой медикамент ще се използва при пациентите, след като и трите водят до еднакъв краен ефект?

- Защото има някои неща, които са различни. Например и трите медикамента са показани за лечение на Хепатит С генотип 1, но единият е противопоказан за хора с бъбречна недостатъчност, което е сравнително често състояние при напредналите форми на хронична чернодробна недостатъчност. При по-напредналите, т.н. декомпенсирани стадии на чернодробна цироза можем да приложим само един от медикаментите. Има други пациенти, които приемат доста медикаменти, които си взаимодействат по различен начин и с различни странични ефекти при прилаганите антивирусни средстава . Т.е. стремим се да персонализираме терапията според конкретните обстоятелства и затова искаме да имаме повече възможности.

- Здравната каса попита ли ви като национален консултант, когато предложи тези ограничения?

- В интерес на истината ние не сме имали официален разговор по този въпрос, надявам се, че сега ще имаме такъв. По принцип касата ползва нашите стандарти, които сме направили, но ще дискутираме и ще искаме някои неща да се променят.

- Какви ще бъдат вашите предложения?

- Има някои чисто медицински проблеми, които ще искаме да се дискутират и променят. Предложението, за което говорихме – когато видимо се намали броя на пациентите в т.н. приоритетните групи, да се разшири максимално достъпа до терапия.

- А за първата и втора линия ще говорите ли?

- Да, чисто медицински не би трябвало да се налагат подобни терапевтични линии, би трябвало ние да определяме терапевтичнита схема съобразно конкретния пациент, но в края на краищата, вземаме под внимание и икономическите възможности, които са извън нас. Защото има и други практики,в съседна Румъния например в случая се провежда търг, печели една фирма и се ползва нейният медикамент, но по преценка на лекуващия лекар може да се предложи и друг терапевтичен режим. Ние искаме максимално да ни бъдат развързани ръцете, когато тръгваме да лекуваме. Тоест, да можем да адаптираме трите медикамента към проблемите на конкретния пациент. Но това е въпрос и на финансови възможности. По принцип касата е дала вариант да се сменят терапиите, когато се мине през допълнително одобрение, но процедурата става много тромава и трудна.

- Каква част от хората са с Хепатит С генотип 1?

- Някъде около 80-82%. Другия основен генотип е три, някъде около 11-12 процента от пациентите с хепатит С, но засега е той е най-труден за лечение.

- Ако трябва да пренаписвате протоколите на всички пациенти, ще се забави ли много лечението им?

- Вероятно да, но и този въпрос предстои да го коментираме.


СЗО иска скрининг за хепатит В и С у нас

СЗО иска скрининг за хепатит В и С у нас

Лекари алармират, че се изискват ненужни изследвания, заради които се забавя терапията на болните
Хепатитът в Раковски отшумява

Хепатитът в Раковски отшумява

Само един случай е регистриран за последните три дни от 21 ноември досега, каза Кирил Ананиев

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатитите А, Б и С могат да са изключително опасни и сериозно да застрашат здравето ни. За какво да внимаваме и как да се предпазим разговаряме с проф. Красимир Антонов.
Седем деца с хепатит А в старазагорско

Седем деца с хепатит А в старазагорско

Малчуганите са хванали заразата в детската градина и училището в село Черна Гора
Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Безинтерфероновото лечение дава 99% успеваемост, отчитат медиците
Две нови лекарства за хепатит С

Две нови лекарства за хепатит С

ЕМА предлага да получат по-бързо одобрение за употреба заради ефикасността им

Касата маха ограниченията за хепатит С

Касата маха ограниченията за хепатит С

Благодарение на разширяването на критериите през тази година модерната терапия ще получат 650 души
Временно спряха рестрикциите за хепатит

Временно спряха рестрикциите за хепатит

Мярката е само, докато трае делото, което заведе сдружение „ХепАктив" срещу ограниченията на НЗОК
Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

През март ще стане ясно дали ще отпаднат спорните критерии за избор на терапия
Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

От Асоциацията на иновативните компании искат касата да отмени новите правила за лечение
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ