бизнес

Държавно рамо за 357 хил. и още нещо

25-09-2020 12:23
Помощта ще е за насърчаване на инвестицията на Пос Фарма с вендинг машини с лекарства, която провокира много въпроси сред фармацевтитеДържавно рамо за 357 хил. и още нещо
Clinica.bg

press@clinica.bg

Правителството удари сериозно рамо на бизнеса с лекарства във вендинг машини в лицето на един инвеститор – „Пос Фарма". На 357 хил. лв. възлиза финансовият ангажимент, който поема държавата с подкрепата си на новия проект, отделно тя ще окаже съдействие на фирмата за получаване на всички нужни разрешения. Това става ясно от Меморандума, който Министерски съвет одобри в сряда. Той обаче повдигна много въпроси сред фармацевтичната гилдия у нас и не само.

Според меморандума държавата ще подпомогне бизнес намеренията на фирмата за изграждане на кол център с 50 фармацевти и оборудването на 120 вендинг машини с лекарства в страната, за да намали дефицита от аптеки в някои региони на страната. Проучванията на фирмата са показали, че сега снабдяването е недостатъчно в 4569 населени места с над 1.4 млн. души. Продажбата на медикаментите ще става успоредно и с консултации по телефона, както и със събирането на база данни за здравословното състояние на клиентите.


От „Пос Фарма" ще инвестират

20 млн. лв., а държавата ще ги подпомогне с получаването на всички разрешителни и други документи, които са им нужни за реализирането на проекта. За целта ще се създаде и междуведомствена работна група. Също така държавата ще окаже и финансова подкрепа до 357 хил. лв. По-голямата част от парите – 230 хил., ще е за частично възстановяване на разходите за здравни и пенсионни осигуровки, а останалите средства от 125 хил. лв. ще са за обучение на служителите. Предвидените приходи от фирмата за пет години са в размер на 20.88 млн. лв.


Проектът повдигна много въпроси.

Въпреки че и сега има вендинг машини за лекарства, в тях се предлага изключително ограничен асортимент от безобидни продукти без рецепта. В проекта на „Пос Фарма" обаче никъде не става ясно какви ще са медикаментите, които ще се продават. В Меморандума се заявява само, че ще се спазят законите, а според тях в момента лекарства с рецепта не могат да се продават другаде освен в аптека. Нормативната база обаче може да бъде променена. Дори и да остане така не е ясно доколко законови са телефонните консултации с фармацевт. Към момента те не са изрично регламентирани никъде.

Не е ясно и защо определена фирма

получава държавна помощ, след като на пазара има и други, които монтират вендинг машини с лекарства. Към проекта няма и оценка на въздействието върху сегашното състояние на фармацевтичния пазар, както и на достъпа на пациентите до лекарства. Всички тези неизвестни, както и липсата на обществено обсъждане, накара Българския фармацевтичен съюз да постави редица въпроси пред институциите. Засега отговор няма.

Кои са инвеститорите

 

Фирмата „Пос Фарма" е регистирана през юли 2019 г. Размерът на капитала е 280 хил. лв., а нейни управители са Иван Манолов, Емил Папазян и Едуард Мътърян. Предмет на дружеството е търговия с лекарства, посредничество на физически и юридически лица, транспортна, консултантска, маркетингова, рекламна и друг вид дейност.


Над 32 млн. заявки по е-книжките

Над 32 млн. заявки по е-книжките

До този момент само от хартия са спестени над 160 хил. лв. на хронично болните пациенти, казват от Информационно обслужване
ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

Пфайзер орязва реповете в САЩ

Пфайзер орязва реповете в САЩ

От компанията мотивират решението си с утвърждаването на дистанционното общуване през пандемията

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
НЗОК с електронен контрол на рецептите

НЗОК с електронен контрол на рецептите

Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър Маринов
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Болници в непрекъснато развитие

Болници в непрекъснато развитие

Или как безпрепятственият достъп до хранилката на НЗОК стимулира ненужното им роене

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕК

1 2 3 4 5 ... 135 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ