европа

С имунитет срещу КОВИД са 15%

24-09-2020 13:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
С имунитет срещу КОВИД са 15%Трябва да внимаваме, пандемията не е приключила, а есента е сезонът когато идват повече заразни заболявания, каза еврокомисарят Стела Кириакидис

С имунитет срещу КОВИД-19 са до 15% от населението в ЕС и Великобритания. Това показват последните анализи на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания (ECDC). Експертите в него заедно с еврокомисаря Стела Кириакидис днес отправиха нови препоръки към държавите за нуждата от мерки срещу вируса.

Макар и с различни сила, случаите на КОВИД-19 се повишават устойчиво в целия ЕС и Англия от началото на август. В някои страни се увеличават хората с леко протичане на инфекцията, които се откриват заради повишеното ниво на тестване, в други обаче се увеличават тежките случаи на заразата, казват от европейския център и ЕК.

От ECDC смятат, че 7 страни от ЕС показват развитие на епидемията, което предизвиква голямо безпокойство.

 

Сред тях е България,

 

а останалите са Румъния, Испания, Хърватия, Чехия, Малта и Унгария. Там се наблюдава все по-високо съотношение на сериозните случаи или хоспитализациите в съчетание с вече наблюдавано или скоро възможно увеличение на броя на смъртните случаи, поясняват от центъра.


„Ситуацията сега е дори по-лоша от март,

това е притеснително, то е следствие на това, че мерките не са достатъчни или не се спазват достатъчно. Пандемията не е приключила, а есента е сезонът когато идват повече заразни заболявания", каза еврокомисарят Стела Кириакидис. Тя допълни, че Комисията работи за осигурявам на ваксини, както и по предложения за ограничаване на свободното движение на хората, така че всичко да е по-предвидимо. Засега обаче няма окончателен вариант и противоепидемичните мерки трябва да се спазват.

На същото мнение са и в ECDC.

Оттам са категорични, че към момента предпазните мерки не са постигнали нужния ефект. Това пък е притеснително при положение, че засега по-малко от 15% от населението има имунитет според различните проучвания, казват от ECDC. 


Затова от агенцията предлагат

да се обърне внимание на предпазните мерки във всички държави. Oпасността от КОВИД е особено голяма за рисковите групи, напомнят експертите.


Ситуацията ни насочва вниманието

върху повишаващия се риск за възрастните хора и тези с хронични заболявания, казва Андреа Амон, директор на ECDC. Според нея повишената заболеваемост поставя на изпитание възможностите на здравните системи да се справят с пандемията. 

Нужни са действия, пандемията 

е далече от края си и не трябва да сваляме гарда, казва тя. До появата на ваксина е нужно да се спазват мерките за превенция навсякъде. Това означава, че те трябва да се зачитат от всички, иначе не са ефективни. Също така трябва да са съобразени с особеностите на всеки регион, а властите трябва да са гъвкави в решенията си и готови за спешни промени, допълват от ECDC.Бойко Борисов е с КОВИД-19

Бойко Борисов е с КОВИД-19

Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение, обяви министър-председателят
1043 са новите случаи на КОВИД

1043 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 7094, починалите за денонощието са 7
Затварят дискотеките в София

Затварят дискотеките в София

Засега не е ясно дали мярката ще се разпростре от здравните власти и за цялата страна
Затворете дискотеките

Затворете дискотеките

Трябва да останат отворени болниците, а не заведенията, казват от БЛС

Без планово лечение в засегнатите зони

Без планово лечение в засегнатите зони

В червените райони е забранен и неспешния прием, а в оранжевите – само операциите
1589 са новите случаи на КОВИД

1589 са новите случаи на КОВИД

1886 са вече хоспитализираните, 127 от тях - в интензивно отделение
Затварят дискотеките в Перник

Затварят дискотеките в Перник

Кафенета и ресторанти ще работят до 22 часа, в Шумен препоръчват дистанционна работа за всички фирми
Търси се плазма за фелдшер от Шумен

Търси се плазма за фелдшер от Шумен

Той работи в Спешна помощ, въпреки че е пенсионер, вече десети ден се бори с КОВИД-19
Борисов и трима министри под карантина

Борисов и трима министри под карантина

Причината е, че са били контактни на заразения с КОВИД зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков
КОВИД-19 и във Врачанската митрополия

КОВИД-19 и във Врачанската митрополия

Инфектиран е секретарят на владиката Григорий – отец Николай
1 2 3 4 5 ... 168 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2020