в крачка

И през август медиците на трупчета

24-09-2020 06:09
Въпреки увеличението на цените на прегледите и пътеките, болниците и специалистите ще получат 16 млн. по методиката за К-19И през август медиците на трупчета
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

И през август здравната ни система е на трупчета. Въпреки увеличението на цените на прегледите в извънболничната помощ и на клиничните пътеки в болниците, медиците отново разчитат на финансова помощ заради пандемията, показват отчетите на НЗОК. Това пък изкарва с нова сила на преден план един важен въпрос - има ли нужда от смяна на модела на финнасиарне у нас.

Лекари и болници и през миналия месец не успяха да заработят с реална дейност прогнозния си месечен бюджет за 2020 г. По методиката на касата за КОВИД-19, за да достигнат 85% от панираното финансиране за август, лекарите ще получат 16 млн. лв. Най-голяма част от помощта е за болниците и зъболекарите.


За август джипитата са заработили

23.87 млн. лв., като едва 664 хил. лв. ще им бъдат дадени по методиката. Най-голям дял от приходите им е капитационното плащане – 11.17 млн. лв., показват сметките на касата. Останалите 12 млн. лв. са за различните видове дейности - профилактика, майчино и детско здравеопазване, диспансеризации и имунизации. 

22.62 ще получат специалистите в извънболничната помощ за дейността си през август, като по методиката са над 2.2 млн. лв. Основната част - над 12 млн. лв. от приходите им, са за първични прегледи.

Зъболекарите ще получат 16.6 млн. лв. от касата за изминалия месец, като 6.3 млн. лв. са по методиката. Най-голяма част от заработените средства и при тях – 9.9 млн. лв., са за първична помощ.


При болниците бюджетът за август

е 180.8 млн. лв., като над 7 млн. лв. са по методиката. Общо за четирите месеца до края на годината клиниките имат да вземат 807 млн. лв. Тоест изпълнението на бюджета им за август е 22% или с 3% по-малко от очакваното. Това обаче не важи с еднаква сила за различните дейности.


Така например лечението на пациенти

с КОВИД през август е надхвърлило очаквания обем. Вместо плануваните 1200 случаи, през болниците само по основната пътека за КОВИД (КП 104) са преминали 1619 пациенти или с 13% повече от очакваното. Средствата, които лечебните заведения ще получат за тази дейност са 1.93 млн. лв. Справка отпреди няколко дни на касата показа, че случаите на КОВИД през август в болниците са наполовина на всички лекувани от предходните 5 месеца, което поставя въпроса дали това се дължи на индексираната цена на пътеката или на реална заболеваемост. 


Драстично надхвърлен е и обемът

при ендоваскуларно лечение на нетравматични мозъчни кръвоизливи, аневризми и артериовенозни малформации на мозъчните съдове. При плануван един човек за оставащите 4 месеца на годината, само през август е имало 17. На сто процента са изразходвани плануваните обеми при други редки дейности, като интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации за деца, както и инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания с механична вентилация при деца.


Повече от очакванията на касата са

били и гръбначните и гръбначномозъчни операции, големите операции с отстраняване на органи заради тумори, операциите при белодробни болести, операциите на раменния пояс и ръката, също така диагностичните процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания, и радиохирургичните интервенции при онкологични и неонкологични заболявания и др.


Въпреки че болниците засега не

успяват да усвоят планираните си бюджети, размерите им за оставащите 4 месеца са щедри. Касата предлага клиниките да получават над 190 млн. лв. всеки месец и по още над 10 млн. за спешните дейности по Приложение 1, при положение, че напоследък те получаваха между 170 и 180 млн. лв. на месец. Очаква се цифрите да бъдат одобрени на днешното заседание на Надзорния съвет на осигурителния фонд. Това би трябвало да даде на клиниките още глътка въздух и да им позволи да продължат работата си в условията на пандемия, в която те оцеляват вече месеци наред благодарение на гарантирания минимум от 85% от прогнозните си бюджети. 

Пандемията от КОВИД обаче 

поставя все по-остро въпросът дали моделът на финансиране на болничната и извънболничната помощ е адекватен. "Пари за дейност" отдавна среща своите критики като добър вариант за работа при положение, че искаме да се прави медицина. Пандемията само увеличи недостатъците му. На практика в момента системата работи в голяма степен на бюджетен принцип, тъй като не успява да заработи нужните средства за издръжаката си. Дали това е следствие на неправилно остойностяване или на генерално сбъркан принцип на финансиране е важна тема без отговор. Така или иначе здравната система сега е по-необходима отвсякога, а въпросът, който КОВИД срамежливо поставя пред обществото ни, дори не се задава гласно, защото предполага началото на един сложен и нерешен, години наред, дебат.  


И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
1 2 3 4 5 ... 688 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ