в крачка

И през август медиците на трупчета

24-09-2020 06:09
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
И през август медиците на трупчетаВъпреки увеличението на цените на прегледите и пътеките, болниците и специалистите ще получат 16 млн. по методиката за К-19

И през август здравната ни система е на трупчета. Въпреки увеличението на цените на прегледите в извънболничната помощ и на клиничните пътеки в болниците, медиците отново разчитат на финансова помощ заради пандемията, показват отчетите на НЗОК. Това пък изкарва с нова сила на преден план един важен въпрос - има ли нужда от смяна на модела на финнасиарне у нас.

Лекари и болници и през миналия месец не успяха да заработят с реална дейност прогнозния си месечен бюджет за 2020 г. По методиката на касата за КОВИД-19, за да достигнат 85% от панираното финансиране за август, лекарите ще получат 16 млн. лв. Най-голяма част от помощта е за болниците и зъболекарите.


За август джипитата са заработили

23.87 млн. лв., като едва 664 хил. лв. ще им бъдат дадени по методиката. Най-голям дял от приходите им е капитационното плащане – 11.17 млн. лв., показват сметките на касата. Останалите 12 млн. лв. са за различните видове дейности - профилактика, майчино и детско здравеопазване, диспансеризации и имунизации. 

22.62 ще получат специалистите в извънболничната помощ за дейността си през август, като по методиката са над 2.2 млн. лв. Основната част - над 12 млн. лв. от приходите им, са за първични прегледи.

Зъболекарите ще получат 16.6 млн. лв. от касата за изминалия месец, като 6.3 млн. лв. са по методиката. Най-голяма част от заработените средства и при тях – 9.9 млн. лв., са за първична помощ.


При болниците бюджетът за август

е 180.8 млн. лв., като над 7 млн. лв. са по методиката. Общо за четирите месеца до края на годината клиниките имат да вземат 807 млн. лв. Тоест изпълнението на бюджета им за август е 22% или с 3% по-малко от очакваното. Това обаче не важи с еднаква сила за различните дейности.


Така например лечението на пациенти

с КОВИД през август е надхвърлило очаквания обем. Вместо плануваните 1200 случаи, през болниците само по основната пътека за КОВИД (КП 104) са преминали 1619 пациенти или с 13% повече от очакваното. Средствата, които лечебните заведения ще получат за тази дейност са 1.93 млн. лв. Справка отпреди няколко дни на касата показа, че случаите на КОВИД през август в болниците са наполовина на всички лекувани от предходните 5 месеца, което поставя въпроса дали това се дължи на индексираната цена на пътеката или на реална заболеваемост. 


Драстично надхвърлен е и обемът

при ендоваскуларно лечение на нетравматични мозъчни кръвоизливи, аневризми и артериовенозни малформации на мозъчните съдове. При плануван един човек за оставащите 4 месеца на годината, само през август е имало 17. На сто процента са изразходвани плануваните обеми при други редки дейности, като интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации за деца, както и инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания с механична вентилация при деца.


Повече от очакванията на касата са

били и гръбначните и гръбначномозъчни операции, големите операции с отстраняване на органи заради тумори, операциите при белодробни болести, операциите на раменния пояс и ръката, също така диагностичните процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания, и радиохирургичните интервенции при онкологични и неонкологични заболявания и др.


Въпреки че болниците засега не

успяват да усвоят планираните си бюджети, размерите им за оставащите 4 месеца са щедри. Касата предлага клиниките да получават над 190 млн. лв. всеки месец и по още над 10 млн. за спешните дейности по Приложение 1, при положение, че напоследък те получаваха между 170 и 180 млн. лв. на месец. Очаква се цифрите да бъдат одобрени на днешното заседание на Надзорния съвет на осигурителния фонд. Това би трябвало да даде на клиниките още глътка въздух и да им позволи да продължат работата си в условията на пандемия, в която те оцеляват вече месеци наред благодарение на гарантирания минимум от 85% от прогнозните си бюджети. 

Пандемията от КОВИД обаче 

поставя все по-остро въпросът дали моделът на финансиране на болничната и извънболничната помощ е адекватен. "Пари за дейност" отдавна среща своите критики като добър вариант за работа при положение, че искаме да се прави медицина. Пандемията само увеличи недостатъците му. На практика в момента системата работи в голяма степен на бюджетен принцип, тъй като не успява да заработи нужните средства за издръжаката си. Дали това е следствие на неправилно остойностяване или на генерално сбъркан принцип на финансиране е важна тема без отговор. Така или иначе здравната система сега е по-необходима отвсякога, а въпросът, който КОВИД срамежливо поставя пред обществото ни, дори не се задава гласно, защото предполага началото на един сложен и нерешен, години наред, дебат.  Бойко Борисов е с КОВИД-19

Бойко Борисов е с КОВИД-19

Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение, обяви министър-председателят
1043 са новите случаи на КОВИД

1043 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 7094, починалите за денонощието са 7
Затварят дискотеките в София

Затварят дискотеките в София

Засега не е ясно дали мярката ще се разпростре от здравните власти и за цялата страна
Затворете дискотеките

Затворете дискотеките

Трябва да останат отворени болниците, а не заведенията, казват от БЛС

Без планово лечение в засегнатите зони

Без планово лечение в засегнатите зони

В червените райони е забранен и неспешния прием, а в оранжевите – само операциите
1589 са новите случаи на КОВИД

1589 са новите случаи на КОВИД

1886 са вече хоспитализираните, 127 от тях - в интензивно отделение
Затварят дискотеките в Перник

Затварят дискотеките в Перник

Кафенета и ресторанти ще работят до 22 часа, в Шумен препоръчват дистанционна работа за всички фирми
Търси се плазма за фелдшер от Шумен

Търси се плазма за фелдшер от Шумен

Той работи в Спешна помощ, въпреки че е пенсионер, вече десети ден се бори с КОВИД-19
Борисов и трима министри под карантина

Борисов и трима министри под карантина

Причината е, че са били контактни на заразения с КОВИД зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков
КОВИД-19 и във Врачанската митрополия

КОВИД-19 и във Врачанската митрополия

Инфектиран е секретарят на владиката Григорий – отец Николай
1 2 3 4 5 ... 300 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2020