Абсурд

Обидно е чиновник да ни казва с какво да лекуваме

10-01-2017 11:35
Предстои Надзорен съвет и аз се надявам от Касата да си поправят грешката, казва д-р Радин ЦоневОбидно е чиновник да ни казва с какво да лекуваме
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
От средата на януари в сила влизат нови правила за лечение на хепатит С с безинтереферонови терапии. Според тях не лекарите, а Касата ще решава с какви медикаменти да се лекуват болните хора. Ако медиците искат да я сменят, ще трябва да потърсят позволение от Надзорния съвет. Пречка ли ще бъде новият режим за пациентите и лекарите и до какви проблеми може да доведе, попитахме д-р Радин Цонев. Той е гастроентеролог в болница „Токуда“.

- Д-р Цонев, как новите правила на НЗОК за затягане на лечението при хепатит С ще се отрази на пациентите ви?

- Първо, искам да заявя, че мнението, което ще споделя, е лично и не ангажирам с него нито една медицинска институция. Това, което се случи на 16 декември, е административен акт от страна на Здравната каса, който е неприемлив за лекари и пациенти.  Ние, хепатолозите в България, лекуваме пациентите си не откакто има НЗОК, а много преди това, аз лично – от 1994 г. Досега никой не си е позволявал административно вмешателство в работата на лекарите за това с кой медикамент да бъдат лекувани – нито преди създаването на здравната каса, нито по-късно. Това се случва за първи път, като на практика не е съгласувано нито с дружеството по гастроентерология, нито с националните консултанти, нито с асоциацията за изучаване на черен дроб в България. Административно не могат да се налагат схеми на лечение, които нямат нищо общо  с добрата медицинска практика. Защото с медикамента, който трябва да бъде изписван  на първо място, почти никой у нас все още няма опит. Той не е пангенотипен и е свързан само с 2 генотипа, единият от които не се среща в България, тоест остава само един. Освен това към него е възможно да има  повече мутации по отношение на една от молекулите, която съдържа неструктурен белтък, за разлика от досегашните режими.  Разбира се, подобни мутации към NS5A има и при други антивирусни препарати, но до този момент в клинични проучвания, осъществени в България и с опита, натрупан от последните 9 месеца, ние сме подготвени да ги посрещнем с допълнителен прием на друг медикамент - рибавирин.

Не на последно място – има въпросителни към лекарствените взаимодействия, в които медикаментът влиза.  Освен това, той не може да бъде изписван при хора с декомпресирани чернодробни заболявания.  Ако при интерфероните имаше две молекули, равнопоставени една на друга, без значение на коя фирма са, тук говорим за несъпоставими молекули. И това е само едната страна на медала.

- Коя е другата?

- Втората страна на медала, заради която сме толкова възмутени, е свързана с това, че протоколите, подадени от пациентите преди 3 месеца, отново ще бъдат връщани, за да се преразглеждат в контекста на новата политика. Какво ще се случи? След един месец болните ще се появят отново при нас, ще назначаваме изследванията им пак и

ще загубят още 3 или 4 месеца

за да бъдат подадени отново документите им. Това е подигравка - не само със здравето на пациентите, а и с труда на лекарите и консултантите в експертните комисии, които вече са дали мнението си за даден медикамент – да бъде изписан или не.

- Как ще се отразят 3-4 месеца забавяне за пациетите?

- Със сигурност няма да има непосредствена опасност за живота им, но трябва да се знае, че тези пациенти са покрили критериите на НЗОК за пациенти с напреднала фиброза и цироза, тоест  те са чакали достатъчно и не е необходимо да се започне всичко от начало.

- Как си обяснявате това решение на НЗОК?

- Това е втори фалстарт на Касата за годината. Първият беше преди 3 месеца, когато пак административно наложиха няколко комисии за одобряване на протоколи. Те бяха сформирани по-скоро на териториален принцип, а не на база опита им с пациенти. Това отпадна след време. Сега имаме поредното недоносче.

- Колко пациенти в момента са на безинтерферонови терапии и ще бъдат засегнати от новите критерии?

- Доколкото знам от консултантите към НЗОК, с които цялата тази история въобще не е съгласувана, има към 600 души, които се лекуват. Както и още няколкостотин протокола, които чакат за одобрение.  Възможно е част от тези чакащи сега да бъдат върнати.

- Беизнтерфероновите терапии се определят като „революция”? Бихте ли обяснили защо?

- Това са директно действащи антивирусни средства, които до този момент дават постигане на траен вирусологичен отговор между 96 и 100%. Това, разбира се, зависи от тежестта на болестта, предходни антивирусни терапии, съпътстващи заболявания, други лекарства, които взема пациентът и т.н. Но при всички положения те

направиха революция в лечението на хепатита

Ние започнахме от март 2016 г. да ги прилагаме, като до този момент имаме много добър процент на постигнат траен вирусологичен отговор.  Въпреки че лекувахме най-трудните популации – пациенти с хепатити с напреднала фиброза и компенсирани и декомпенсирани цирози, пациенти, кандидатстващи за чернодробна трансплантация.

- Доскоро диагнозата „хепатит С” се считаше едва ли не за смъртна присъда, това промени ли се?

- За съжаление, това сме го изживели. Даже пациенти, които в момента включваме на лечение, вече имат рак на черния дроб. Тоест, закъснели сме с терапията. Естествено, това не зависеше толкова от нас, а от развитието на медицината като цяло. Все пак, тези молекули не навлязоха много отдавна. Почти веднага след като бяха одобрени от американската лекарствена агенция (FDA) и европейската ЕМА бяха въведени и в България. И в момента на пазара у нас има три фирми, между чиито медикаменти лекарят би трябвало да избере най-подходящия медикамент. Очаква се те да са равнопоставени, а не дадена компания да е преди останалите. Всеки медикамент има своите достойнства. А ние, като хепатолози, трябва да изберем най-доброто за нашия пациент. Да, ако комисията – уважавани от нас професори, върне протокола – досега никога досега не сме се сърдели, може би е имало основание. Но чиновник да казва, че даден медикамент не бива да се изписва – някак си обидно е!

- Смятате ли, че от НЗОК ще вземат предвид аргументите на специалистите?

- След няколко дни предстои Надзорен съвет на НЗОК и аз се надявам от Касата да си поправят грешката.  


СЗО иска скрининг за хепатит В и С у нас

СЗО иска скрининг за хепатит В и С у нас

Лекари алармират, че се изискват ненужни изследвания, заради които се забавя терапията на болните
Хепатитът в Раковски отшумява

Хепатитът в Раковски отшумява

Само един случай е регистриран за последните три дни от 21 ноември досега, каза Кирил Ананиев

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатитите А, Б и С могат да са изключително опасни и сериозно да застрашат здравето ни. За какво да внимаваме и как да се предпазим разговаряме с проф. Красимир Антонов.
Седем деца с хепатит А в старазагорско

Седем деца с хепатит А в старазагорско

Малчуганите са хванали заразата в детската градина и училището в село Черна Гора
Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Безинтерфероновото лечение дава 99% успеваемост, отчитат медиците
Две нови лекарства за хепатит С

Две нови лекарства за хепатит С

ЕМА предлага да получат по-бързо одобрение за употреба заради ефикасността им

Касата маха ограниченията за хепатит С

Касата маха ограниченията за хепатит С

Благодарение на разширяването на критериите през тази година модерната терапия ще получат 650 души
Временно спряха рестрикциите за хепатит

Временно спряха рестрикциите за хепатит

Мярката е само, докато трае делото, което заведе сдружение „ХепАктив" срещу ограниченията на НЗОК
Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

През март ще стане ясно дали ще отпаднат спорните критерии за избор на терапия
Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

От Асоциацията на иновативните компании искат касата да отмени новите правила за лечение
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ