Спешна помощ

17 родилки спасени в преспите

09-01-2017 10:05
Военна техника замества линейките в снежния капан17 родилки спасени в преспите
Clinica.bg

press@clinica.bg
17 родилки са паднали в снежния капан в последните 3 дни. Бебетата им обаче са проплакали в болница, благодарение на обединените усилия на спешните медици, МВР, военните, пожарната, „Гражданска защита” и служителите на пътната агенция (АПИ).

4 родилки от затъналата в преспите варненска област са стигнали до АГ-отделението с помощта на високопроходима техника, включително и на военноморските сили. Общо 17 жени с бебе на път са потърсили спешна медицинска помощ на 6, 7, 8 януари, обявиха от Министерство на здравеопазването (МЗ). Няколко са и случаите на пациенти с инсулти. Пелеченаче на 2 месеца, първолак с грип и 5 родилки от Добрич са стигнали до болницата с помощта на „Гражданска защита”. В Монтана пък, в нощта на Ивановден, линейка с раждаща жена е заседнала в преспите. Друга се е притекла на помощ, за да отведе бъдещата майка в родилното. В Силистра три родилки са попаднали в снежния капан, в Шуменско жените са две, а в Разград – още 2.

18-годишно момиче пък роди вкъщи в горнооряховското село Върбица през уикенда. Въпреки виелицата, бременната отишла на гости при приятели и

докато се прибере, раждането започнало

Докато линейката пробие снежната блокада, бебето било почти излязло. Затова д-р Миглена Миланова и медицински фелдшер Рачева го изродили в дома на момичето. По-късно новороденото момиченце и майка му били транспортирани в горнооряховската болница. 

Спешните медици се справят, въпреки екстремните условия на работа. Към момента няма необслужени адреси, обявиха от МЗ. И благодариха както на всички екипи в линейките, така и на военни, полицаи, пожарникари, „Гражданска защита” и АПИ, които им помагат да стигнат до пациентите в студ, сняг и мрак. 
630 деца и възрастни пък са преминали през спешните травматологични кабинети в УМБАЛСМ „Пирогов“ през последните 3 мразовити дни.

Петима са пациентите с тежки измръзвания

в Клиниката по изгаряния. Други двама са настанени за лечение с хипотермия, обясниха за clinica.bg от болницата. От началото на 2017 г. общо 20 пациенти с измръзвания са потърсили помощ в спешния кабинет към Клиниката по изгаряния.

Над 120 души с травми пък са остававени за лечение в "Пирогов" в последните дни. В бройката от 630 души, преминали през спешните кабинети, се включват и вторичните прегледи на пациенти, които са пострадали по-рано и е трябвало да се върнат за консултация. Най-чести са травмите в областта на китките, раменните стави, глезените и бедрата, обясниха от „Пирогов”. А огромна част от пострадалите са хора в активна възраст.


Ваканцията по-дълга, чакат още преспи и леден вятър

Ваканцията по-дълга, чакат още преспи и леден вятър

Пързалката по улиците прати 130 души в „Пирогов” само за ден
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ