сезон

Ваксините за грип разграбени за дни

16-09-2020 16:10
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ваксините за грип разграбени за дниОбмислят имунизацията срещу варицела да стане задължителна
Първите доставени в аптеките ваксини за грип у нас са били разграбени, стана ясно на уебинар за проблемите на ваксинопрофилактиката у нас. „Очаквам недостиг тази година заради повишеното търсене", коментира главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.
Първата доставка у нас беше преди две седмици и е изчерпана за 7 дни, обясни д-р Валери Цеков, управител на Българското дружество по иновативна медицина. Става дума за 88 000 дози за свободния пазар. За там се очакват още 70 000 хиляди дози, които

едва ли ще покрият голямото търсене

покрай коронавируса.

Има леко забавяне при преговорите за отстъпките за ваксините в здравната каса, проблемът обаче вече е изчистен и трябва в рамките на следващата седмица да има подписан договор каза още Кунчев. Това означава, че след това ще започнат доставките и на препаратите, които се поставят по линия на националната програма за профилактика на грипа на хора над 65 години. Тази година се очакват 180 000 дози, които ще са безплатни за пенсионерите. Имунизациите ще започнат през октомври.

През 2019 година бяха осигурени 120 000 ваксини за възрастните хора,

 

но не всички бяха поставени.

 

Според Валери Цеков това се дължи и на тромавата логистика през МЗ, РЗИ и личните лекари. Общо у нас са се ваксинирали 300 000 души за предишния грипен сезон.

Следващата задължителна ваксина у нас вероятно ще е тази срещу варицела, но включването й в задължителния имунизационен календар все още не е на дневен ред. „Аз бих въвел ваксината още от следващата година, но за да стане това трябва да има консенсус и тя да е позната на специалистите и родителите", обяви Ангел Кунчев.

От тази година ваксината срещу варицела е част от препоръчителния имунизационен календар и родителите я купуват сами. Имунизацията е включена в календарите на доста европейски страни, в Германия още от 2004 година. Изследванията обаче сочат, че за да е ефективна имунизацията и

 

да се създаде колективен имунитет,

 

е нужно да е ваксинирано над 80 на сто от населението, при по-нисък процент има риск болестта да се измести от децата към по-възрастните, при които тя протича и по-тежко.

За да се въведе ваксината у нас, тя трябва да е да е добре приета и позната на специалистите и родители, за да няма страхове и теории на конспирацията, коментира Кунчев. Според него опитът по света в тази имунизация е голям и показателен, да няма притеснения. При нея обаче, според Кунчев, е трудно да се следва моделът с ваксините за грип и ротавирус, които са препоръчителни, но безплатни за рискови групи. Причината е именно, че е нужен висок колективен имунитет, за да не се заразяват по-възрастните. „Ако се върви към въвеждане на ваксината, тя трябва
mmm
да е част от имунизационния календар,
mmm
ще вървим към това, но се предполага да убедим първо обществото в нуждата от нова ваксина", каза той.
България падна до 21 място по К-19 в Европа

 

Благодарение на последните по-спокойни по отношение на разпространението на коронавируса и нас и сериозния ръст на пандемията в голяма част от Европа, България вече е на 21 място по брой заразени с КОВИД, цитира последните данни от Европейския център за контрол на заразните болести епидемиологът доц. Ани Кеворкян от МУ-Пловдив. Освен това страната ни е вече на трето място по смъртност.

Допреди 2 дни България беше втора по брой починали от КОВИД на 1 милион население. Пред нас беше само Румъния, но последните данни сочат, че Испания е вече на второ място. В момента починалите в Румъния са 2.9 на 100 000, в Испания- 1.8, а в България – 1.5 на 100 000.

Трудно е да се обясни защо смъртността у нас е толкова висока, причините са комплексни. Една от тях е подценяване на проблема от самите пациенти – много хора търсят късно помощ, коментира Кеворкян. Друга част от обяснението е липсата на достатъчно персонал в КОВИД-отделенията в страната.

При показателя брой положителни тестове на 100 000 души за последните 14 дни, страната е на 21 позиция с 27.9 заразени, а лидери са отново Испания – 281 на 100 000, както и Франция(162) и Чехия с 129.

 Тръмп пак обеща ваксина за изборите

Тръмп пак обеща ваксина за изборите

Над половината американци обаче не вярват, че това е възможно
„Астра Зенека“ спря тестовете на ваксината

„Астра Зенека“ спря тестовете на ваксината

Прекратяването на клиничните изпитвания в трета фаза е заради страничен ефект при пациент
Фармацевтите зоват за ваксинация срещу грип

Фармацевтите зоват за ваксинация срещу грип

Това няма да спре КОВИД, но ще смекчи ефекта от пандемията, смятат от Европейската асоциация

Надпреварата за лек срещу К-19 е опасна

Надпреварата за лек срещу К-19 е опасна

Политизирането на пандемията поставя в риск хората, защото ефикасността на бъдещите ваксини и терапии е под въпрос, смятат учените

Ще тестват ваксина за КОВИД и у нас

Ще тестват ваксина за КОВИД и у нас

Засега в страната тече едно мултинационално проучване на терапия срещу коронавируса

Налива се вода във воденицата на антиваксърите

Налива се вода във воденицата на антиваксърите

Удължаването на срока за представяне на бележки за имунизации ще доведе до отлагане и на поставянето им, а това е опасно, казва доц. Любомир Киров
Договарят отстъпки за ваксините за грип

Договарят отстъпки за ваксините за грип

Тази година вместо Brisbane нападат Guangdong-Maonan и Hawaii, показват прогнозите на СЗО

ВАС защити задължителните ваксини

ВАС защити задължителните ваксини

Имунизациите не са дискриминационни като условие за прием в детска градина, категорични са висшите магистрати
Купуваме ваксини чрез ЕК

Купуваме ваксини чрез ЕК

Кабинетът одобри споразумение, с което дава право на Европейската комисия да сключва споразумения от името на страните-членки
Вторник и четвъртък остават за имунизации

Вторник и четвъртък остават за имунизации

Целта е да се обхванат напълно лицата от пациентските листи на общопрактикуващите лекари
1 2 3 4 5 ... 10 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020