през есента

Да пазим бабите и дядовците на ученците от К-19

16-09-2020 11:43
Добре е децата да са с маски не само в клас, и в МОЛ-вете и магазините, чаша вино стимулира имунната система, казва д-р София АнгеловаДа пазим бабите и дядовците на ученците от К-19
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Със започването на учебната година и настъпването на есента не само се увеличи рискът от заразяване с коронавируса, но започнаха и дебатите за това как да се пазим от инфекциите. Трябва ли малчуганите да носят маски на обществени места, както своите родители? Как да подсилим организма си преди сезона на вирусите, попитахме д-р София Ангелова. Тя е пулмолог в Специализираната болница по белодробни заболявания в София и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания.
- Д-р Ангелова, децата тръгнаха присъствено на училище. Ще се увеличи ли заболеваемостта от КОВИД-19?

- Аз не се ангажирам с прогнози. Мога да кажа обаче, че в сезона на респираторните инспекции, когато има струпване на хора и не се спазват противоепидемичните мерки, естествено е заболеваемостта да се покачи. Убедена съм, че ако те се спазват, респираторните инфекции и сезонният грип ще намалеят. В годините сме свидетели как през зимата видимо болни хора се движат навсякъде без маски. Дори в чакалните пред лекарските кабинети, които са инкубатори на вируси и бактерии, са се струпвали пациенти без никакви предпазни средства. Това води до заразяване. В училищата се взимат много строги мерки децата да не се струпват на едно място. Надявам се те да работят. Трудно е обаче, особено при малките, да носят маски. Хубаво е, че те няма да са задължителни в класните стаи. Аз определено се притеснявам за учителите, които боледуват от астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Ако такива хора сложат маска, преподаването за тях ще бъде мъчително, но и учениците няма да ги разбират добре. Смятам, че в класната стая маски не бива да има. Ако и успеят да контролират децата да не се струпват в коридорите, тогава заболеваемостта няма да се увеличи. Възниква обаче още един твърде важен проблем - хигиената на маските. Не е ясно доколко, особено малките ученици, знаят как да ги ползват и да ги пазят чисти. Редно е родителите вкъщи да им покажат как да ги сгъват и как да ги слагат в чист плик с чисти ръце.

- Ако се спазват мерките и паралелките не се смесват, ще има ли риск от заразяване на бабите и дядовците, които обикновено взимат децата от училище?

- Това е сериозен проблем, за който не мога да дам съвет. Коронавирус има и това е неоспорим факт, колкото и да има хора, които да го отричат. Затова родителите трябва да бъдат много отговорни. Детето, ако има респираторни симптоми трябва да го спират от училище и да изолират възрастните хора вкъщи от него. SARS-Co-2 търси слабото място в организма и удря тези, които са в рисковите групи – хронично болните и над 65-годишна възраст. Като се има предвид това, всяко семейство трябва да намери начина да опази своите роднини.

- Трябва ли по-малките деца, които не ходят на училище, да носят маски на обществени места?

- Да, категорично трябва да носят маски на обществени места. За съжаление, виждам в МОЛ-овете и магазините, че това не се прави. Отговорност на възрастните е да ни научат така, както са научени децата в чужбина. Точно малките могат да се разболеят съвсем леко, но в същото време да заразят възрастен роднина. Вирус има и той е мутант на коронавирусите. Важно е да се знае, че коронавирусите са познати от 60-те години на миналия век, причиняващи настинки, но техни мутанти причиниха SARS и MERS и сега COVID-19. Заболяването, причинено от тази инфекция протича по-тежко при хората със сърдечно-съдови, бъбречни и белодробни заболявания, както и при хората с диабет. Моите внуци в Германия, например, са научени да си слагат маската преди да влязат на обществено място. Там правилата се спазват и от възрастните и от децата. Трябва да се учим от тях. Не бива да се насажда страх, а отговорност, защото безпокойството, притеснението и стресът убиват, отслабват имунната ни система и тя по-трудно се справя с инфекциите. В епидемична обстановка сме и трябва да спазване противоепидемичните мерки, защото чрез тях ще намалим заболеваемостта както от всички сезонни респираторни инфекции, така и от грип и КОВИД-19. Ако приемем факта, че коронавирусът съществува и трябва да сме дисциплинирани спрямо себе си и нашите близки, няма да имаме проблем. Проблемът е в това, че не малко хора се отнасят несериозно към епидемичния въпрос. Впечатлих се, пътувайки в провинцията, че много хора не носят маски в магазините, не спазват дистанция.

- Какво показва наблюдението Ви, има ли лекари, които не спазват противоепидемичните мерки, не носят маски?

- Повечето от колегите ми работят с маски и защитни облекла. КОВИД- 19 припомни на нас, лекарите, да ги носим, а хората научи на противоепидемичните мерки. Пациентите също трябва да влизат с тях в кабинетите ни. Сега си спомням как в сезона на грипа през месец януари чакалните ни бяха пълни с кашлящи пациенти без маски.

- Възможно ли е през януари и февруари, когато здравните власти твърдяха, че коронавирусът не е стигнал до България, някой да е изкарал заболяването, смятайки, че е грип?

- Аз също си задавах този въпрос. Затова, когато записвах пациенти, преболедували през януари и февруари и с остатъчна кашлица, ги насочвах за бърз тест. Исках да проверя дали имат изработени антитела срещу SARS-Co-2. Всички бяха с отрицателни тестове. Това ме кара да мисля, че през януари и февруари инфекцията все още не е била стигнала до България.

- Може ли ваксината против грип, по някакъв начин, да окаже влияние по отношение на заразявянето с коронавируса?

- Всяка една ваксина, чрез която се вкарва в организма убит вирус или бактерии, активира имунната система. Имунните клетките ще получат стимул да се борят по-добре с врага. Много е важно противогрипната ваксина да се направи навреме. Подходящи са месеците септември и октомври, когато не са ни връхлетели още сезонните вируси. Когато един организъм е заразен с респираторен вирус ибъде ваксиниран, не е ясно как той ще реагира. В практиката си имам пациенти, които направиха усложнения с пневмонии след закъсняла имунизация, направена, когато не са били напълно здрави. Аз съм за ваксиниране, но то да става навреме, когато човек е напълно здрав. То е особено важно за рисковите групи.

- Как човек може да подсили имунната си система преди сезона на грипа?

- Сега е сезонът, богат на плодовете и зеленчуците. Затова съветваме да се приемат естествени антиоксиданти, а не чрез хапчета. От ноември, когато слънцегреенето намалее е добре всеки ден, в рамките на месеца, да се приемат по 4 капки витамин D3. Тази профилактична доза подпомага имунната система да работи по-добре. Натуралните продукти джинджифил, черен бъз, куркума, в съчетание с мед или под формата на хранителни добавки са силен стимулант на естествения имунитет. Важно е да се знае, че всяка изпушена цигара унищожава 40 мг от витамините А, Е и С. Затова по десет дни в зимните месеци, трябва да се прави профилактика с допълнителен прием на тези витамини. Хората обаче трябва да са много внимателни с витамин С.

- С какво може да навреди точно витамин С?

- Той има способността да сгъстява кръвта. Знае се, че при КОВИД-19 съществен механизъм е тромбооразуването. Продължителният прием на витамин С крие риск от белодробен тромбоемболизъм при предразположени към това хора. Затова тези, които пият лекарства за разреждане на кръвта, трябва да бъдат изключително внимателни.

Много важно е позитивното мислене и настроение, без страх и гняв, защото те са най-големите врагове на нашите имунни клетки.

- Зимният сезон за българина е сезонът за богата маса с меса и алкохол в изобилие. Трябва ли да бъде променен хранителният режим предвид КОВИД-19?

- Преяждането, особено с мазни храни, не е полезно за кръвоносната система. Наднорменото тегло е изключително вредно и опасно в условията на КОВИД-19. Злоупотребата с алкохол води до потискане активността на клетките в нашата имунна система. Ние, лекарите, обаче препоръчваме чаша хубаво червено вино на вечеря. Чрез съдържащият се в него ресверетрол, то стимулира сиртуин 1 – факторът на дълголетието. Пушачите е важно да знаят, че тютюневият дим потиска сиртуин-1. Освен това, в сезона на грипа е важно хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ.

- Как хората могат да отидат на лекар при положение, че симптоматиката на грип и КОВИД-19 е сходна и здравните власти съветват да търсят личния лекар, който да им назначи лечение по телефона?

- При първите симптоми с висока температура и отпадналост, човек трябва да си остане вкъщи и да се обади на своя личен лекар, който ще му даде съвет какво да прави. Болният трябва да му се довери и да изпълнява напътствията му. Важно е да се знае, че при симптоми на грип трябва да се приеме антивирусен медикамент, а не антибиотик. Ако след 2-3 дни температурата проължава, появява се кашлица и храчки, трябва да се направи тест, за да се изключи SARS-Cov-2, да се направи рентгенография, да се прегледа от лекар и да се прецени включването на антибиотик. Съветваме в острия период, пациентите да не пътуват в градския транспорт, да не ходят на работа. Важно е да пазят леглото , за да няма усложнения и да не заразяват околните.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 395 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ