Бизнес

4 пъти разлика в цената за отпечатъка

19-02-2016 12:37
Здравната каса казва кой печели търга следващия петък4 пъти разлика в цената за отпечатъка
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
4 пъти е разликата в цената, която предлагат двамата кандидати за изграждането на система за идентифициране на пациентите в болниците и аптеките. Това стана ясно при оповестяването на офертите на фирмите от касата днес.

„Консорциум Стемо Гама Консулт" и „Контракс" са двамата участника в надпреварата за изграждането на идентификационната система, популярна като "пръстов отпечатък". Офертата на първия кандидат е за 477 хил. лв. с ДДС, а цената на един четец е 286.80 лв. с ДДС. От „Контракс" предлагат да изградят системата за 109 хил. лв. с ДДС, а единичната цена на устройството за идентифициране на пациента да е 228 лв. с ДДС. Има разлика и в оценката на техническите параметри на двете предложения. По-скъпото предложение на „Стемо Гама Консулт" е получило и повече точки – 65. На другата фирма техническото предложение е оценено с 34 точки. Тежестта на цената при крайното класиране е 35%, а на предложението – 65%.

Окончателното класиране ще е готово следващия петък. Резултатите ще се изготвят от петчленна комисия от НЗОК с председател Мариана Цанева. Въпреки че по-голямата тежест при оценяването е за качеството на предложения продукт, се очаква да спечели фирмата с по-ниска цена. Причината е, че разликата между двете стойности е много голяма, коментираха експерти.
Която и от фирмите да спечели обаче, не е ясно дали ще изгради система, която реално ще се ползва. Причината е, че лекарите и пациентите виждат много въпросителни в приложението на подобен идентификатор за влизане в болница или вземане на лекарства. Засега дори не е напълно ясно как ще става самото чекиране. В проекта за рамков договор между касата и медиците е записано, че пациентите могат да откажат да използват този вход в здравната система. Не е ясно какви ще са последствията за тях в този случай, дали ще имат право на медицинска помощ по каса. Самият лекарски съюз е твърдо против въвеждането на пръстовия отпечатък. Това изрично е отбелязано и в проекта на договор с касата.  


Правителството ще трябва да плати четците на болниците

Правителството ще трябва да плати четците на болниците

Знаковите ни дела в здравеопазването са много, скоро чакаме решение и за служебното НРД, казва адвокат Христина Николова

Лавина от дела след пръстовия отпечатък

Лавина от дела след пръстовия отпечатък

Клиниките чакат обнародването на съдебното решение, за да започнат исковете

НЗОК не е за политическа употреба

НЗОК не е за политическа употреба

Бившият здравен министър Петър Москов да спре с неверните твърдения, призовават от фонда
Защитили отпечатъкa с факта, че  го има

Защитили отпечатъкa с факта, че го има

Най-късно до месец ВАС трябва да каже какво е решил за автентификатора

Съдът решава за пръстовия отпечатък днес

Съдът решава за пръстовия отпечатък днес

Въвеждането на автентификатора вече се отложи в извънболничната помощ

Отпечатъкът ще чака да го отмени ВАС

Отпечатъкът ще чака да го отмени ВАС

Със сигурност чекирането няма да се заложи и в новия рамков договор

Лимитите ще станат прогнозни бюджети

Лимитите ще станат прогнозни бюджети

Какви са резултатите от ревизията от дейността на предишния подуправител на здравната каса, с какво ще сменим пръстовия отпечатък, какви ще са лимитите на болниците, попитахме д-р Димитър Петров.
Прокуратурата проверява пръстовите отпечатъци

Прокуратурата проверява пръстовите отпечатъци

Ако тя открие, че е нарушен държавния интерес, ексздравният министър Петър Москов може да се сдобие с второ обвинение след това за вакснините.
ВАС не спря временно пръстовия отпечатък

ВАС не спря временно пръстовия отпечатък

Решението няма да се отрази на работата на болниците и приема на пациентите, защото чекирането и в момемнта се извършва.
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ