Коментар

Лекциите ще са изцяло електронни

15-09-2020 07:11
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекциите ще са изцяло електронни Скъпи първокурсници, учете за знания, не за оценки или дипломи, а за бъдещето си, казва проф. Мариана Мурджева
Днес започва новата учебна година. Освен за децата, тя стартира и за студентите в МУ-Пловдив. Както и всяка друга област от живота ни, пандемията промени и образованието. Университетите тази година ще заложат на хибридния модел. В първия ден на новата учебна година ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева се обърна с поздравително писмо към студентите. Публикуваме го без редакторска намеса.
Скъпи първокурсници,
аааа
Добре дошли в нашата Алма матер в началото на учебната 2020/21 година – 15 септември! Вие ще започнете обучението си в една от най-авторитетните академични институции у нас. На вас, които за първи път прекрачвате прага на МУ – Пловдив, Ви пожелавам – учете за знания, не за оценки или дипломи, учете за бъдещето си!

 

Скъпи студенти,

 

Тази учебна година започва по-различно поради продължаващата коронавирусна епидемия. Организирането на пълноценни учебни занимания е предизвикателство. Днес откриваме учебната година при необичайни обстоятелства – светът е засегнат от вирусна епидемия с жесток потенциал. Това налага мобилизация на всички наши сили и стриктна организация за спазване на противоепидемичните мерки. Паниката е нежелателна. Ще се справим и с тази, както и с други инфекции.

 

Чака ни обаче трудна и вероятно

 

по-дълга от очакваната битка с коронавируса, причинител на COVID-19. Епидемичната обстановка в света и страната налага да започнем учебната година в хибриден формат.

Водени от принципите за максимално ефективно теоретично и практическо обучение и за оптимално предпазване от коронавирусна инфекция, ние предприехме следните мерки:
· Лекциите ще се водят изцяло в електронен формат.

 

· Лекциите са групирани, така че присъствието

 

Ви да бъде от дома, извън университетските и клиничните бази.
· Част от упражненията в теоретичните и предклиничните дисциплини, както и в клиничните дисциплини могат да се провеждани по електронен път.
· Всички лекции и упражнения, провеждани по електронен път, ще бъдат в синхронен модел на комуникация, т.е. в реално време, за да се запази живият контакт.
· Присъствените практически упражнения се организират при спазване на конкретни противоепидемични мерки, за които ще бъдете инструктирани в катедрите.

 

· Университетът е осигурил лични предпазни

 

средства за всеки студент, които ще получите в следващите дни.
Повече информация ще намерите в сайта ни: https://mu-plovdiv.bg/ и по-конкретно в раздела Информационни материали в условия на COVID-19 https://mu-plovdiv.bg/mu-plovdiv-v-usloviyata-na-covid-19/informatsionni-materiali/.

Инспекторите от учебните отдели на факултетите и Медицински колеж са на Ваше разположение за отговори на интересуващи Ви въпроси https://mu-plovdiv.bg/kontakti-na-uchebnite-otdeli-na-fakult/.

 

Възможно е при задълбочаване на епидемичната

 

ситуация и присъствените занятия да бъдат ограничени. Това ще бъде най-голямото предизвикателство в обучението. Но вече мина един семестър, в който успяхме да мобилизираме всички ресурси и сили, за да отговорим на необходимостта да продължим учебния процес в електронен вариант.
Убедена съм, че Вашите натрупани знания и компетентност, драги студенти, дори и в такава обстановка, са безспорен капитал, който ще Ви помогне да се научите да контролирате не само тази инфекция, но и дори заболявания.

 

Ние разчитаме на Вашата съзнателност и отговорност

 

като бъдещи лекари, дентални лекари, магистър фармацевти, медицински сестри, акушерки и други медицински специалисти. Вие ще бъдете отговорни за Вашето здраве и здравето на Вашите близки, пациенти и преподаватели. Бъдете съзнателни, отговорни и разумни. Ние, Вашите преподаватели, ще ви помогнем във всяка тревожна ситуация. Заедно можем много повече.
Нека коронавирусната епидемия не заличи радостта от новото начало, от тръгването по пътя на знанието, умението и емпатията.

 

Желая много успех, здраве и сили през следващата учебна година!

Проф. Мариана МурджеваВ Търговище вече се учи онлайн

В Търговище вече се учи онлайн

До края на месеца Първо СУ ще е в електронна среда, 200 деца са със симптоми
Отварят лаборатория по генетика в СУ

Отварят лаборатория по генетика в СУ

Липсата на практически опит на студентите по време на извънредното положение става повод за създаване на новия център в Биологическия факултет
30 минути е-уроци в предучилищната

30 минути е-уроци в предучилищната

Децата от целодневните групи трябва да играят поне два часа навън, гласят промени в Наредба на МОН
 20 минути онлайн урок за малките ученици

20 минути онлайн урок за малките ученици

Такава е максималната допустима продължителност на учебен час в начален етап при дистанцинно обучение
Най-важният ви капитал е репутацията

Най-важният ви капитал е репутацията

Най-голямото ни предизвикателство в системата на здравеопазването е да обърнем външната миграция, казва министър Красимир Вълчев
Най-големият изпит ще е пред леглото на болния

Най-големият изпит ще е пред леглото на болния

Скъпи колеги, направете така, че всички тези ученици да надминат нас, казва проф. Костадин Ангелов
Всяко едно усилие, един ден ще ви се отплати

Всяко едно усилие, един ден ще ви се отплати

Живеем не само в интересни, но и в твърде сложни време и нека превърнем това в наша благословия, казва акад. Лъчезар Трайков
Над 500 млн. повече за образование

Над 500 млн. повече за образование

През 2021 г. ще има повече ресурс за спешна помощ и общинските болници, каза здравния министър Костадин Ангелов
Втори тур на деканските избори в МУ-София

Втори тур на деканските избори в МУ-София

1167 са първокурсниците тази година, съобщиха от медицинския университет
Балотаж на деканските избори в МУ-София

Балотаж на деканските избори в МУ-София

В надпреварата за ръководител на Медицинския факултет продължават доц. Димитър Буланов и проф. Бойчо Ланджов
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020