Дискусия

Бутат скелето за Детската болница

14-09-2020 14:48
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бутат скелето за Детската болница Обществен съвет ще наблюдава изграждането новото здравно заведение
Скелето, определено за сграда на новата Национална детска болница ще бъде съборено, обяви здравният министър Костадин Ангелов на обществена дискусия за бъдещето на проекта. Това ще стане без да бъде оскъпен проектът и без да се удължава срокът за изпълнението му, обеща той.
"Провели сме разговори с изпълнителя – "Главболгарстрой". Те са готови на този вариант, след като скелето бъде бутнато, ще се изготви нов проект за болницата. Ще има и широко обществено обсъждане, а преди това ще се сондира мнението на всички лекари", каза здравният министър.
ааа
Според строители събарянето на сградата
аааа
може да отнеме до 4 години заедно с разчистването, и създава голям риск за околните сгради в двора на Александровска болница. От ГБС обаче обясниха, че събарянето на старата сграда може да приключи до края на годината, а строителството на новата да започне до 1 година, считано от сега. Скелето ще бъде съборено не с взрив, а механично, етаж по етаж, и без рискове за клиниките наоколо.
Да не се използва сегашното скеле настояват лекари и архитекти, тъй като то е строено преди 30-40 години и

не може да бъде пригодено към нуждите
aaa
на съвременна детска болница. Това е единственото законово решение, при което не се губи време, мотивира се министър Ангелов. Тъй като вече има сключен договор с изпълнител, разтрогването му за изцяло нов проект би струвало неустойки и би отнело още време, обясни той. Да се събори сегашната сграда, вместо тя да се пригажда за новата болница, се разбраха различните легери на среща при премиера Бойко Борисов още през май. Въпреки това и до момента не е предприето нищо.
аааа
Обществен съвет с представители на строители,
аааа
архитекти, лекари, пациенти и МЗ да наблюдава и консултира изграждането на бъдещата Национална детска болница, стана ясно още по време на дискусията. Съветът ще е консултативен орган и ще дава становища за проектирането, строителството и медицинските нужди на всяка една структура от болницата.

Членовете на Съвета няма да взима възнаграждения
ааа
и решенията им няма да са задължителни. Министерството е отхвърлило искането на Националната инициатива „За истинска детска болница", съветът да се създаде с решение на правителството, решенията му да са задължителни и да дава становища за всички политики в областта на детското здравеопазване.

 

Участниците в общественото обсъждане

 

както и досега, бяха разделени за това може ли да се използва съществуващото скеле в двора на Александровска болница за новата педиатрия, дали то трябва да се бутне, възможно ли е изобщо това или трябва да се пристъпи към строеж на изцяло нов терен.Офталмолози дариха за близките на Вакльови

Офталмолози дариха за близките на Вакльови

Те ще подпомогнат и семейството на д-р Милан Първанов от Гоце Делчев
Прегледи на сърце за прекаралите К-19

Прегледи на сърце за прекаралите К-19

Те започват от утре и ще са безсрочни и безплатни
Анестезиолози дават рамо на Гоце Делчев

Анестезиолози дават рамо на Гоце Делчев

Без специалисти болницата в града е на път да загуби голяма част от финансирането от здравната каса
Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в болниците, защото там не е мястото за саморазправа, казват от БЛС
Без повече пари за работещите в НЦЗПБ

Без повече пари за работещите в НЦЗПБ

Бордовете на 8 големи държавни болници ще се избират с конкурс
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

20 млн. за медицински хеликоптери

20 млн. за медицински хеликоптери

Въздушният транспорт ще е на разположение за пациенти в спешно състояние и при трансплантации
Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Недостатъчно финансиране и липса на кадри бяха двата основни проблема, които открои анкета на "Индекс на болниците" сред лечебните заведения. Те бяха разисквани по време на последвалата дискусия "КОВИД-19, предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ". Как могат да бъдат решени тези проблеми и пред какви други изпитания постави пандемията болниците, попитахме проф. Тодор Черкезов.
И през август медиците на трупчета

И през август медиците на трупчета

Въпреки увеличението на цените на прегледите и пътеките, болниците и специалистите ще получат 16 млн. по методиката за К-19

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Намерението част от приходите да отиват за работещите там противоречи на Закона за публичните финанси
1 2 3 4 5 ... 238 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020