Интервю

Търсим за работа млади лекари

14-09-2020 07:01
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Търсим за работа млади лекариНай-трудното в борбата с коронавируса е, че няма специфично лечение, казва д-р Минко Михов

КОВИД-19 постави пред редица изпитания и без това несъвършената ни здравна система. Финансовите приходи намаляха, а медиците се измориха от денонощната борба с новия противник и болниците се оголиха кадрово още повече. Готови ли са лечебните заведения за коронавируса през зимата, ще издържат ли на физическото и психическото напрежение, кое е най-трудното в битката с новото заболяване, попитахме д-р Минко Михов. Той е изпълнителен директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова" - Габрово.

- Доктор Михов, как се отрази пандемията на болницата?

- Пациентите намалява много. Все още ги е страх от заразяване. Те са между 10 и 15 процента по-малко спрямо същия период на миналата година. Много хора отлагат плановите операции, прегледите при специалист за хроничните си заболявания, изследванията си. Най-засегнати са отделенията по неврология, кардиология и гастроентерология, тъй като те работят предимно с т. нар. планови пациенти. Броят на тези по спешност не е намалял, но това е обяснимо – такова състояние не може да бъде отложено за след пандемията.

- Финансово как се отрази отливът на планови пациенти?

- Не успяваме да усвоим около 100 000 лева на месец по линия на Националната здравноосигурителна каса. Това е 85-90% по-малък обем дейности в сравнение с периода март – юли 2019-та. Надяваме се анексът към НРД да компенсира загубите ни.

- Това не се ли отразява върху възнагражденията на работещите в болницата?

- Опитваме се да задържим нивата на възнагражденията, да не ги намаляваме. Засега успяваме. Независимо, че имаме по-малко пациенти, натовареността на персонала не намалява, защото хората работят съвестно и качествено. Те заслужават адекватни заплати. Надявам се и занапред да можем да им ги осигуряваме. За щастие, нямаме напускащи заради ситуацията КОВИД. Проблем са ни медицинските специалисти. Повечето колеги са в пенсионна възраст и продължават да работят. Единични са случаите, които се оттеглят от работа след пенсиониране, но то не е заради пандемията, просто са решили да си починат. Нещо повече, имаме и лекари, и медицински сестри, които изразиха желание да помагат в сектора за хора с коронаинфекцията.

- По спокойно ли работят хората в болницата сега, след като науката знае много повече за SARS-CoV-2 и бяха създадени алгоритми за лечението на пациенти с КОВИД?

- Надявам се колегите да са по-спокойни. Поне не показват, че са разтревожени. В МБАЛ „Д-р Тота Венкова" всички работят всеотдайно. Информирани сме много повече, създали сме много добра организация. Лечебното заведение е снабдено с всичко необходимо, от лични защитни санитарни средства до апаратура. В това отношение няма от какво да се оплачем. Нашата болница беше от тези, които първи започнаха да приемат хора с коронавирусната инфекция. Вече имаме натрупан добър професионален опит с тях. Знаем как да действаме при съмнителен пациент. Създали сме организация за несмесване на потоците. В резултат нямаме нито един заразен от персонала.

- Колко са преминалите пациенти с КОВИД към момента?

- От началото на пандемията към момента на бяха хоспитализирани около 30 човека. Сега в сектора нямаме нито един болен.

- Кое е най-трудното в битката с КОВИД?

- Най-трудното е, че няма специфично лечение. Терапията се насочва към симптоматичното повлияване на пациентите. Не сме сигурни в изхода, но така е и за колегите в която и да било друга болница по света. Всичко това не ни дава увереност, че винаги правим най-доброто за болните.

- Могат ли лекарите и медицинските сестри да издържат на физическото и физическото натоварване при една евентуална втора вълна на пандемията?

- Надяваме се да издържим. В крайна сметка, това ни е работата още повече, че хората избират професия от сферата на медицината по призвание. Всичко зависи от броя случаи, които бихме имали и обичайната натовареност на леглата. Поели сме ангажимент да бъде осигурен персонал за леглата в инфекциозното, пулмологичното и реанимационното отделение. Ако обаче болните са повече, е трудно да се прогнозира. Умората е натрупана и продължава да се натрупва. Независимо, че в момента нямаме пациенти с КОВИД, имаме с други заболявания, за които персоналът се грижи не по-малко усърдно.

- Каква е прогнозата ви за следващите месеци?

- Надявам се да няма бум на заболеваемостта. Досегашният ни опит показва, че огнищата се развиват в по-тесен кръг, няма масовост на заразяванията. Това позволява контрол до някаква степен. Смятам, че занапред ще започнем по-рано да откриване инфектирани с коронавируса, за да ограничим максимално вероятността от разпространение на заразата. В момента подготвяме пускането в действие на наша PCR-лаборатория. Тя ще заработи в края на септември, максимум в началото на октомври. Така ще можем да тестваме по-голям брой от постъпващите в болницата и да осигурим спокойствие както на пациентите, така и на персонала.

- Колко лекари и медицински сестри работят в КОВИД-сектора?

- Работят 15 човека, от тях трима са лекари-инфекционисти, медицински сестри и санитари. Това са все колеги квалифицирани, на които имаме доверие. Всички те знаят как да се пазят в КОВИД-сектора. Рискът не е по-голям от всяка друга инфекция. Финансовият ресурс, заделян за тях, е по-висок, отколкото е бил преди пандемията. По отношение на заплащането са подсигурени. Най-големият ми страх е, въпреки че знаят как да се пазят, е някой от тях да не се разболее.

- Болницата ще издържи ли финансово? Какви суми имате да получавате от неизплатената надлимитна дейност от минали години?

- Дали ще издържим финансово, е нещо относително, защото е пряко свързано с броя на постъпващите за лечение пациенти. А както стана ясно, плановите случаи все още отлагат терапията си. Просто, хората още не са възстановили доверието си в здравната система. За 2016 и 2017 година имаме неизплатени 200 000 лева надлимитна дейност.

- От какво има нужда болницата?

- От млади колеги. Средната възраст на работещите при нас е 50 години. През 2019-та постъпи само една, току що завършила, сестра. На дефицит сме с 20 медицински специалисти. Можем да назначим лекари – специализанти от всички специалности. Много са ни необходими реаниматори и рентгенолози. Двама колеги от образната диагностика се пенсионираха неотдавна. Положението там е критично.

- КОВИД постави ли болниците в неравностойно положение?

- Трудно е да се прецени. Действително, едни болници бяха натоварени с много случаи на КОВИД, а други не бяха ангажирани с лечението на такива пациенти. Вторите обаче, до известна степен, поемаха болни и патологии на други заболявания, което е плюс. Въобще, пандемията изправи всички ни пред нови предизвикателства, които са едно своеобразно училище.ЕК обсъжда и седма ваксина срещу К-19

ЕК обсъжда и седма ваксина срещу К-19

Досега страната ни проявява интерес към три, каза здравният министър Костадин Ангелов

Джипитата искат 7 лева за имунизация за грип

Джипитата искат 7 лева за имунизация за грип

Да се обмисли възможността да правим и ехографии, предлагат общопрактикуващите за догодина
Спасяват лабораториите с биолози

Спасяват лабораториите с биолози

Те ще могат да работят вместо дефицитните лекари, мотивира се вносителят Валери Симеоново
4043 са учениците под карантина

4043 са учениците под карантина

Процентът на заболели учители и деца е по-нисък или близък до този за цялото общество, каза министър Костадин Ангелов
България още чака лекарството си за К-19

България още чака лекарството си за К-19

Проучванията на ивермектин продължават, обясни министър Костадин Ангелов
Ковид-сектора в Лом остана с един лекар

Ковид-сектора в Лом остана с един лекар

Другият медик е с коронавируса, а третият със счупен крак
На осмо място сме по смъртност от К-19 в ЕС

На осмо място сме по смъртност от К-19 в ЕС

Най-големият риск е недостатъчният брой на медиците и умората им, каза здравният министър

286 са новите случаи на КОВИД

286 са новите случаи на КОВИД

Инфектирани в момента са 5374, а в болница са настанени 837 пациенти

Публика и при спортовете на закрито

Публика и при спортовете на закрито

Пристигащите от Украйна у нас ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус
До кога действат решенията на ТЕЛК

До кога действат решенията на ТЕЛК

Срокът им е удължен с три месеца след края на епидемичната обстановка, припомнят от МЗ
1 2 3 4 5 ... 281 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Октомври 2020