Факт

Касата сви избора за лечение при Хепатит С

06-01-2017 11:05
Лекарите изписват най-евтината терапия, могат да я сменят само с одобрение на Надзорния съветКасата сви избора за лечение при Хепатит С
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравната каса затегна правилата за лечение на хепатит с безинтерферонови терапии. Това са най-новите медикаменти, които водят до пълното излекуване на пациентите в рамките на 12 до 24 седмици.

Три са основните безинтерферонови терапии, които се покриват от касата за Хепатит С през тази година. От януари обаче медиците няма да могат сами да решават с коя да лекуват пациентите си. При близо 90% от случаите те ще са длъжни да използват само една от тях – най-евтината. Ако поискат да сменят терапията на болните, ще трябва да получат разрешение за това от Надзорния съвет на фонда за всеки конкретен случай. Това предвиждат новите критерии за лечение на пациентите, които може да видите тук. С тях се въвежда първи, втори и трети избор за лечениена Хепатит С – генотип 1 и 4. На практика обаче с тези видове на болестта са около 90% от пациентите.

Досега касата реимбурсираше само две терапии и лекарите сами избираха на коя да се спрат в зависимост от конкретните медицински нужди на болните. От тази година фондът заплаща и трета. Лечението обаче ще се определя по чисто икономически причини, а не по медицински.

Заради новите критерии специалистите трябва да сменят и терапията на пациентите, на които вече са я назначили по старите правила. Това означава, че всички болни хора ще получат нови протоколи и лекарства, тъй като първият избор на терапия, който НЗОК е определила, започна да се реимбурсира от тази година.

Надзорният съвет взе решение за философията на промяната на критериите още в края на миналата година. В мотивите за него се посочваше икономическата целесъобразност. Засега обаче не е ясно какъв ще бъде финансовият ефект от предприемането на тези стъпки от страна на фонда. Причината е, че касата няма право да даде информация какви отсъпки е договорила с трите фирми, на които са медикаментите – Abbvie, Gilead и MSD. Цените на безинтерфероновите терапии бяха много високи, но заради конкуренцията и бързото излекуване на пациентите започнаха да падат стремглаво в цял свят. Само преди месец Аббви обяви, че иска да намали стойността на терапията си към фонда на половина, което щеше да даде възможност за лечението на 800-1000 души при същия разход, какъвто касата е имала и през 2016 г. Най-вероятно огромни отстъпки са дали и другите две компании. При липсата на всякаква прозрачност обаче, остават подозренията за наличието на нередности.

Критериите не са съгласувани с нас

Проф. Крум Кацаров, национален консултант по гастроентерология


Налагането на тези критерии не са консултирани с националните консултанти, поради тази причина сме изпратили писмо до НЗОК с молба да бъдем изслушани. Не знам по какви критерии е определена терапията, която е посочена за първи избор, но те не са медицински. С тази терапия нямаме никаква опит, докато с другите две имахме дарителски програми преди да започнат да се реимбурсират от НЗОК. Като медицински възможности тази терпаия не превъзхожда другите две. Тя не е първи избор в нито един консенсус и по света. Нужно е да можем да избираме с коя терапия да лекуваме пациентите, тъй като има медицински нюанси, с които трябва да се съобразяваме. Това са най-вече съпътстващите заболявания, каквито много често имат нашите пациенти - кардиологични , бъбречни и други.


Хепатитът в Раковски отшумява

Хепатитът в Раковски отшумява

Само един случай е регистриран за последните три дни от 21 ноември досега, каза Кирил Ананиев

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатит С – болестта, която медицината победи

Хепатитите А, Б и С могат да са изключително опасни и сериозно да застрашат здравето ни. За какво да внимаваме и как да се предпазим разговаряме с проф. Красимир Антонов.
Седем деца с хепатит А в старазагорско

Седем деца с хепатит А в старазагорско

Малчуганите са хванали заразата в детската градина и училището в село Черна Гора
Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Касата дала над 60 млн. лв. за Хепатит С

Безинтерфероновото лечение дава 99% успеваемост, отчитат медиците
Две нови лекарства за хепатит С

Две нови лекарства за хепатит С

ЕМА предлага да получат по-бързо одобрение за употреба заради ефикасността им

Касата маха ограниченията за хепатит С

Касата маха ограниченията за хепатит С

Благодарение на разширяването на критериите през тази година модерната терапия ще получат 650 души
Временно спряха рестрикциите за хепатит

Временно спряха рестрикциите за хепатит

Мярката е само, докато трае делото, което заведе сдружение „ХепАктив" срещу ограниченията на НЗОК
Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

Новият подуправител на НЗОК отложи договарянето за хепатита

През март ще стане ясно дали ще отпаднат спорните критерии за избор на терапия
Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

Сагата с хепатита стигна до Семерджиев

От Асоциацията на иновативните компании искат касата да отмени новите правила за лечение
Новите правила затрудняват пациентите и лекарите

Новите правила затрудняват пациентите и лекарите

Хората трябва да получат най-доброто лечение, а специалистите да бъдат свободни да го назначат, казва Силвана Лесидренска

Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ