памет

Незаменимият лекар

11-09-2020 14:50
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Незаменимият лекарИзминаха три месеца, откакто 77-годишният невролог д-р Борислав Иванов изгуби битката с КОВИД, но колеги и пациенти не вярват, че ще се намери друг като него
"Няма да спираме. Лекарят така работи - докато може, докато диша". Това са думи от последното интервю на 77-годишния невролог Борислав Иванов от Многопрофилната болница "Света Петка" във Видин, направено на 6-ти януари.
На 2 юни той стана третият медик, изгубил битката с КОВИД-19 въпреки усилията на лекарите от Университетската болница „Света Анна" в столицата. Три месеца след смъртта му, неговите колеги и пациенти все още не могат да свикнат с факта, че повече никога няма да го видят. Името на д-р Иванов нашумя, след като той се върна, макар и пенсионер, в лечебното заведение, за да поеме Неврологичното отделение, което спря приема на пациенти зарази масово напускане на персонала.

„Мръсен е гадът. Не умираш лесно, а те мъчи. Пазете се, момчета", казва той на младите лекари преди да го вкарат в реанимацията. Шегува се, че на младини дробовете са го слушали и дори е  

свирел на тромпет в духовия оркестър

в родното си село Връв. Преди да влезе в ОАРИЛ-а на столичната „Света Анна" е лекуван във Видинската болница. Двадесет дни преди състоянието му да се влоши дори PCR-ът му е отрицателен, но състоянието му отново се слошава. Разбира, че нещата са необратими.

И за колегите, и за пациентите му, загубата е огромна. И едните, и другите са убедени, че трудно ще се намери друг, като д-р Борислав Иванов – фин, етичен, коректен и отзивчив.

„Той ми беше учител, макар и да бяхме от различни специалности при това с голяма възрастова разлика", спомня си за него д-р Борислав Милчев. В момента той е завеждащ КОВИД-отделението в Многопрофилната болница „Света Петка". Двамата ги делят четвърт век разлика във възрастта. Поради липсата на

инфекционисти и вирусолози

се налага той да оглавява въпросното отделение, макар и да е специалист по очни болести. „Д-р Борислав Иванов беше лекар от старата школа – ерудиран с отношение към хората, етичен", подчертава съименникът му д-р Борислав Милчев.

Покойният невролог е един от специалистите, въвели електромиографията, като методика за диагностициране в България преди повече от 30 години. Притежавал е огромни познания и умения, но предпочел да работил във Видин вместо в София. По думите му, още когато в болницата имало повече невролози, д-р Иванов само с 

чукче поставял диагнозата

с невероятна точност. Случвало се дори да казва на по-младите колеги от какво страда пациентът още преди да го изследват с прецизна апаратура. Д-р Милчев не си спомня някога медицинската техника да е опровергавала диагноза, поставена от покойния лекар. 

До пенсионирането си неврологът е работил в Неврологичното отделение на болницата, след това открил частен кабинет в града. Независимо, че всички признавали професионалните му качества, той така и не успял да заеме началнически пост. Просто, не бил от хората, които се подмазват на властта нито преди промените, нито след тях.

„Държавна сигурност не го беше преследвала, но

властимащите не го обичаха

заради безкомпромисното му отношение към неправдата. Затова и не му дадоха пост. Имаше ли обаче някое началство здравословен проблем или нужда за свой близък, първо идваха при него - д-р Борислав Иванов". Спомня си за него д-р Милчев и допълва, че за работа винаги са го търсили. Така се случило и преди две години, когато заради ниски заплати и лоша организация почти всички работещи в Неврологичното отделение на болницата напуснали.

„Лично аз го ударих на молби пред него да се върне, защото нямаше авторитет, който да може да убеди хората да останат", спомня си офталмологът. За по-малко от два месеца, след като д-р Иванов

поел структурата в болницата, 

успял да окомплектова екипа отново и да заработи. „В него лице загубих нещо повече от колега. Загубих учител по етика и професионализъм", допълва той.

В болницата няма човек, който да не се изкаже ласкаво за покойния лекар и да не съжалява за загубата му. Три месеца след неговата смърт медиците са категорични, че едва ли ще имат за колега такъв човек.

„Д-р Борислав Иванов беше изключителен професионалист. Колега, от когото можеш да научиш много. Така си го спомня и д-р Ивета Найденова – директор на болницата. – Той беше много добър невролог.

Следеше новостите в специалността си,

четеше много и в другите области на медицината, а в последно време и за КОВИД-19. Стараеше се да е информиран за всичко, което публикуваха авторитетните световни издания. На него човек можеше да му се довери изцяло. Такива хора се срещат все по-рядко. Казано накратко, благ човек и кавалер", допълва д-р Найденова.

Няма и месец след смъртта на д-р Иванов, Неврологичното отделение в болницата е затворено.

Другият невролог умира 

също скоро след него от пневмония, макар

 и да не е бил инфектиран с коронавируса. Бил е с придружаващо тежко сърдечно заболяване. КОВИД-отделението, по думите на д-р Найденова, към момента е окомплектовано. По думите й, ако от нея зависи, би нарекла отделението на името на д-р Борислав Иванов. Засега обаче практиката в областта е само болниците на носят имена на заслужили лекари.

Като отзивчив човек го помни целият екип на лечебното заведение. Доста от лекарите работят и в частни кабинети в града, които са били в съседство с неговия. Разказват, че в приемните му часове винаги имало много хора, но не само, защото той е бил от малкото невролози във Видин (към момента петима), а и в цяла Северозападна България, а и зарази човечността му.


Пациентите не забравят

и не могат да го забравят. Един от тях е 70-годишният Петър Петров. Зарази заболяването му се налагало често да ходи на контролни прегледи при него.

„Д-р Иванов изслушваше. Не бързаше да отпрати болния от частния си кабинет, за да влезе друг. Не гледаше на болните като на ходещи портмонета, спомня си за него Петров. - Беше от тези доктори, за които се казва, че лекуват с думи", допълва той. И не крие безпокойството си, че едва ли ще се намери друг такъв лекар в града, както и дали въобще във Видин ще пожелае да работи млад невролог.Лекарят с широка усмивка

Лекарят с широка усмивка

Преди смъртта си от КОВИД д-р Асен Сенков построил и чешма, за да остави следа и хората от село Върбина да го помнят с добро
Лекарят, който тежеше на мястото си

Лекарят, който тежеше на мястото си

Д-р Милан Първанов работил без почивка месеци наред от началото на пандемията до момента, в който вижда положителния резултат от PCR-а
Лекар 24 часа в денонощието

Лекар 24 часа в денонощието

К-19 ни взе един добър човек, отдаден на професията си, казват за д-р Марин Маринов съселяните му
Когато си отидат доктори - слънца

Когато си отидат доктори - слънца

Д-р Муса и д-р Емил Вакльови лекуваха с думи, всякога ще ободрят човек, ще му вдъхнат кураж, ще му дадат сили да се бори и оздравее, казва Муса Мустафа Мизур. Смъртта разтърси цялото ни общество, поклон пред паметта им.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020