Зима

Пипер в чорапа и тюленско месо сгряват на -22 градуса

06-01-2017 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пипер в чорапа и тюленско месо сгряват на -22 градусаВ Сибир се топлят със супа от елен, на Антарктида - с антифриз в кръвта
Снимка: Amos Chapple
-22 градуса ви карат да настръхнете от ужас? Пробвайте да карате зимата на -71 градуса – до толкова пада живакът в Далечния Изток на Русия. Как оцеляват в най-мразовитите кътчета на света? Елате с нас на пътешествие в Източен Сибир, Аляска и Антарктида.

- 50 градуса. Толкова в средната температура през зимата в Оймякон – най-студеното кътче в света, където постоянно живеят хора. Името на градчето, чийто буквален превод – по ирония на съдбата – значи „незамръзваща вода”, е на два дни път с кола до сибирския мегаполис Якутск – други рекордьор по ниски температури. В Оймякон, известен още като „Полюсът на студа”, живеят около 500 души, а най-голямото предизвикателство за местните са... погребенията. Понякога това им отнема по 3 дни, разказва фотографът Амос Чапъл, тръгнал на пътешествие из ледената пустиня на Сибир. Земята е толкова вкочанена, че погребални клади трябва да горят по 72 часа, за да я размекнат и ковчезите да бъдат положени в пръстта. В Оймякон GSM-и няма, тъй като батериите им падат за секунди. А

очилата с диоптри са табу – защото буквално залепват за лицето


Земята под Оймякон е безплодна – в студа не вирее почти нищо. Местните рядко вкусват зеленчуци или плодове – с изключение на боровинки, но изумяват изследователите с перфектното си здраве. В града има и столетници. Учени смятат, че тайната се крие в млякото на местните крави – чийто минерален състав е много по-богат. Менюто в Оймякон пък е предизвикателство за традиционния вкус. Очаквано, основа част от менюто им е суровата риба. Най-питателна пък е супата с еленско месо, а големият специалитет – паста с конска кръв, която местните замразяват.

Най-големият лукс в тази част на Сибир са кожените палта. Цената им е космическа за стандарта на живот – дългите стигат до $1500 и мнозина си ги купуват на изплащане, разказва журналистът от BBC Адам Минот в репортаж от Якутск. Скъпо на местните излиза и отоплението – те са принудени да греят и гаражите си. А онези, които нямат такъв, са принудени да не гасят колите си денонощно, защото рискуват да не ги запалят повторно.
По на запад, в Аляска, където температурите падат до -27,5 градуса през февруари, нямат финансови драми при попълването на гардероба си. Въпреки това прибягват до трикове, за да се стоплят в най-мразовитото време - например на -22 градуса. Да речем – като сипват лют кайенски пипер в чорапите и ръкавиците си. Мазните риби – като сьомгата, гигантските раци и скариди, тюленското месо,

бургерите с бизонско и хот-дога от елен

пък им дават енергия през изтощителната зима. От китова мас пък в Аляска правят запазената си марка – ескимоски сладолед по прастара рецепта. Името му е „акутая” и опиталите го се кълнат, че е много вкусен. Приготвя се за минути – маста се обърква със захар и боровинки и се оставя да „стегне” за няколко минути на минусовите температури.

Далеч по-скучно, оказва се, е менюто, на учените, които всяка година изследват най-студеното кътче на планетата – Антарктида. През 1983 г. живакът там пада до -89,2 градуса. Проф. Христо Пимпирев, който поема на 25-тата си експедиция до Ледения континент, признава, че в базата ни на о-в Ливингстън се хапват предимно месо, ориз, картофи, макарони и ръчно приготвен хляб. Хубавото на Южния полюс е, че 

там вируси и бактерии няма


Затова пък учените ни се прибират изнежени у  дома и лесно падат в плен на грипа. За да се  подготви за експедицията сред ледовете, проф.  Пимпирев обикновено прави 15-километрови  планински преходи в планината и плува по 2 км  на ден. Част от местните жители на Антарктида  пък – като рибите, имат уникален ензим в  кръвта си, който буквално действа като  антифриз и не позволява в кръвта й да се  образуват ледени кристали.  



6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

Твърдят го специалисти от болницата "Джон Хопкинс" в САЩ, които са сравнили данните от 50 страни
Хотел в Германия работи заради крал

Хотел в Германия работи заради крал

Курортът Гармиш Партенкирхен е получил специално разрешение за това изключение по време на пандемията
Робот открива хора с висока температура

Робот открива хора с висока температура

Той може да „хване" опасността от коронавирус при няколко души едновременно в тълпа
Откриха формула за възрастта

Откриха формула за възрастта

Алгоритъм изчислява ролята на микрофлората в процеса на стареенето
Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Зрението му се е върнало след два удара в главата и е станало почти перфектно
Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Надеждата е, че тя ще помогне за създаване на универсално лечение на всички онкозаболявания
Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

При липса на качествени грижи и любов към малчуганите, той се свива, показват данните от изследване
Историята на коледните хитове

Историята на коледните хитове

"Джингъл белс" носи празничния дух във всеки дом от 1857 г. до днес, но била е изамислена за Деня на благодарността
„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

Други здравни теми, които влизат в челото на класацията, са африканска чума и легионерска болест
Внесохме морбили от Франция

Внесохме морбили от Франция

Семейно огнище с двама заболели от трихинелоза в Хасково, консумирайте свинско след добра термична обработка или замразяване при (-20 градуса), казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020