интервю

Глоби за отказ от профилактика

07-09-2020 06:26
Роботизираната хирургия спестява милиони на държавата, казва проф. Григор ГорчевГлоби за отказ от профилактика
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
По време на извънредното положение профилактичните прегледи спряха. Отлагани бяха и плановите операции. Престрашиха ли се пациентите да прекрачат прага на лекарските кабинети? Защо се увеличават случаите в крайните стадии на онкологичните заболявания и научи ли се българинът да ходи на профилактични прегледи? Ще издържи ли здравната система при втората вълна на коронавируса? За отговор потърсихме проф. Григор Горчев – почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и управител на Университетската болница „Св. Марина" в града. Проф. Горчев е човекът, по чиято инициатива беше внесен първият апарат за роботизирана хирургия в България „Да Винчи" през 2008 година. Той е с три специалности – гинекология, онкология и хирургия.
- Проф. Горчев, върнаха ли се пациентите в болниците след първоначалния страх от КОВИД?
- При нас отлив имаше в първите две-три седмици от извънреното положение. Въздържаха се да идват хора най-вече с доброкачествени образувания. Другите не чакаха. Съществен отлив нямаше. През двата месеца работихме, и то тежки случаи, защото идваха предимно пациенти с усложнения в резултат на забавяне. Налагаха се спешни интервенции. Неспешните случаи обаче бяха отлагани, което беше напълно закономерно по време на извънредната ситуация.

- По-малко или повече са пациентите Ви за първото полугодие прямо това на миналата година?

- Не съм правил точни изчисления, но не са станали по-малко. Нещо повече - в момента напливът е огромен. Въпросните два-три месеца, в които хората живееха в страх от неизвестното оказаха своето влияние. Сега сме затрупани с работа. Оперираме много жени с онкологични гинекологични заболявания, но има и немалко мъже с ракови образувания. Само за един ден имахме четири изключително тежки случаи, от които единият беше 26 годишна, нераждала млада дама с карцином. Независимо, че хората вече ни търсят, все още у тях има известен страх да не се заразят в болницата с КОВИД. Те обаче трябва да знаят, че сега в лечебните заведения вероятността от инфекции е почти нулева, тъй като се взимат изключителни санитарни мерки. При нас никой не бива хоспитализиран преди да му бъде направен PCR тест и графия на белия дроб, измерва му се и температурата. Дезинфекцията е надеждна, лекарите и всички останали работим с лични предпазни средства. Като се има предвид това, хората не бива да се страхуват и да отлагат посещенията си, както и профилактичните прегледи.

- Според наблюденията Ви, българинът склонен ли е да ходи по-често на профилактични прегледи в последните години?

- Националната здравноосигурителна каса осигурява определен обем финансови средства за профилактични прегледи. Независимо от това, българинът, като цяло, все още не се е научил да усвоява и това, което му се предоставя, като здравноосигурен. Това е въпрос на култура и на възпитание, каквито все още не му достигат независимо, че те се отнасят до собственото му здраве. Той все още си мисли, че то му е даденост завинаги и отива на лекар, когато нещо го заболи. Темата за профилактиката в България отсъства.

- Каква е причината?

- Според мен, първата причина е морално-етична. Втората е лична, а третата - определна държавна политика. Трябва да се работи и в трите аспекта.

- Ако Вие имахте власт, какво бихте променил в тази насока?

- Профилактичният преглед да е задължителен и без него да не може да се започне работа, като той бъде проведен според алгоритъма за съответните възрасти и определени състояния. Работодателят, независимо дали е в държавния или в частния сектор, следва да следи стриктно дали служителят му ходи на въпросните профилактични прегледи, които му се полагат, и да му предоставя възможност да отиде и да си ги направи. В противен случай да се налагат сериозни глоби и за двете страни. Парадоксално е, че българинът се грижи повече за автомобила си, отколкото за себе си. Той го кара на сервиз за всяка дреболия, но няма да отиде на лекар, за да провери общото си здравословно състояние. Профилактиката е изключително важна. Без нея всяка държава губи най-вече от тежките заболявания на хората, тъй като за лечение се харчат огромни суми, плащат се обезщетения за временна или продължителна нетрудоспособност. И всичко това, в много случаи, не заради нелечими, а заради занемарени заболявания. Редно е да се налагат и глоби на работодатели, които не осигуряват безопасни и здравословни условия на труд.

В България се бяга от конкурентната среда на здравните услуги, осъществявани от различни здравни фондове, които осигуряват задължителни профилактични пакети. Без прегледите по тях клиентите им не могат да ползват по-нататъшните здравни услуги. У нас се започна някаква здравна реформа, но спря, остана само говоренето по този въпрос. Това е сложен и продължителен процес, но той не трябва да бъде спиран.

- Има ли място за здравна реформа по време на пандемия?

- Категорично не. В момента основната задача пред българското здравеопазването е борбата с КОВИД. За нея може да се мисли, едва когато пандемията отмине.

- Може ли здравната система и най-вече болниците да посрещнат една втора вълна наесен, когато освен коронавирус ще имаме и сезонен грип?

- Благодарение на мерките, които бяха взети от Националния оперативен щаб в средата на месец март случаите на КОВИД-19 бяха ограничени. През това време болниците бяха снабдени с всичко необходимо – от респиратори до лекарства и защитно облекло за медиците. Беше създадена изключително добра организация. Точно това е времето, което спаси здравеопазването ни от криза. Впоследствие, през месец май, когато мерките бяха разхлабени започна и покачването на броя на случаите. Системата обаче вече е подготвена и може да посрещне втора вълна. Колегите също са подготвени, за самото заболяване има повече информация. Създадени са КОВИД-отделения. Не виждам повод за паника. Ние трябва да свикнем с това заболяване, да го лекуваме и евентуално да го профилактираме. Това са важните неща. По-важното от тях е да не забравяме, че коронавирусът съществува и да спазваме мерките. Истината е, че колегите са уморени, но съм убеден, че те ще се справят.

- През есента и зимата наред с коронавируса ще имаме и грип, и грипоподобни вируси. Според Вас трябва ли да се въведат отново строги мерки, като например носенето на маски и на открито?

- Според мен, това е въпрос на личен избор, на самодисциплина. Има хора, които и сега не спазват по-меките мерки и се вижда как заболеваемостта се увеличава. Не са малко местата, където се събират огромни компании, веселят се, без да се съобразяват, че пандемията още не е отминала. Всичко това е въпрос на възпитание и култура. Липсват ли тези два компонента, каквито и мерки да се налагат, ползата ще е минимална. Важното е хората да не се плашат. Паниката не помага, но те трябва да са разумни. Проблем ще има, но важното е, че сме подготвени.

- Анексът към НРД ще гарантира ли нормални условия за работа на медиците?

- Определено да. За това голяма роля има Българският лекарски съюз и неговият председател д-р Иван Маджаров. Съвсем нормално и логично е повишаването на клиничните пътеки да компенсира, до известна степен, намалените приходи на болниците по време на извънредното положение и отказът на хората от планово лечение заради страха от коронавируса. Този подход е правилен, полезен и навременен.

- Националната здравноосигурителна каса в достатъчна степен ли заплаща роботизираната хирургия?

- В момента у нас роботизираната хирургия се развива добре. Нашата борба беше НЗОК да финансира само раковите заболявания, но не и доброкачетвените. Това беше постигнато. Не беше етично по отношение на тежко болните тя да поема и по-леките състояния при положение, че не разполага с неизчерпаем финансов ресурс. Моята борба, както и на колегите уролози, е тя вече да поеме роботизираната хирургия и на рака на простатната жлеза. България беше втората страна в Европа, в която тя навлезе по-масово през 2011 г. благодарение на поемането й от НЗОК. Допуснахме обаче Турция и Гърция да ни изпреварят. В САЩ и Западна Европа тя вече е стандарт при лечението на рака на простатната жлеза. Там никой не отваря корема на пациент с такава диагноза.
- Защо стана така, че Гърция и Турция ни изпревариха?
- Причините са много. Вероятно, защото преимуществата на роботизираната хирургия са недооценени у нас. За съжаление, точно в този момент, пак заради КОВИД, касата трудно би могла да реагира. Въпреки това, по този въпрос трябва да се мисли отсега, защото вече има мъже не само на 70, но и на 50 години, на които тя да бъде приложена. Тези случаи годишно не са много - 100 – 150 човека. За тях ще са необходими между 700 000 и 800 000 лева. Освен това, роботизираната хирургия трябва да навлезе и в коремната хирургия – при лечението на рака на дебелото черво и панкреаса, например. Това са въпроси за решаване не само от касата, това трябва да стане държавна политика, както е в Гърция и Турция. За целта клиничните пътеки трябва да бъдат реимбурсирани. Така ще се спестят милиони на държавата. Преди две години правителството на Испания купи 35 системи за роботизирана хирургия. Там масово се върви към прилагането й, както и в САЩ. Нито испанците, нито американците са по-умни от нас. Там обаче са преценили, че така им излиза по-евтино, защото пациентът стои само два дни в болница след операцията. Хората ползват 15 дни болнични и се връщат в реалния живот. Следва и при нас да стане така, но засега имаме само 5 робота – по два в Плевен и в София, и един във Варна. Действителността в България обаче е друга – отворена операция, два-три месеца болнични, възможни са и евентуални усложнения. Когато ми задават въпрос, че тази хирургия е много скъпа, аз отговарям, че това е най-евтината хирургия.


EС похвали кампаниите за ваксиниране

EС похвали кампаниите за ваксиниране

Оттам призоваха страните-членки да работят срещу дезинформацията
Мерките категорично са временни

Мерките категорично са временни

Те не целят да направят ваксинацията задължителна за населението, казва премиерът Стефан Янев
86% oт учителите не одобряват сертификата

86% oт учителите не одобряват сертификата

Нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ, казват от Синдикат Образование към КТ "Подкрепа"
Свършват КОВИД леглата в ямболските болници

Свършват КОВИД леглата в ямболските болници

Отвориха пак педиатрията Свищов, след като намериха лекари за нея
Заповедта на МЗ да се прецизира максимално

Заповедта на МЗ да се прецизира максимално

Работодателите от сферите, извън посочените в нея, да не ограничават правото на труд, казват от Комисията за защита от дискриминация
16 области в тъмночервено

16 области в тъмночервено

Продължава да расте средната заболеваемост и вече е 627.23 на 100 000 души, показват актуалните данни на НЦЗПБ
Сертификат срещу антигенен тест от понеделник

Сертификат срещу антигенен тест от понеделник

Хората ще могат да го изтеглят от националата здравна система, документът за преболедували се удължава до една година
Лекари консултират за избора на ваксина във Варна

Лекари консултират за избора на ваксина във Варна

Те са от 4 диагностично-консултативни центрове, инициативата е на общината
И джипитата ще изписват безплатни лекарства за КОВИД

И джипитата ще изписват безплатни лекарства за КОВИД

След две седмици МЗ решава има ли ефект от мерките и ще се предвиждат ли нови
1200 лв. стават парите за първа линия

1200 лв. стават парите за първа линия

Дават на болниците по 39 млн. на месец допълнително за лечение на КОВИД, реши Надзорния съвет на НЗОК
1 2 3 4 5 ... 371 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Кои мерки срещу пандемията подкрепяте?

Октомври 2021 Предишен Следващ