в памет

Лекар 24 часа в денонощието

31-08-2020 16:30
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Лекар 24 часа в денонощиетоК-19 ни взе един добър човек, отдаден на професията си, казват за д-р Марин Маринов съселяните му
През март в страната ни дойде и забрави да си тръгне един неканен гост – КОВИД-19. Пет месеца по-късно коварният вирус отне живота на 613 души, измежду които 11 са лекари. Всички те загубиха битката с пандемията, за да спасят нас – техните пациенти. Ето защо clinica.bg реши да разкаже историите им, да покаже лицата им. Д-р Марин Маринов е общопрактикуващ лекар, той издъхна на 62 години в Силистренската многопрофилна болница, в която е бил приет миналата седмица. Зад гърба си оставя 4 734 пациенти не само от града, но и от околните села.

Лекар 24 часа в денонощието. Докторът, който може да бъде видян дори в късна доба с голямата чанта, крачещ към поредния болен. Така пациентите ще запомнят общопрактикуващият д-р Марин Маринов. Една от тях е Янка Станкова. Той е бил не само нейн „джипи", както галено го наричат хората в града, но и фен на радиото, в което тя е работила преди години – „Мелодия".


„Човек с романтична душа.


Можеше да слуша „Абба" с часове. Беше изключително жизнерадостен, добронамерен, гостоприемен, разказва Янка Станкова. – В знак на възхищение покани целия ни екип на гости у тях. Умееше да води разговор на много теми, обичаше да се шегува, но не грубо", разказва тя.


Освен богатата ми музикална колекция,


другата му страст била цветарството. Бил превърнал балкона на жилището си в цветна градина. Независимо от огромния брой записани в листата му - над 4 700 човека, д-р Маринов намирал време и да работи в "ползу роду". Преди години създал сайт на родното си село, озаглавен „Аз обичам Зафирово". Издирвал историите на родове, фолклор и занаяти, записвал и ги публикувал.

Потресен от смъртта му е и Любен Дашев, също родом от Замфирово и негов приятел от 50 години.

„Отиде си от този свят един добър човек, наш съселянин, отдаден на професията си лекар, д-р Маринов! С него сме тичали по поляните като момчета. Не мога да повярвам, че го няма, написа във Фейсук неговият приятел и съселянин Любен Дашев. – Със сайта той си направи приживе


духовен паметник на родолюбието


и всеотдайността. Дано да отидеш в един по- добър свят, Маринчо! Скърбя с цялото си сърце и душа за теб. Навярно и цялото село! Зафировци обедняхме с един истински човек.", допълва приятелят му от детинство.

„Бог да го прости! Дано душата му намери покой там, дето няма болка и страдание!" написа в социалната мрежа Марин Минев от „АРТ- Силистра".

Лекарите от Многопрофилната болница в града не знаят откъде д-р Марин Маринов се е инфектирал с коронавируса. Според тях за фаталния край е допринесъл и фактът, че той е имал кардиологичен проблем. Преди да бъде приет в болницата общопрактикуващият лекар опитал да се лекува вкъщи така, както лекувал своите пациенти с по-леки форми на КОВИД-19.

„От сестра му, която е негова медицинска сестра в практиката му разбрахме, че


той си е слагал венозно антибиотици.


Те обаче не са помогнали, разказа директорката на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова. – Докараха го в толкова тежко състояние, че въобще не мина през КОВИД-отделението. Качихме го направо в реанимацията и го интубирахме", казва тя и споделя, че той е постъпил в лечебното заведение миналия вторник, на 25 август. Скенерът обаче показал, че 2/3 от белия дроб вече били унищожени. Д-р Костадинова е работила, като участъков лекар, в една поликлиника с д-р Маринов десет години. Още тогава пациентите го предпочитали и се записвали при него. „Привличаше ги със своята деликатност и търпение. Изслушваше всеки, беше внимателен. Проявяваше изключителна човещина към хората". Така си го спомня тя в общата им работа преди време.

В Сдружението на общопрактикуващите лекари са


потресени от смъртта на д-р Марин Маринов.


След д-р Муса Вакльов от Гоцеделчевското село Бабяк, който си отиде от КОВИД-19 на 25 август, той е вторият общопрактикуващ лекар, покосен смъртоносно от инфекцията.

„Колегите са в рисковата група, тъй като в 90% средната възраст е 60 години. За съжаление, мнозина от нас си отидоха напоследък не само от коронавируса, но и от всякакви други заразни болести", каза председателят на сдружението доц. Любомир Киров. Той изрази възмущението си от факта, че точно личните лекари, които в много случаи са първи в досег с

инфекцията не попадат в категорията „първа линия".


От свое име и от името на своите колеги той изказа съболезнования на близките на починалия медик.

Съболезнования изказаха и от Българския лекарски съюз. „С дълбока скръб посрещнахме новината за смъртта на д-р Маринов - всеотдаен професионалист, който достойно и отговорно се грижеше за своите пациенти. За близо месец четвърти член на голямото лекарско семейство загуби битката с коварната болест", написаха в съболезнователния адрес от съсловната организацияЛекарят, който тежеше на мястото си

Лекарят, който тежеше на мястото си

Д-р Милан Първанов работил без почивка месеци наред от началото на пандемията до момента, в който вижда положителния резултат от PCR-а
Незаменимият лекар

Незаменимият лекар

Изминаха три месеца, откакто 77-годишният невролог д-р Борислав Иванов изгуби битката с КОВИД, колеги и пациенти не вярват, че ще се намери друг като него
Когато си отидат доктори - слънца

Когато си отидат доктори - слънца

Д-р Муса и д-р Емил Вакльови лекуваха с думи, всякога ще ободрят човек, ще му вдъхнат кураж, ще му дадат сили да се бори и оздравее, казва Муса Мустафа Мизур. Смъртта разтърси цялото ни общество, поклон пред паметта им.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020