хирургия

Иновативен апарат мери киселинността в стомаха

08-09-2020 11:26
С него се открива без грешки гастроезофагиалната рефлуксна болест, казва доц. Светослав ТошевИновативен апарат мери киселинността в стомаха
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Мнозина чувстват досадни киселини, които не могат да овладеят с традиционните хапчета. Това заболяване се наричагастроезофагиалната рефлуксна болест. Незавасимо, че усещанията от нея са изключително неприятни, много пациенти отложиха изследванията и терапиите си заради КОВИД-пандемията. Може ли тя да доведе до рак, ако не се лекува навреме и адекватно, от какво се получава, как се диагностицира, попитахме доц. Светослав Тошев. Той е ръководител направление "Обща и жлъчно-чернодробна хирургия" в Клиниката по хирургия в Александровска болница.
- Доцент Тошев, зачестиха ли случаите на усложнения след отлива на пациенти по време на пандемията?

- Отлив от пациенти имаше, но в хирургията трудно може да бъде отложено посещението при лекар. Търсеха ни предимно за спешни състояния. При злокачествените забоявания забавянето от месец-два не е фатално, но пак зависи от стадия и наличните усложнния. По време на извънредното положение ние, лекарите в нашата клиника, не връщахме болни с онкологични заболявания и се стремяхме да ги лекуваме и оперираме, колкото е възможно по-скоро. Имахме обаче голям отлив на пациенти за т. нар. планови операции, например с хернии, хемороиди и други хронични заболявания, не изискващи спешна оперативна намеса. За радост, при малка част от тях имаше известно влошаване на състоянието им, което впоследствие овладяхме. Все още има много хора, които се страхуват да пристъпят прага на лечебно заведение. КОВИД -19 действително е ново, непознато докрай заболяване. Те обаче трябва да знаят, че болниците са едни от най-сигурните заведения, където заразата би проникнала най-трудно, тъй като постоянно се правят дезинфекции, потоците на пациентите са разделени, лекарите, медицинските сестри и дори немедицинският персонал работят с лични предпазни средства. Хигиената в клиниката е на високо ниво. Освен това, преди болният да бъде хоспитализиран, му се пуска кръвен тест с който изследваме антителата. Ако той е отрицателен, го приемаме. Ако се окаже положителен, се прави PCR тест, чрез който се отхвърля се или се потвърждава диагнозата КОВИД-19.

- Как така се доверявате само на кръвния тест, ако е отрицателен при положение, че той не дава гаранция на 100 процента?

- И другият тест също не дава пълна сигурност, зависи от начина на изпълнението му. Това, все пак, е една бариера пред евентуалната коронавирусна инфекция. Правим всичко възможно, за да обезопасим нашите пациенти на първо място и колегите след това, още повече, че от есента очакваме увеличаване потока, тъй като от тогава ще въведем нов диагностичен метод.

- Какъв е новият дигностичен метод, който ще въведете през есента?

- Въвеждаме апарат за PH-метрия на пациентите основно с гастроезофагиална рефлуксна болест. Тя се изразява с рефлукс на стомашното съдържимо нагоре към хранопровода. С новия апарат се измерва киселинността и се доказва със сигурност наличието на това заболяване или го отхвърля.

- Сега как се диагностицира?

- Други методи го доказват по-трудно, а от там и лечението не винаги е правилно назначено още от първия път. Терапията най-често е с лекарства потискащи киселиността на стомаха - инхибитори на протонната помпа. Като новия апарат, който очакваме да заработи, няма в никоя друга болница в страната. Изследването с него, ще се поема от Националната здравноосигурителна каса в рамките на съответните клинични пътеки.

- Гастроезофагиалната рефлуксна болест може ли да доведе до усложнения?

- Да. Дългогодишния рефлукс на стомашно съдържимо може да доведе до промени в епитела на хранопровода, тъй като неговата лигавица е нежна и не издържа на киселинността в съдържимото от стомаха. От своя страна, с времето, може да се стигне до дисплазия, метаплазия и дори до карцином.

- В какво се изразява симптоматиката и с какво може да бъде сгрешена?

- Проявява се най-вече спарене и болки високо в епигастриума, оригвания с кисел вкус и дисфагии, които се изразяват с усещане за болка по време на хранене. Гастроезофгиалната рефлуксна болест може да бъде взета за стомашна язва или за обострен гастрит.

- Различават ли ги лекарите от доболничната помощ?

- Би трябвало да могат да ги различават. Без диагностика, направена с подходяща апаратура, каквато скоро ще имаме, и ние, специалистите, можем да направим грешка.

- След като към момента, като цяло няма точна диагностика за гастроезофегиалната рефлуксна болест, как я лекувате, на сляпо ли?

- Лекуваме я емпирично. Предполагаме за заболяването, изписваме медикамент, ако не помогне, го променяме. Основно е оперативното лечение като се извършва антирефлуксната операция, на каквато пациентите в България трудно се решават. На Запад хората си ги правят и нямат никакви притеснения.

- Колоректалният карцином (рак на дебелото черво) е едно от най-честите онкологично заболявания в нашата страна. Има ли обяснение медицинската наука на какво се дължи това?

- В случая ненавременната профилактика е един от основите проблеми с това заболяване. Етиологичните причини за зачестяването на колоректалния карцином са изключително много. Влияние оказва и храната, и животът, който водим много често и генетични фактори. Проблемът тук е, че това онкологично заболяване не само зачести твърде много, но се и подмлади. Напоследък го установяване при все по-млади хора. За последните девет месеца имаме 6 човека около 40-годишна възраст, което вече е шокиращо. Само до преди две десетилетия тази диагноза беше приоритетна за хората над 60-65 годишна. Въпреки съвременните методи на лечение и модерната лъче и химиотерапия, той рецидивира все по-често и то при младите пациенти.

- Коя храна е опасна? Едни казват червените меса, други отричат дори пилешкото, защото е натъпкано с хормони.

- Опасни са пържените храни, основно фаст – фууда. Никой не знае как те са обработени термично и какви мазнини са използвани. Като се прибавят и неизбежните Е-та за дълготрайност, нещата стават страховити. Аз не съм от лекарите, които забраняват на пациентите си да ядат месо. То трябва да се консумира печено и варено, но не и пържено. Добре е да го има на трапезата ни през ден, по веднъж седмично да хапваме риба и постна храна.

Колкото до профилактиката, все още не сме се научили, че тя е от първостепенна важност за здравето. Затова личните лекари са тези, които трябва да приканват пациентите си да се прегледат, да им обясняват необходимостта от нея. По-младите колеги от тях са запознати с проблема, по-любознателни са, умеят да предвиждат едно или друго заболяване и по-често изпращат хората при съответните специалисти.

Напоследък в западната цивилизация има бум на заболяването дивертикулоза, което се наблюдава и у нас. Преди петнадесет-двадесет години беше казуистика такова заболяване у нас.

- Какво означава дивертикулоза, в какво се изразява?

- Тя отново е свързана с недобре термично обработените храни, пържените храни и основно фаст-фууда. Дивертикулите са разширения на стената на дебелото черво, в които се задържат материи. Те могат да доведът до различни усложнения водещи и до спешни оперативни интервенции.

- Опасно заболяване ли е апендицитът?

- В начален стадий не, но може да претърпи развитие. Новите, световните тенденции са да не се пристъпва веднага към спешна операция, а първо да се изчака, като се включат антибиотици и противовъзпалителни средства. Ако състоянието не се повлияе до ден-два и съобразно динамиката в клиниката на пациента, се предприема хирургична интервенция. Този подход вече навлиза и в България. При острата симптоматика обаче операция е най-доброто решение независимо дали тя е отворена или лапароскопска.

- На морето и въобще по време на лятната отпуска човек си позволява доста кулинарни своеволия – пържена риба, бира, бързи храни. До какво може да доведе това?

- От една страна ще последва обостряне на гастритите и язвите, от друга е възможно и провокиране на жлъчно-каменна болест. Впрочем, последната е по-характерна за хората, спазвали постите, особено Великденските, когато след продължителното ограничаване следват обилни трапези. Напоследък имаме бум на пациенти с калкулоза на жлъчния мехур, които спазват диети за отслабване. Те, от своя страна, нарушават киселинността и солите в жлъчния мехур, което води до преципитация, до образуване на калкулоза. В последно време зачестиха мъжете с жлъчно-каменна болест. Преди години тя се смяташе за женска болест.

- С какво обяснявате факта с повишената заболеваемост при мъжете?

- Вероятно и те са станали суетни и се подлагат на диети за отслабване. Не е суета обаче човек да ходи на профилактични прегледи. Призовавам пациентите да не търсят лекарска помощ само, когато нещо ги заболи, защото редица сериозни заболявания протичат без никаква сериозна симптоматика.


Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

Спасиха зрението на 5 деца с уникален метод

По него работят специалистите от Клиниката по офталмология в Александровска болница заедно със свои колеги от Загреб
Изследване казва възрастта на съдовете

Изследване казва възрастта на съдовете

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори тя може да има голямо разминаване с биологичната, казва д-р Наталия Спасова
Първите три месеца след инсулт са най-важни

Първите три месеца след инсулт са най-важни

Рехабилитация още в болницата, упражнения у дома и чести разходки дори по 10 минути съдействат за възстановяването, казват специалистите от УМБАЛ "Св. Анна"
Манията за здравословен живот крие психоза

Манията за здравословен живот крие психоза

В медицината те вече имат и съответните термини - орторексия, бигорексия, прегнорексия, предупреждава доц. Даниела Попова 
Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Лекар от ИСУЛ с PRP плазма срещу кървенето

Д-р Кирил Пеев скоро ще започне да я прилага и на изгубили обонянието си след прекаран тежък КОВИД-19
Бум на стомашни заболявания

Бум на стомашни заболявания

Пациенти пълнят гастроентерологията на УМБАЛ-Пловдив в резултат на безконтролен прием на лекарства
Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ