АРОМАТИ

Евкалипт и розмарин спират грипа

04-01-2017 07:24
Етеричните масла са природен антибиотик, обяснява фармацевтът Альона ГърковаЕвкалипт и розмарин спират грипа
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Етеричните масла не просто пръскат божествен аромат, но са и мощен стимулатор за имунната система и помощник в борбата срещу вирусите. Какви са уханните оръжия срещу разрастващата се грипна епидемия? Отговорите дава Альона Гъркова, която е магистър-фармацевт и специалист с дългогодишен опит в областта на ароматерапията.
Вдишването на етерични масла ги превръща в щит срещу грипа. Те се състоят от молекули, чувствителни на висока температура, затова не бива да се нагряват – в противен случай губят своята лечебна сила. Ето защо ни е нужен специален дифузор. Те не нагряват молекулите, а ги разпръскват във въздуха на фини частици с помощта на ултразвукови вълни, обяснява Альона Гъркова. По правило се впръскват по няколко капки от маслото, в зависимост от големината на помещението.  Когато вдишваме ароматния въздух, приемаме и антивирусните агенти и имуностимулаторните частици, които се съдържат в етеричните масла.

Сред маслата, които се използват за тази процедура, е това от чаеното дърво. То е универсалният борец срещу вирусите и е било познато още на австралийските аборигени преди векове, обяснява Гъркова. Чаеното дърво има антибактериално и противогъбично действие. Друг вариант е ментата. Тя помага при бронхит, простуди, грип, кашлица или главоболие. Много е важно да се отбележи, че това масло

 

не бива да се ползва от бременни жени

 

Причината е, че има специфично действие и може да предизвика контракции.

Етерично масло, подходящо за разпръскване във въздуха, е и това от евкалипта. То има мощно антибактериално въздействие и помага при вирусни епидемии. Ароматът на евкалипт отпушва носа и разширява бронхите, има и много добър откашлячен ефект. Подобна е и силата на етеричното масло от лимон. То действа антисептично и тонизиращо, като успоредно с това тонизира организма и стимулира храносмилането.

Но това не е единственият начин да впрегнем етеричните масла в своя полза. Можем да ги използваме и за инхалация или масаж, както и да капнем мъничко във ваната. Съществуват затоплящи балсами, които се нанасят върху гърдите, гърба или краката, а след време попиват в кожата. Тези масла имат бактерицидно и противовирусно действие. Има ги дори и във варианти, подходящи дори за бебета и малки деца. Етеричните масла могат да помагат и при инхалация. В гореща вода в тенджера се пускат няколко капки евкалипт, равенсара или чаено дърво. Може да добавите и малко сода. Трябва да издържите над изпаренията поне десетина минути като дишате едновременно през  устата и носа – даже и да е запушен, той бързо ще се отпуши. Очите ви обаче трябва да са затворени, за да не ви дразнят изпаренията. След процедурата, си починете, завийте се на топло и си починете поне час-два.

„Ако ще си правим инхалация, трябва да ни е ясно с какво, и затова е добре да се консултираме с лекар или фармацевт. Ментата например при някои хора може да причини бронхоспазми”, предупреждава Гъркова. В случай че ще комбинираме инхалацията с вана, за да бъде по-приятно усещането, може да се добавят и няколко капки лимон или сладък портокал. Етеричните масла бързо проникват в кожата, а оттам  попадат в лимфната система и така оказват мощно въздействие върху целия организъм. Важното е да не се нанасят директно, защото може да се стигне до алергична реакция.

 

Портокалът например е дермотоксичен

 

– може да възпали или най-малкото да изсуши кожата. Заради това преди употребата на каквото и да етерично масло трябва да се капне мъничко в сгъвката на лакътя, за да се види реакцията на организма.

Разбира се, етерични масла могат да се приемат и през устата. В зависимост от дозата, това може да бъде превенция и лекарство срещу грипа. Има специална антигрипна комбинация, която съчетава около 10 етерични масла с противовирусно и антибактериално действие, обяснява Гъркова. Сред тях са чаено дърво, евкалипт, мента, розмарин, равенсара. Капка от тази смес може да се приема заедно с малко мед всяка сутрин – вдига имунитета, пази кашлицата и хремата далеч от нас. Успоредно с това действа антисептично и премахва болката в мускулите.

Ако все пак болестта ни пребори, етеричните масла също могат да помагат. Тогава обаче разликата е в дозата, която всъщност прави лекарството. Техният прием може да бъде равносилен на антибиотик, но тук става дума за природен антибиотик, а не за синтетична химия, обобщава Гъркова. Затова преди да приемате вътрешно етерични масла, се посъветвайте с лекар.

 

БАБИНИ РЕЦЕПТИ

 

Лучен сироп срещу кашлица

 

Още при първото дразнене на гърлото можете да си направите гаргара. Вариант е да го „почистите" с топла вода, в която има разтворен ябълков оцет. Друга опция за гаргара е чаят от лайка или мащерка.

За болки в гърлото помага и смес от мед и сода. Към нея някои добавят и канела. Друг вариант е комбинацията от мед, лъжичка сода, сок от лимон и от лук. Ако изстискате сока от един лимон и разтворите лъжичка сода в него, може да прочистите налепите по сливиците.

При суха кашлица и раздразнение в гърлото помага смес от мед, лимон и джинджифил. За да намалите лютивото усещане от джинджифила, може да го настържете на по-дребно.

Сред бабините лекове срещу кашлица и настинка е и т.нар. лучен „сироп". Лукът се нарязва на полумесеци и се нарежда в съд, а след това се поръсва със захар, после пак лук и пак захар. Оставя се в плътно затворен съд да престои 6-7 часа, а след това от получения сироп се пие през целия ден по малко.

Друго изпитано и далеч по-приятно средство при кашлица е черната ряпа. Издълбавате с лъжичка част от месестата й част, след това я продупчвате на дъното. Пълните с мед и оставяте да протече през дупката. Полученият сок е изключително полезен и мощен имуностимулатор.Внимание: Фалшиви хомеопати

Внимание: Фалшиви хомеопати

Лекари предлагат задължително обучение за алтернативните методи
60 капки прополис спират грипа

60 капки прополис спират грипа

70 полезни витамини и вещества крие медът. Какво лекува "нектарът на боговете", разказва д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопат.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ