In Memoriam

Когато си отидат доктори - слънца

28-08-2020 15:34
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Когато си отидат доктори - слънцаД-р Муса и д-р Емил Вакльови лекуваха даже с думи, казват пациентите им и се поклонят пред паметта им

Баща и син – истински лекари, които не се посвениха да рискуват живота си, за да спасят този на другите, ни отне КОВИД-19. Кардиологът д-р Емил Вакльов издъхна днес, в реанимацията на „Пирогов" въпреки усилията на медиците. Преди дни - на 24-ти август си отиде и неговият баща – общопрактикуващият лекар на четири села в Рила и Родопите, д-р Муса Вельов. Така те станаха деветата и десетата жертва на коронавируса сред лекарското съсловие. За живота в реанимацията на „Пирогов" се борят за живота на тяхната майка и съпруга Ава, която е работила като медицинска сестра в кабинета на мъжа си. Пред паметта на самоотвержените медици днес се прекланят не само близките им, но и цялото общество, а пациентите и колегите им трудно намират думи, за да опишат дупката, която зейва след тях.

„Доктори – слънца. Лекуваха с думи, всякога ще ободрят човек, ще му вдъхнат кураж, ще му дадат сили да се бори, да оздравее и да се възстанови. Вдъхваха бодрост на другите, а те угаснаха", разказва Муса Мустафа Мизур, кмет на село Краище, откъдето е родът Вакльови и където е домът на бащата - д-р Муса Вакльов и съпругата му. Всички там са потресени от трагедията във фамилията. Според кмета, който се оказва роднина със семейство Вакльови по сватовска линия, общопрактикуващият лекар се е инфектирал от някой свой пациент, положителен с КОВИД-19 - вероятно е някоя от шивачките от цеха в Разлог, където работят не малко жени от селата, които е обслужвал покойният доктор.

За д-р Муса всеки говори само с добро. И има основание за това. Толкова себеотдаен лекар, като него, едва ли пак ще отиде там. Хората не помнят за 30-те години, откакто д-р Вакльов е станал доктор, да е взимал отпуска за повече от седмица.


„Няма случай, в който той да не се е отзовал,

та дори да го извикат при пациент късно през нощта", казва още Мизур. Независимо, че лекарската му практика е в село Краище, д-р Вакльов баща е имал пациенти в листата си още от съседните Дагоново, Бабяк и Горно Краище.

Саможертвата на д-р Вакльов в битката с КОВИД не е първият пример за доброта и отговорност в живота му. Бабячани, както се наричат жителите на селото, няма да забравят пожара, тръгнал от гората на 2 август 2012 г., който бе локализиран на метри от крайните къщи. Няма да забравят и как д-р Вакльов-старши, който повече от две денонощия не си тръгнал за родното Краище, за да окаже евентуална помощ на някой, настигнат от огнената стихия.


Синът му – Емил, който също загина,

се е метнал на него. Той е кардиолог в болница „Пулс" в Благоевград от година, където скърбят за него. Неведнъж се е случвало да помага на баща си и да консултира хората в селата му на добра воля. В Краище поминъкът е оскъден – не е туристическо селище, няма и промишленост. Повечето хора се прехранват с това, което роди земята им и нямат пари да пътуват до града, да ходят на консултации при специалисти и да купуват скъпи лекарства. Затова и младият кардиолог никога не отказвал услуга на хората, когато навестявал родителите си на село. В последните месеци дори идвал да помага в лекарската практика на баща си.


Хората го видели за последен път в

началото на август. Бил се върнал от море със съпругата си – зъболекарка, и детето, и отишъл да навести родителите си. Точно тогава те се чувствали неразположени. Впоследствие PCR-те им се оказали положителни. Дни след това такъв резултат дал и тестът на младия д-р Емил Вакльов. В семейството му обаче всички се оказали здрави. Въпреки лечението в КОВИД-отделението на Благоевградската болница състоянието на двамата родители и сина им се влошавало с всеки изминал ден. Наложило се да ги транспортират в „Пирогов". Засега само майката Ава е жива, но в тежко състояние и е интубирана. В четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов в пълно предпазно облекло влезе в реанимацията при медицинската сестра и все още живия й тогава син.


„Д-р Емил Вакльов е изключително добър

човек, говори все още в сегашно време за него медицинската сестра от Кардиологичното отделение в благоевградската болница Силвия Георгиева. - Много леко се работеше с него. Дори в тежки, в патови моменти, запазваше самообладание и по никакъв начин не изнервяше екипа, с който работи", допълва тя. В лечебното заведение

колегите му са покрусени.

Все още не знаят кога ще е погребението. Заявяват, че непременно ще отидат стига да не са на работа в същия ден, защото самоотвержените лекари стават все по-малко.

Българският лекарски съюз изказа своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия кардиолог.


„За броени дни изгубихме двама прекрасни

лекари, посветили живота си на медицината и на своите пациенти. Д-р Емил Вакльов изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг", написаха от съсловната организация в съболезнователния адрес до семейството.

Часове след новината за смъртта му негови колеги изразиха скръбта си от загубата и в социалните мрежи. „Той е мой връстник, млад лекар, от моя курс по медицина в Плевенския университет. Баща му почина, а майка му се бори за живота си. Днес, и нашият колега и приятел, Емил, си отиде завинаги от този свят. Има и малко детенце, написа д-р Вики Сорисо. - Колко още хора и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разум и спазване на простички правила", допълва тя.


Съболезнования написаха и негови пациенти.


„Той е не само най-добрият специалист, а и уникален ЧОВЕК. За него мога да кажа само едно – той винаги ще остане жив в моето сърце", написа с големи букви и Муса Исмаил, който е бил пациент на д-р Емил Вакльов. „С времето се сприятелихме, станахме семейни приятели. Болката ми е голяма. Не мога да говоря много, простете", каза той с неприкрито вълнение в гласа, защото така става, когато от този свят си отидат лекари-слънца. Поклон и да е светъл пътя им!Лекарят, който тежеше на мястото си

Лекарят, който тежеше на мястото си

Д-р Милан Първанов работил без почивка месеци наред от началото на пандемията до момента, в който вижда положителния резултат от PCR-а
Незаменимият лекар

Незаменимият лекар

Изминаха три месеца, откакто 77-годишният невролог д-р Борислав Иванов изгуби битката с КОВИД, колеги и пациенти не вярват, че ще се намери друг като него
Лекар 24 часа в денонощието

Лекар 24 часа в денонощието

К-19 ни взе един добър човек, отдаден на професията си, казват за д-р Марин Маринов съселяните му

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020