Политика

Заделят 10% от леглата за спешни пациенти

19-02-2016 10:14


Заделят 10% от леглата за спешни пациентиЛекарите ще трябва да ни учат как да се грижим за болните си близки, предвижда МЗ
Всяка болница ще трябва да задели поне 10% от леглата си за спешни пациенти. Това предвижда проект за промени на здравното министерство в наредба 49. Целта е да се подобри достъпа до лечение, обясняват от ведомството.

Освободени от задължението да поддържат 10% от леглата си за спешни случаи ще са само клиниките по химиотерапия, лъчелечение и нуклеарна медицина. Освен това болниците ще трябва да дават актуална информация за свободните си легла ежедневно на регионалните здравни инспекции, а те на спешна помощ. Клиниките и сега трябва да го правят, но това не означава, че спешните случаи се приемат, когато линейката ги докара. Обикновено линейките с тежките и скъпи пациенти обикалят, докато намерят къде да ги оставят, защото тези хора са икономически неизгодни за клиниките.

Болниците няма да могат да променят и броя на леглата си в клиниките според притока на пациентите. Занапред те ще са закована бройка, която ще се променя веднъж годишно - от 1 до 31 януари, пише в проекта. Най-вероятно промяната се прави заради идеята на здравното ведомство финансирането на болниците да става и според броя на леглата в тях. Според лекарите обаче това ще ограничи допълнително обема дейност, който могат да поемат. Болниците ще имат право да увеличават временно броя на леглата си само при бедствия или епидемии.

В проекта се дават и разяснения за очакваното комплексно лечение на пациентите. То ще трябва да се организира с устройствения правилник на болницата. За тази цел клиниките ще трябва да осигуряват апаратура, лекари, участие на персонала в различни форми на продължаващо обучение, договор с други болници за услуги. Клиниките ще са натоварени и с викането на социалните служби в случай на нужда. Предвижда се комплексните грижи да се предоставят за хора с психични заболявания, онкологични, кожно-венерически и за деца с увреждания. В последния случай болниците ще са длъжни освен лечението, да оказват и подкрепа на семействата на болните малчугани, както и медицинска и психосоциална рехабилитация. Също така обучение на родителите им как да се грижат за тях и осигуряване на посещения от медицински специалисти в домовете им, както и палиативни грижи. Подобно обучение ще има и в останалите случаи на комплексни грижи, предвижда още проектът. Освен това в общия случай болниците и медиците ще трябва да осигуряват профилактика, диагностика, лечение, проследяване и рехабилитация на пациентите, поддържане на база данни. Не е ясно обаче дали и откъде клиниките ще получават финансиране за тези задължения. Без него пък те отново ще останат само на хартия.Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането

Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Утре изслушват проф. Петко Салчев

Утре изслушват проф. Петко Салчев

Комисията по здравеопазване ще има извънредно заседание, ден по-рано от първоначално обявеното
1 2 3 4 5 ... 211 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020