челен опит

Как започва учебната година по света

28-08-2020 07:45
В Европа масово децата ще присъстват физически, в Америка обучението ще е онлайнКак започва учебната година по света
Янина
Янина
Здравкова
yaninazdravkova@gmail.com
Началото на учебната година е съвсем скоро. Решението на просветните и здравните власти у нас тя да започне присъствено не се одобрява от всички, но по-голямата част и от родителите, и от учителите смятат, че това е най-удачният вариант. Ето как е решен този въпрос в Европа и по света.
Европейският център за превенция и контрол на заразните заболявания излезе с препоръка, че затварянето на училищата не е ефективна мярка. Световната здравна организация пък съветва да се вземе предвид балансът между непосредствените заплахи за здравето на децата и риска от намалени образователни способности на цяло поколение, което не посещава училище. Затова и от СЗО смятат, че

няма универсален подход

и решенията зависят от конкретните епидемични ситуации. Оттам само препоръчаха деца до 5 години да не носят маски, от 6 до 11 години – ако са в състояние за това и се намират на място с висок брой случаи на коронавирус, а за тези над 12 години важат мерките за възрастните – задължителна маска на закрито, а на открито – само ако не може да се осигури физическа дистанция.

Държавите в Европа масово решиха да започнат учебната година присъствено. Аргументът е, че това улеснява родителите, но е по-добре и за самите деца. Нещо повече – част от тях върнаха децата в клас още в края на пролетта. В Дания, където това се случи най-напред, не последва голям ръст на заболеваемостта.

 

В Германия

 

учебната година вече започна – присъствено, но всяка провинция сама решава какви мерки да наложи на школата. В част от тях маските са задължителни само в коридорите и междучасията, но не и в час, а в други - през цялото време. Масово се правят изключения за по-малките деца в началния курс. Проблем на доста места е спазването на дистанция, тъй като класните стаи са малки, наличието на забрани за отваряне на прозорците заради мерки за сигурност. При случаи на коронавирус школата затварят за карантина. На входа на училищата температура не се измерва, но всяко дете дезинфекцира ръцете си. Изпитване пред дъската няма, отговаря се от място, а учителят също е с маска, която може да маха, когато е на дъската, т.е. далеч от децата. В провинции с по-строги мерки, като Северен Рейн-Вестфалия, ученици, които упорито не носят маски, може да бъдат изключени от училище. Повечето провинции опитват да разделят коридорите така, че децата да не се движат едни срещу други.

 

Във Франция

 

мерките са подобни – маски за децата над 11 години и дезинфекция. Там също годината започва присъствено, но в районите на Париж и Марсилия, които са с много случаи на коронавирус, има готовност за преминаване към дистанционна форма.

В Испания, където в момента има бум на нови случаи, решението как да се учи е в ръцете на автономните области. В Ла Риоха е дадена възможност големите ученици над 14 години да избират дали да учат дистанционно. В Каталуния са наети 5000 учители допълнително, за да могат да се осигурят по-малки класове

Във Великобритания лично премиерът Борис Джонсън обяви, че връщането на децата присъствено в училище е „морален дълг". След критики от синдикатите за липса на план В, изненадващо кабинетът в Обединеното кралство реши в последния момент в Англия маските да са задължителни в средните училища, макар и само в коридорите и местата, където се събират много деца, както и в училищните автобуси. Подобни мерки се въвеждат и в Шотландия и Северна Ирландия.

 

В Италия

 

обаче маските са задължителни за децата над 6 години. Там учебната година също започва присъствено. В страната се опитват да осигурят индивидуални чинове на учениците. Доставките обаче закъсняха заради забавени търгове. Класовете трябва да са по-малки, което е проблем поради липсата на достатъчно сгради и учители. Затова на места са целта се приспособяват хостели.

Не се предвижда обаче автоматична карантина на цял клас или училище, ако има положителен за КОВИД, а само на тези, които са били в тесен контакт. Температурата на децата ще се мери вкъщи и те няма да ходят на училище, ако имат над 37.5 градуса. Около 11 милиона безплатни маски ще бъдат раздавани всеки ден на учениците и на персонала.

"Завръщането на училище е от основно значение, особено за децата от уязвими семейства. Ако не го направим, това ще означава да ги изоставим на улицата: престъпният свят и мафията само това чакат", коментира италианският министър на образованието Лучия Адзолина пред в. "Република".

 

В Белгия

 

пък решиха при усложняване на епидемичната ситуация децата от началния и гимназиалния курс да се редуват през седмица в училище, но годината засега започва присъствено.

В Хърватия идеята е да се учи с намалени часове в училищата – два или три дневно, както и задължителни маски за големите ученици в случаите, когато не е възможно да се поддържа дистанция от 1,5 метра в класната стая. Учителите също ще трябва да са с маски.

В Гърция тепърва ще се вземе окончателното решение кога и как ще започне учебната година. Засега е ясно, че децата и учениците от 4 до 18-годишна възраст, както преподавателите, ще трябва да носят маски. Държавата ще предостави по две безплатни памучни маски на всеки ученик за цялата учебна година. При заразен с К-19 ще се освобождава само конкретната класна стая, а не цялото училище. Ако децата не носят маски, ще има санкции за родителите.

 

Северна Македония

 

е сред малкото страни в Европа, които решиха да започнат учебната година онлайн, което предизвика протести на родители. Там се предвиждаше присъствено на училище да са само децата до 3-ти клас, и то ако родителите им желаят. Заради недоволството властите решиха да отложат старта на учебната година с цял месец - чак на 1 октомври, като тепърва ще се реши под каква форма да е обучението.

В САЩ и Канада властите още през лятото се допитаха до родителите на деца, които се обучават в обществените училища каква форма предпочитат – присъствена, дистанционна или смесена. В Канада е решено обучението да е присъствено, но и деца, и учители, които не желаят да ходят физически в училище, имат право на онлайн часове. Маските са задължителни от 4-ти клас нагоре, а преподавателите, които се грижат за деца със специални образователни потребности, ще са с пълно предпазно облекло.

 

В САЩ –

 

най-ударената от пандемията страна в света, повечето училища започнаха учебната година дистанционно, макар че в някои градове – като Ню Йорк, е избран хибриден вариант. Решението е за цялата година и то въпреки че на места мнозинството родители са гласували за присъствено обучение.

В Мексико, 7-та най-засегната от коронавируса в света страна, учебната година също започна дистанционно. Освен онлайн обучение, там правителството възложи на големите частни телевизии да пуснат денонощни канали с учебни програми, тъй като телевизията има по-добро покритие от интернет в страната. Половината мексиканци работят в сивата икономика и нямат възможност да го правят от вкъщи, което значи, че не могат да помагат на децата си в онлайн обучението. Затова и решението на дистанционно училище породи много опасения, че това ще е краят на образованието за прекалено много деца.

 

В Южна Корея

 

обучението започна присъствено, но след ръст на случаите в школа в района на столицата Сеул, училищата бяха затворени за 2 седмици и се премина на онлайн вариант. В Китай също се готвят за присъствен старт на годината, но в области, където има повече случаи на коронавирус, той може да бъде отложен.

В Русия децата се връщат в училище в традиционния формат на преподаване, като в първите две седмици – от 1 до 14 септември, във всяко училище ще има лекар, който да наблюдава и дава напътствия за съблюдаването на противоепидемичните мерки.

В Индия, третата по брой заразени от коронавирус в света, властите още не са взели окончателно решение кога и дали ще бъдат отворени училищата. Предвижда се поетапно отваряне в присъствена форма, но има щати, които са против заради риска за децата и учителите.


Двама шестокурсници със стипендии

Двама шестокурсници със стипендии "Тонев"

Бетина Топалова и Григор Генчев от МУ-Пловдив са тазгодишните победители, съобщиха от висшето училище
Дариха литература на 4 езика на МУ-Пловдив

Дариха литература на 4 езика на МУ-Пловдив

Специализираните издания, от които най-старите са от XIX век, вече са в Музея на медицината към висшето училище, съобщиха оттам
Нов декан в МУ-Варна

Нов декан в МУ-Варна

Проф. Теодора Димитрова поема Факултета по обществено здраве на висшето училище, тя бе избрана от Общото му събрание с категорично мнозинство
МУ-Варна записва кандидат-студенти

МУ-Варна записва кандидат-студенти

Онлайн приемът на документи за медицина, фармация и военен лекар е до 30 юни
Признание за Ендоскопския център на МУ-Плевен

Признание за Ендоскопския център на МУ-Плевен

Звеното получи положителна акредитация от Американския колеж на хирурзите, съобщиха от висшето училище
МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

Факултетът по обществено здраве на висшето училище бе удостоено с почетен знак, съобщиха оттам
И НСА приема документи от днес

И НСА приема документи от днес

За втора учебна година НСА ще обучава студенти в специалността „медицинска сестра"
МУ-София записва за редовни изпити

МУ-София записва за редовни изпити

Подаването на документи онлайн започва от днес 10 юни и ще продължи до 25 юни
МУ-Плевен изпитва по биология утре

МУ-Плевен изпитва по биология утре

На препитването на 8 юни ще се явят кандидат-студентите за бакалавърските специалности, съобщиха от университета
Контактна група се заема с финансирането на висшето

Контактна група се заема с финансирането на висшето

Как да се промени то ще обсъждат представители на МОН и Съвета на ректорите, съобщи образователният министър Галин Цоков
1 2 3 4 5 ... 92 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ