окончателно

На училище присъствено

27-08-2020 11:29
При обостряне на пандемията децата ще се разпускат вкъщи, обяви образователният министър Красимир ВълчевНа училище присъствено
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com

Децата ще ходят на училище присъствено. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев днес. Според ведомството дистанционната форма на обучение не води до нужните резултати.

Въпреки че годината ще започне присъствено в цялата страна, децата ще се разпускат в домовете си, ако има обостряне на епидемиологичната обстановка. Това се случваше и преди без да има КОВИД-19. Тогава ще може изцяло да се мине за определено време на дистанционно обучение. По закон то е възможно от 5 до 12 клас.

Обучението в електронна среда не е добра

алтернатива за децата в 1-2 клас, защото не внаги има кой да има помага в къщи да учат, понякога родителите не са грамотни, обясни министърът. Той добави, че освен това според БАН ползването на електронни устройства от децата пречи на развитието на мозъка и познавателните им функции, води до затлъстяване, пречи на развитието на различни видове интелигнетност.


Хибридното обучение, което се обсъждаше,

на този етап няма да се реализира, тъй като е труден вариант. Училищата ще получат инструкции как да действат след започване на годинатае, в случай че бъде установен заразен ученик или учител с COVID-19. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Той е публикуван на сайта на МОН.

Децата с хронични заболявания ще могат

да преминават на индивидуално обучение. Критериите за това ще са ангажираност на родителите, доколко е присъствало детето, няма да отваряме широко вратата, защото не всички са еднакво отговорни, обясни министър Вълчев.

Присъствената форма на обучение

индиректно препоръчаха преди дни и от Европейския център за заразни заболявания. Според здравните специалисти социалната изолация се отразява негативно на децата не само в когнитивно отношение, но и в социален и дори здравен аспект. Причина за последното е, че изолацията пази от ззаразяване, но предизвиква психически дискомфорт и дори депресия, осоебно при по-малките.

Освен за началното училище,

присъствената форма е особено важна за практическото обучение в професионалното и висшето образование. То трябва да е присъствено в максимална степен, това е и консенсус, около, който се обединихме с останалите колеги министри в ЕС, обясни още Вълчев. Той добави, че медицинското образование е пример в това отношение.


Днес имаме среща с ректорите на МУ,

при тях може и стратегии на хибридно и смесено обучение да се приложат, но повечето са избрали присъствено стартиране с възможност за превключване на дистанционно, каза той. Съответно все ВУЗ ще осигури условия за дистанция и предпазване в помещенията за обучение.


Намаляване на увеличената такса за

платеното обучение по медицина тази година ще има, но не и пълно възстановяване на предишния й размер, стана ясно от думите министър Вълчев. Някои висши училища вече направиха редукция, но качественото висше образование е скъпо, нашето медицинско образование е признато по цял свят, каза той. Вълчев обясни още, че няма как да бъде намалена напълно таксата, защото тогава ще излезе, че държавата субсидира платеното обучение.

През последните години с 40% увеличихме

таксата за студентите държавна поръчка в медицинските направления, което автоматично води до увеличение на таксата платено. Тъй като последните години, стойностите за платено обучение не бяха актуализирани, се получи скокообразно увеличение, което не беше желателно, затова намерихме нормативните възможности то да е по-ниско, обясни министърът.


Двама шестокурсници със стипендии

Двама шестокурсници със стипендии "Тонев"

Бетина Топалова и Григор Генчев от МУ-Пловдив са тазгодишните победители, съобщиха от висшето училище
Дариха литература на 4 езика на МУ-Пловдив

Дариха литература на 4 езика на МУ-Пловдив

Специализираните издания, от които най-старите са от XIX век, вече са в Музея на медицината към висшето училище, съобщиха оттам
Нов декан в МУ-Варна

Нов декан в МУ-Варна

Проф. Теодора Димитрова поема Факултета по обществено здраве на висшето училище, тя бе избрана от Общото му събрание с категорично мнозинство
МУ-Варна записва кандидат-студенти

МУ-Варна записва кандидат-студенти

Онлайн приемът на документи за медицина, фармация и военен лекар е до 30 юни
Признание за Ендоскопския център на МУ-Плевен

Признание за Ендоскопския център на МУ-Плевен

Звеното получи положителна акредитация от Американския колеж на хирурзите, съобщиха от висшето училище
МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

Факултетът по обществено здраве на висшето училище бе удостоено с почетен знак, съобщиха оттам
И НСА приема документи от днес

И НСА приема документи от днес

За втора учебна година НСА ще обучава студенти в специалността „медицинска сестра"
МУ-София записва за редовни изпити

МУ-София записва за редовни изпити

Подаването на документи онлайн започва от днес 10 юни и ще продължи до 25 юни
МУ-Плевен изпитва по биология утре

МУ-Плевен изпитва по биология утре

На препитването на 8 юни ще се явят кандидат-студентите за бакалавърските специалности, съобщиха от университета
Контактна група се заема с финансирането на висшето

Контактна група се заема с финансирането на висшето

Как да се промени то ще обсъждат представители на МОН и Съвета на ректорите, съобщи образователният министър Галин Цоков
1 2 3 4 5 ... 556 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ