пазар

По-малко сделки на фармапазара

25-08-2020 10:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
По-малко сделки на фармапазараСлед слабата първа половина на годината, анализаторите очакват съживяване

Броят на сделките на фармацевтичния пазар в международен мащаб бележи спад през тази година в сравнение с миналата. Специалистите обаче очакват съживяване на сектора през оставащите месеци.

99 на брой за $35 млрд. са сливанията и придобиванията на компании през първата половина на 2020 г. Понижението в стойността им спрямо същия период на 2019 г. е 87%, показват данните на анализаторската компания PWC.

Най-голямата сделка за полугодието на тази година възлиза едва на $11.8 млрд. и е между Thermo fisher scientific и Qiagen. След нея се нареждат Gilead sciences, който купува Forty seven за $5 млрд. и NN с Сorvidia therapeutics за $2.1. Стойностите им са много далече от мегасделките на миналата година, когато Abbvie обяви, че придобива Alergan за $63 млрд., а BMS - Celgene за $74 млрд. и т.н.


Причините


И тук основният заподозрян е КОВИД. Много от компаниите пренасочиха интересите си към откриването на терапии или ваксини срещу вируса, което промени плановете им за инвестиции. Някои от тях дори се принудиха да мислят как да отговорят на предизвикателствата при доставките, казват анализаторите. Според тях причините за отлива от сделки са комплексни – икономически, регулаторни, политически и макроикономически.


Очакванията


Въпреки стагнацията в момента, специалистите очакват съживяване на пазара през втората половина на 2020 г. Точно, за да се справят с новите изпитания, те ще насочат поглед към сливания и придобивания, смятат от PWC. Според тях това ще е валидно най-вече за генеричната индустрия, където се очакват по-малки сделки и при биотехнологичните компании.


И реалностите


Само през изминалата седмица бяха обявени две сделки във фармацевтичната индустрия. Едната е на Johnson & Johnson, които придобиват Momenta Pharmaceuticals за $6.5 млрд. Другата сделка беше обявена от Ѕаnоfі. Компанията щe изкупи вcичĸи нeпoгaceни aĸции нa Рrіnсіріа пo 100 дoлapа в бpoй, ĸoeтo пpeдcтaвлявa oбщa cтoйнocт oт пpиблизитeлнo 3.68 милиapдa дoлapa. Какво още предстои, ще видим през следващите месеци.Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

След като Съдът върна обвинението, като неясно, сега Прокуратурата го внася редактирано, съобщиха от БФС

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства

Догодина съществува риск от достигане на „критична точка", при която фармацевтичните компании няма да могат да изпълняват ангажиментите си за някои доставки, предупреждават от Арфарм
Разпределят 2600 флакона ремдесивир

Разпределят 2600 флакона ремдесивир

Те отиват към 28-те РЗИ, а оттам - към болниците
Сменят търговете за частни болници с други мерки

Сменят търговете за частни болници с други мерки

Лечебните заведения няма да могат да въртят далавери, ако се приемат промените, които предлага НЗОК в проекта си за бюджета за 2021 г.

50 болници са провели 98 е-търга

50 болници са провели 98 е-търга

Все още няма анализ какъв е ефектът от процедурите, съобщиха от МЗ

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19

Това става след данните от СЗО, че препаратът не намалява смъртността
Отпада СУПТО заради КОВИД

Отпада СУПТО заради КОВИД

Правителството одобри и промени в закона за публичните финанси, така че да може да реагира по-гъвкаво при нужда от финансиране на борбата с пандемията
Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Държавата сключва договор за 32 хил. опаковки, които трябва да стигнат до края на март

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО

Изравняването на минималната пенсия със средните е демотивиращо, против сме административния ръст на МРЗ, казват от БТПП
ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

През тази година се очаква новите случаи в ЕС да са 2.7 млн., а смъртните случаи - 1.3 млн.

1 2 3 4 5 ... 104 »
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Банер
Октомври 2020 Предишен Следващ