пазар

Стагнация при клиничните изпитвания

24-08-2020 05:47
Броят на заявките за нови проучвания у нас не се е увеличил и през миналата година, показват данните на ИАЛСтагнация при клиничните изпитвания
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Стагнация бележи пазарът на клинични изпитвания у нас. Въпреки желанието за развитието му от страна на бизнес и институции, за поредна година увеличение на проучванията няма, показват официалните данни.

Общо 202 са подадените заявления за нови изпитвания на медикаменти у нас през изминалата година, промяна в броя им спрямо предходната няма, става ясно от отчета на Изпълнителната агенция по лекарствата за 2019 г.

Одобрените изпитвания бележат спад

– от 210 през 2018 на 192 през миналата. Тенденцията за спад на клиничните изпитвания у нас започна през 2016 г., когато броят на новите заявления беше 222 или с 18 по-малко от предходната година.


Въпреки опитите на институциите

и бизнесът в тази посока, промяна и към момента няма. Една от основните причини за това е, че Европа остава по-скъпа дестинация за извършване на тези проучвания, друга особеност са строгите регулаторни изисквания на Стария континент, които отнемат доста време. Значение имат и възможностите на лечебните заведения да осигурят нужния брой пациенти и условия за протичане на изпитването.


Промяната в областите, в които е

най-големият интерес към клиничните изпитвания у нас е незначителен. Психиатрията е една от тях за поредна година с дял от над 9%, гастроентерология, онкология и хематология са сред останалите най-предпочитани сфери. От тях изпада неврологията, показват анализите на ИАЛ.

Застоят на пазара на клинични проучвания

у нас се случва на увеличаващите се цифри в световен мащаб. Около 40 млрд. долара е бил размерът му през 2017 г. Според анализаторите от grandviewresearch през 2019 г. той вече е 46.8 млрд. долара. Очакваният ръст през следващите 7 години пък е над 5%. Очакванията на анализаторите са през 2027 г. пазарът на клинични изпитвания да е приблизително 70 млрд. долара. 
Традиционно през последните десетилетия онкологията, автоимунните болести, диабета и затлъстяването, неврологията бяха сред водещите сфери на интерес. КОВИД обаче също ще окаже положително влияние на пазара за клинични проучвания заради огромния интерес на фирмите към тази ниша. 

Сред тях има както медикаменти,

така и ваксини. Въпреки огромният брой на изпитванията обаче, към момента терапиите, които имат по-сериозни шансове за успех са едва 5%. Европейската агенция по лекарствата например към края на юли е в разговори с изследователите на 38 възможни ваксини и 154 потенциални лекарства за КОВИД. Към момента обаче е регистрирала за употреба под условие само едно - remdesievir.


Според най-голямата база с данни clinicaltrials.gov 

към момента в света има над 3000 проучвания за КОВИД. По този начин за първи път от години се измества и фокусът на изпитванията от хроничните болести към инфекциозните. Над 340 000 са всички регистрирани проучвания към момента в най-голямата търсачка в света. Огромната част от тях се провеждат в САЩ - 134 хил., броят на изпитванията в Европа е 100 хил., а в Канада над 22 хил. Въпреки ниските цени, остава нисък и броят на изпитванията в третия свят - 10 хил. в Африка, 11 хил. в Латинска Америка. Причината за това е не достатъчно добрите условия на работа там.

Броят на проучванията в България

е малко над 1000, показва още търсачката. Според данните на clinicaltrials.gov в областта на онкологията действащи изпитвания у нас имат Астра Зенека, Рош, Новартис, Санофи, Пфайзер и др. В областта на психиатрията, която е сред другите най-популярни области на изследване, в България изпитвания провеждат Лундбек, Янсен, Алрган, Синовиън, Тева и т.н. Диабетът е трета социално значима област, в която има доста проучвания през последните години, там един от основните възложители по света и у нас е Ново Нордиск.

Има и българска търсачка

„Find me cure" е друга популярна търсачка в света за клинични изпитвания. От няколко години тя има и българска версия. В нея към момента има регистрирани 340 309 клинични изпитвания от 70 държави в света, които се правят от над 579 хил. изследователи. Данните обемат всички диагнози, а хора в нужда биха могли да намерят информация за активни проучвания у нас на български език.

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

Пфайзер орязва реповете в САЩ

Пфайзер орязва реповете в САЩ

От компанията мотивират решението си с утвърждаването на дистанционното общуване през пандемията

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
НЗОК с електронен контрол на рецептите

НЗОК с електронен контрол на рецептите

Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър Маринов
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Болници в непрекъснато развитие

Болници в непрекъснато развитие

Или как безпрепятственият достъп до хранилката на НЗОК стимулира ненужното им роене

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕК

КОВИД стресна бизнеса

КОВИД стресна бизнеса

През втората година на пандемията е налице плах опит за оттласкване от дъното, отчитат от БСК

1 2 3 4 5 ... 134 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ