пазар

Стагнация при клиничните изпитвания

24-08-2020 05:47
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Стагнация при клиничните изпитванияБроят на заявките за нови проучвания у нас не се е увеличил и през миналата година, показват данните на ИАЛ

Стагнация бележи пазарът на клинични изпитвания у нас. Въпреки желанието за развитието му от страна на бизнес и институции, за поредна година увеличение на проучванията няма, показват официалните данни.

Общо 202 са подадените заявления за нови изпитвания на медикаменти у нас през изминалата година, промяна в броя им спрямо предходната няма, става ясно от отчета на Изпълнителната агенция по лекарствата за 2019 г.

Одобрените изпитвания бележат спад

– от 210 през 2018 на 192 през миналата. Тенденцията за спад на клиничните изпитвания у нас започна през 2016 г., когато броят на новите заявления беше 222 или с 18 по-малко от предходната година.


Въпреки опитите на институциите

и бизнесът в тази посока, промяна и към момента няма. Една от основните причини за това е, че Европа остава по-скъпа дестинация за извършване на тези проучвания, друга особеност са строгите регулаторни изисквания на Стария континент, които отнемат доста време. Значение имат и възможностите на лечебните заведения да осигурят нужния брой пациенти и условия за протичане на изпитването.


Промяната в областите, в които е

най-големият интерес към клиничните изпитвания у нас е незначителен. Психиатрията е една от тях за поредна година с дял от над 9%, гастроентерология, онкология и хематология са сред останалите най-предпочитани сфери. От тях изпада неврологията, показват анализите на ИАЛ.

Застоят на пазара на клинични проучвания

у нас се случва на увеличаващите се цифри в световен мащаб. Около 40 млрд. долара е бил размерът му през 2017 г. Според анализаторите от grandviewresearch през 2019 г. той вече е 46.8 млрд. долара. Очакваният ръст през следващите 7 години пък е над 5%. Очакванията на анализаторите са през 2027 г. пазарът на клинични изпитвания да е приблизително 70 млрд. долара. 
Традиционно през последните десетилетия онкологията, автоимунните болести, диабета и затлъстяването, неврологията бяха сред водещите сфери на интерес. КОВИД обаче също ще окаже положително влияние на пазара за клинични проучвания заради огромния интерес на фирмите към тази ниша. 

Сред тях има както медикаменти,

така и ваксини. Въпреки огромният брой на изпитванията обаче, към момента терапиите, които имат по-сериозни шансове за успех са едва 5%. Европейската агенция по лекарствата например към края на юли е в разговори с изследователите на 38 възможни ваксини и 154 потенциални лекарства за КОВИД. Към момента обаче е регистрирала за употреба под условие само едно - remdesievir.


Според най-голямата база с данни clinicaltrials.gov 

към момента в света има над 3000 проучвания за КОВИД. По този начин за първи път от години се измества и фокусът на изпитванията от хроничните болести към инфекциозните. Над 340 000 са всички регистрирани проучвания към момента в най-голямата търсачка в света. Огромната част от тях се провеждат в САЩ - 134 хил., броят на изпитванията в Европа е 100 хил., а в Канада над 22 хил. Въпреки ниските цени, остава нисък и броят на изпитванията в третия свят - 10 хил. в Африка, 11 хил. в Латинска Америка. Причината за това е не достатъчно добрите условия на работа там.

Броят на проучванията в България

е малко над 1000, показва още търсачката. Според данните на clinicaltrials.gov в областта на онкологията действащи изпитвания у нас имат Астра Зенека, Рош, Новартис, Санофи, Пфайзер и др. В областта на психиатрията, която е сред другите най-популярни области на изследване, в България изпитвания провеждат Лундбек, Янсен, Алрган, Синовиън, Тева и т.н. Диабетът е трета социално значима област, в която има доста проучвания през последните години, там един от основните възложители по света и у нас е Ново Нордиск.

Има и българска търсачка

„Find me cure" е друга популярна търсачка в света за клинични изпитвания. От няколко години тя има и българска версия. В нея към момента има регистрирани 340 309 клинични изпитвания от 70 държави в света, които се правят от над 579 хил. изследователи. Данните обемат всички диагнози, а хора в нужда биха могли да намерят информация за активни проучвания у нас на български език.


Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

След като Съдът върна обвинението, като неясно, сега Прокуратурата го внася редактирано, съобщиха от БФС

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства

Догодина съществува риск от достигане на „критична точка", при която фармацевтичните компании няма да могат да изпълняват ангажиментите си за някои доставки, предупреждават от Арфарм
Разпределят 2600 флакона ремдесивир

Разпределят 2600 флакона ремдесивир

Те отиват към 28-те РЗИ, а оттам - към болниците
Сменят търговете за частни болници с други мерки

Сменят търговете за частни болници с други мерки

Лечебните заведения няма да могат да въртят далавери, ако се приемат промените, които предлага НЗОК в проекта си за бюджета за 2021 г.

50 болници са провели 98 е-търга

50 болници са провели 98 е-търга

Все още няма анализ какъв е ефектът от процедурите, съобщиха от МЗ

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19

Това става след данните от СЗО, че препаратът не намалява смъртността
Отпада СУПТО заради КОВИД

Отпада СУПТО заради КОВИД

Правителството одобри и промени в закона за публичните финанси, така че да може да реагира по-гъвкаво при нужда от финансиране на борбата с пандемията
Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Държавата сключва договор за 32 хил. опаковки, които трябва да стигнат до края на март

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО

Изравняването на минималната пенсия със средните е демотивиращо, против сме административния ръст на МРЗ, казват от БТПП
ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

През тази година се очаква новите случаи в ЕС да са 2.7 млн., а смъртните случаи - 1.3 млн.

1 2 3 4 5 ... 104 »
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Банер
Октомври 2020 Предишен Следващ