Следпразнично

Депресия ни дебне след Новата година

03-01-2017 08:11
Най-засегнати са младите и самотни хора до 35 години, казва психологът Христина КраеваДепресия ни дебне след Новата година
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Началото на новата година е свързано с много надежди и прекрасни очаквания. За някои хора обаче то може да се превърне в кошмар. Статистиката сочи, че януари е месецът с много разводи, депресии и дори опити за самоубийство. Психолозите наричат това явление „следпразнична депресия" или още „депресия на очакването". Как да се преборим с нея, защо се появява, попитахме психотерапевтът Христина Краева –Стоянова.
„Емоционалният следпразничен срив може би идва именно от големите очаквания и разочарования, които са се натрупали от предходната година в комбинация със стреса и умората от празнуването. Състоянието е психо-соматично и когато симптомите са по-тежки, този вид депресия наподобява клиничната.Това, което я различава от нея, е продължителността – от няколко дни до 1-2 седмици", обяснява Христина Краева - Стоянова. И дава статистически данни, според които 35% от хората са потиснати след новогодишната нощ, а всеки втори е изпитвал поне веднъж в живота си такъв тип депресия. Най-засегнати от този фемомен са младите, самотни хора от 25 до 35 години, защото в този възрастов период, потребността от социални контакти и постижения е най-голяма.

Причините за това състояние са различни. Може хората да страдат от скорошна загуба на близък човек, като спомените по празниците засилват чувството за липса и самота. Недоволство поражда невъзможността да бъдете с някой човек, защото той има други планове или пък невъзможност да бъдете със семейството си, заради работа, липса на време, пари и др. Колкото и парадоксално да звучи, Коледа и Нова година могат да засилят дори чувството за неразбирателство между определени членове в семейството и роднините, приятелите.

Разочарованието често идва от това, че очаквате твърде много от празниците, казва Христина Краева. Например сте искали да създадете купон, какъвто сте /или не сте/ имали като дете, стремите се да направите идеалния празник за децата си. Но са ви попречили финансови затруднения, а за кратко време разходите ви драстично са нарастнали – за подаръци, празнична вечеря, украса на дома, заведения.

Неразположението по време и след празниците може да се дължи и на обикновена умора, споделя психологът. И припомня, че през зимния сезон имунната система отслабва. В същото време организмът ви е подложен на изтощение и стрес, в резултат на времето и енергията, отделени за чистене, готвене, пазаруване, подаръци, партита, семейни събирания, посрещане на гости и други ангажименти. Приемът на твърде много храни и напитки от своя страна води до повишаване на обичайното тегло, а това също може да ви депресира, особено, ако опитвате да сваляте килограми. Увеличената употреба на сладкиши по празниците пък предизвиква чувство за умора и тежест, категоричен е специалистът.

Симптомите на следпразничната депресия са широко известни, казва Христина Краева. Състоянието на първо място засяга настроението, което се понижава, следват го апатия, меланхолия, тъга. Доминират негативни мисли, ставаме неспособни да свършим дадена работа, необходими са усилия да се изпълнят елементарни задачи. Чести симптоми на меланхоличното състояние след празниците още са главоболието, безсънието или повишената нуджа от сън, пониженият апетит, умората, тревожността, тъгата, мъката, вината, намалената способност за мислене и концентрация, намаления интерес към дейности, които обикновено доставят удоволствие.

Психологът предупреждава, че в периодите около празниците се повишават, както случаите на клинична депресия, така и на опититите за самоубийства. „Ако познавате някой, който се чувства депресиран, опитайте се да го ангажирате с нещо, но без да упражнявате натиск върху него, бъдете добър слушател. Ако споделя, че чувства тъга, безнадежност, безсмислие, самота, окажете му подкрепа. Поощрете го да потърси професионална помощ, особено ако споделя мисли за прекратяване на живота си", казва Христина Краева. Според нея не е добре никой да остава сам в такива моменти. Всеки може да потърси компанията на близки и приятели, защото те могат да ни окажат подкрепа. Освен това, за да преодолеете депресията след празниците, е добре да се обърне назад и да се фокусирате върху успехите и постиженията си, вместо да тънете в меланхолия, добавя още психологът.

Как да се справим със „следпразничната депресия"

 

* Грижете се за себе си

Може би няма да ви е до това, но сега е моментът да бъдете особено внимателни какво ядете и какво пиете .Старайте се да се храните редовно и здравословно и не посягайте прекалено към алкохола – той може да ви донесе временно облекчение, но със сигурност няма да ви помогне дългосрочно. Важно е да си огурите много и качествен сън. Стремете се да да се движите максимално, да спортувате и да се рахождате навън.

Използвайте контактите си за подкрепа. Говорете с някого, на когото имате доверие, поддържайте връзка с приятели и роднини. Депресията често ви кара да искате да се скриете, но чувството за самота и изолация само ще влоши нещата.


* Бъдете активни - чувстото за изтощение и отпуснатост, които идват с депресията правят всяка задача да изглежда невъзможна. Старайте се да си създадете рутинни дейности, които ви доставят удовлетворение или чувство за свършена работа.

Когато е потиснат, човек лесно намира причини да не прави нищо. Психолозите го наричаме „да, но...„


* Борете се срещу негативните мисли, фокусирайте се върху нещо приятно и забавно. Научете се да се справяте с тревогите си - колкото повече се кахърите за нещо, толкова повече се разтревожвате и разстройвате.


* Повишете самооценката си. За целта запишете пет свои положителни качества, които имате. После по нялкоко минути всеки ден, затваряйте очи и си представяйте ситуации, в които сте проявили тези качества.


* Отдайте се на положителни емоции. Всички ние имаме избор къде да отдадем своята енергия - на положителното, на радостта или на негативното – на самотата и меланхолията. Наслаждавайте се на мига и живейте за момента. И удължавайте празниците – поводи през януари за срещи с приятели има много.


* Бъдете щедри и помагайте на другите – това ще ви направи по-добри и по-малко болни.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ