Следпразнично

Депресия ни дебне след Новата година

03-01-2017 08:11
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Депресия ни дебне след Новата годинаНай-засегнати са младите и самотни хора до 35 години, казва психологът Христина Краева
Началото на новата година е свързано с много надежди и прекрасни очаквания. За някои хора обаче то може да се превърне в кошмар. Статистиката сочи, че януари е месецът с много разводи, депресии и дори опити за самоубийство. Психолозите наричат това явление „следпразнична депресия" или още „депресия на очакването". Как да се преборим с нея, защо се появява, попитахме психотерапевтът Христина Краева –Стоянова.
„Емоционалният следпразничен срив може би идва именно от големите очаквания и разочарования, които са се натрупали от предходната година в комбинация със стреса и умората от празнуването. Състоянието е психо-соматично и когато симптомите са по-тежки, този вид депресия наподобява клиничната.Това, което я различава от нея, е продължителността – от няколко дни до 1-2 седмици", обяснява Христина Краева - Стоянова. И дава статистически данни, според които 35% от хората са потиснати след новогодишната нощ, а всеки втори е изпитвал поне веднъж в живота си такъв тип депресия. Най-засегнати от този фемомен са младите, самотни хора от 25 до 35 години, защото в този възрастов период, потребността от социални контакти и постижения е най-голяма.

Причините за това състояние са различни. Може хората да страдат от скорошна загуба на близък човек, като спомените по празниците засилват чувството за липса и самота. Недоволство поражда невъзможността да бъдете с някой човек, защото той има други планове или пък невъзможност да бъдете със семейството си, заради работа, липса на време, пари и др. Колкото и парадоксално да звучи, Коледа и Нова година могат да засилят дори чувството за неразбирателство между определени членове в семейството и роднините, приятелите.

Разочарованието често идва от това, че очаквате твърде много от празниците, казва Христина Краева. Например сте искали да създадете купон, какъвто сте /или не сте/ имали като дете, стремите се да направите идеалния празник за децата си. Но са ви попречили финансови затруднения, а за кратко време разходите ви драстично са нарастнали – за подаръци, празнична вечеря, украса на дома, заведения.

Неразположението по време и след празниците може да се дължи и на обикновена умора, споделя психологът. И припомня, че през зимния сезон имунната система отслабва. В същото време организмът ви е подложен на изтощение и стрес, в резултат на времето и енергията, отделени за чистене, готвене, пазаруване, подаръци, партита, семейни събирания, посрещане на гости и други ангажименти. Приемът на твърде много храни и напитки от своя страна води до повишаване на обичайното тегло, а това също може да ви депресира, особено, ако опитвате да сваляте килограми. Увеличената употреба на сладкиши по празниците пък предизвиква чувство за умора и тежест, категоричен е специалистът.

Симптомите на следпразничната депресия са широко известни, казва Христина Краева. Състоянието на първо място засяга настроението, което се понижава, следват го апатия, меланхолия, тъга. Доминират негативни мисли, ставаме неспособни да свършим дадена работа, необходими са усилия да се изпълнят елементарни задачи. Чести симптоми на меланхоличното състояние след празниците още са главоболието, безсънието или повишената нуджа от сън, пониженият апетит, умората, тревожността, тъгата, мъката, вината, намалената способност за мислене и концентрация, намаления интерес към дейности, които обикновено доставят удоволствие.

Психологът предупреждава, че в периодите около празниците се повишават, както случаите на клинична депресия, така и на опититите за самоубийства. „Ако познавате някой, който се чувства депресиран, опитайте се да го ангажирате с нещо, но без да упражнявате натиск върху него, бъдете добър слушател. Ако споделя, че чувства тъга, безнадежност, безсмислие, самота, окажете му подкрепа. Поощрете го да потърси професионална помощ, особено ако споделя мисли за прекратяване на живота си", казва Христина Краева. Според нея не е добре никой да остава сам в такива моменти. Всеки може да потърси компанията на близки и приятели, защото те могат да ни окажат подкрепа. Освен това, за да преодолеете депресията след празниците, е добре да се обърне назад и да се фокусирате върху успехите и постиженията си, вместо да тънете в меланхолия, добавя още психологът.

Как да се справим със „следпразничната депресия"

 

* Грижете се за себе си

Може би няма да ви е до това, но сега е моментът да бъдете особено внимателни какво ядете и какво пиете .Старайте се да се храните редовно и здравословно и не посягайте прекалено към алкохола – той може да ви донесе временно облекчение, но със сигурност няма да ви помогне дългосрочно. Важно е да си огурите много и качествен сън. Стремете се да да се движите максимално, да спортувате и да се рахождате навън.

Използвайте контактите си за подкрепа. Говорете с някого, на когото имате доверие, поддържайте връзка с приятели и роднини. Депресията често ви кара да искате да се скриете, но чувството за самота и изолация само ще влоши нещата.


* Бъдете активни - чувстото за изтощение и отпуснатост, които идват с депресията правят всяка задача да изглежда невъзможна. Старайте се да си създадете рутинни дейности, които ви доставят удовлетворение или чувство за свършена работа.

Когато е потиснат, човек лесно намира причини да не прави нищо. Психолозите го наричаме „да, но...„


* Борете се срещу негативните мисли, фокусирайте се върху нещо приятно и забавно. Научете се да се справяте с тревогите си - колкото повече се кахърите за нещо, толкова повече се разтревожвате и разстройвате.


* Повишете самооценката си. За целта запишете пет свои положителни качества, които имате. После по нялкоко минути всеки ден, затваряйте очи и си представяйте ситуации, в които сте проявили тези качества.


* Отдайте се на положителни емоции. Всички ние имаме избор къде да отдадем своята енергия - на положителното, на радостта или на негативното – на самотата и меланхолията. Наслаждавайте се на мига и живейте за момента. И удължавайте празниците – поводи през януари за срещи с приятели има много.


* Бъдете щедри и помагайте на другите – това ще ви направи по-добри и по-малко болни.Наследникът на Дядо Коледа

Наследникът на Дядо Коледа

Той е на 21 години, с мускули и добро сърце, нарича се Кристофър
22 болници с апаратура от

22 болници с апаратура от "Българската Коледа"

Днес болниците сключиха договори за дарение на медицинска апаратура от ежегодната благотворителната инициатива на президента
Имам една мечта... детска болница

Имам една мечта... детска болница

Нека президентът Румен Радев да посвети „Българската Kоледа" на тази кауза, казва д-р Стоян Лазаров

"Българската Коледа" с рекордни 2,6 млн.

170 деца и 20 болници кандидатстват за помощ от тазгодишната кампания
Весела Нова Година!

Весела Нова Година!

Нека 2017 ни донесе много здраве, повече щастие, успехи и късмет!
Доматен сок гони новогодишния махмурлук

Доматен сок гони новогодишния махмурлук

Празниците са моменти, изпълнени с радост, но носят и умора. Да не говорим за тежкото състояние, в което се изпада след сериозен купон. Как да се справим с него, попитахме доц. Светослав Ханджиев.
Вампирски лифтинг за красива кожа

Вампирски лифтинг за красива кожа

С отминаването на още една година всяка дама започва да изучава притеснено в огледалото лицето си. Как да не позволим на годините да оставят видим отпечатък върху нeго, попитахме д-р Емил Бърдаров.
Пеенето намаля кръвното и развива ума

Пеенето намаля кръвното и развива ума

Остават броени дни до Нова година. Повечето от нас са се отдали на купони с близки и приятели, а хубавата музика е неизменна част от тях. Как ни помагат песните, попитахме джаз вокалистът Лилия Илиева.
„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева

Средствата ще се използват за осигуряване на апаратура и лечение за болни деца
Победете годините със здравословен егоизъм

Победете годините със здравословен егоизъм

И тази година е към своя край, но не бързайте да тъгувате, че остарявате. Открийте своята антиейджинг терапия, защото красотата е въпрос не на възраст, а на вътрешно състояние и плам, казва проф. Захарина Савова.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020