за три месеца

28 млн. ще връщат компаниите на касата

20-08-2020 13:03
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
28 млн. ще връщат компаниите на касатаНай-голямо отново е превишението в групата с онкологичните медикаменти

Над 28 млн. лв. ще трябва да върнат компаниите на здравната каса за второто тримесечие на годината. Това става ясно от изчисленията на фонда според Механизма за стабилност на разходите за лекарства. Той заработи през миналата година за първи път, като философията му е фирмите да връщат приходите, които надвишават бюджета им за тримесечието след приспадане на отстъпките. За по-голяма справедливост лекарствата са разделени в три групи – с протоколи, без и за рак.

Традиционно най-големи са разходите за онкологични медикаменти – 141.51 млн. лв. за второто тримесечие при бюджет от 121.18 млн. лв. Разликата от над 20 млн. лв. ще е за сметка на компаниите. Другата група с най-големи разходи е на лекарствата за домашно лечение с протоколи. За трите месеца там касата е платила 118.42 млн. лв. при планувани 111.75 млн. лв. Разликата от 6.69 млн. лв. ще е за сметка на компаниите. При медикаментите без протоколи превишението е едва 1.14 млн. лв., а разходите за три месеца са 76.513 млн.


Цифрите са аналогични на тези от първото тримесечие,

тогава отново най-голямо беше превишението при лекарствата за рак – 14.49 млн. лв., следвано от това на медикаментите с протоколи – 11 млн. лв.

Най-разходоемките лекарства също са от тези две групи. През второто тримесечие касата е платила най-много – 25.75 млн. лв., за Keytruda, следвана от 9.82 млн. лв. за Humira, 9.25 млн. лв. за Pеrjeta и 9.08 за Avastin. Три от четирите продукта са за рак, а четвъртият е за ревматоиден артрид и е с протокол.

В групата с протоколи е и може би и най-скъпата терапия,

която плаща касата – това е медикаментът Spinraza, за който за три месеца фондът е платил 3.77 млн. лв. за 23 опаковки.Тоест стойността на една е 164 хил. лв. За сравнение стойността на опаковка Keytruda е 6004 лв., а на Humira – 785 лв. Стойността на реимбурсацията на лекарствата от групата без протоколи пък е несравнима. При най-масовите медикаменти за сърце, тя е под 1 лев.

Най-много опаковки за трите месеца НЗОК е платила

за три медикамента за сърце – Concor (286 708 опаковки), Bisogamma (267541) и Furanthril (191704), Стойността на реимбурсацията на медикаментите е била съответно 163.4 хил. лв. за първия продукт, 163.2 хил. лв. за втория и 65.17 хил. за третия, тоест в първите два случая е по-малко от левче на опаковка. Това е така, както заради ниския процент на реимбурсация, така и заради по-ниските цени на генеричните медикаменти. Доколко справедливо е подобно разпределение за пациентите и смислено за фонда е въпрос без отговор от години.Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

След като Съдът върна обвинението, като неясно, сега Прокуратурата го внася редактирано, съобщиха от БФС

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства

Догодина съществува риск от достигане на „критична точка", при която фармацевтичните компании няма да могат да изпълняват ангажиментите си за някои доставки, предупреждават от Арфарм
Разпределят 2600 флакона ремдесивир

Разпределят 2600 флакона ремдесивир

Те отиват към 28-те РЗИ, а оттам - към болниците
Сменят търговете за частни болници с други мерки

Сменят търговете за частни болници с други мерки

Лечебните заведения няма да могат да въртят далавери, ако се приемат промените, които предлага НЗОК в проекта си за бюджета за 2021 г.

50 болници са провели 98 е-търга

50 болници са провели 98 е-търга

Все още няма анализ какъв е ефектът от процедурите, съобщиха от МЗ

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19

Това става след данните от СЗО, че препаратът не намалява смъртността
Отпада СУПТО заради КОВИД

Отпада СУПТО заради КОВИД

Правителството одобри и промени в закона за публичните финанси, така че да може да реагира по-гъвкаво при нужда от финансиране на борбата с пандемията
Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Държавата сключва договор за 32 хил. опаковки, които трябва да стигнат до края на март

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО

Изравняването на минималната пенсия със средните е демотивиращо, против сме административния ръст на МРЗ, казват от БТПП
ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

През тази година се очаква новите случаи в ЕС да са 2.7 млн., а смъртните случаи - 1.3 млн.

1 2 3 4 5 ... 104 »
Банер
Преглед

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли всяка болница да лекува пациенти с КОВИД-19?

Банер
Октомври 2020 Предишен Следващ