Лица

Празнично чудо за едно болно дете

30-12-2016 10:00
Болница „Тракия“ подава ръка на семействотоПразнично чудо за едно болно дете
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg

По Коледа стават чудеса, трябва само да вярваме в тях. Именно вярата и надеждата крепят бабата и дядото на 9-годишния Байрям Байрям от павелбанското село Тъжа. Броени дни преди големия празник тяхното чудо се случва- пристига писмо от Фонда за лечение на деца, в което пише, че болното дете е одобрено за трансплантация в чужбина.

Момченцето страда от терминална бъбречна недостатъчност. Единственият му шанс за нов живот е да получи здрав бъбрек от неговата баба. 42-годишната Селима Али и съпругът й се грижат сами за детето след като майката му създава ново семейство и няма възможност да го вземе със себе си. Още на 11 месеца след раждането Байрям има здравословни проблеми. Тогава роднините му разбират, че нещо не е наред. „Първоначално се развиваше добре до седмия месец, след това отслабна много. Много си чешеше очичките и ние решихме да го заведем на очен лекар“, обяснява бабата, която чува за тежката диагноза след като стават ясни резултатите от множеството изследвания, които личният лекар назначава на детето. Налага се то да остане в болница в Стара Загора, след което лекарите са категорични, че е нужна операция в София. Интервенцията е извършена в „Пирогов“, когато момченцето е на една година, след което то започва хемодиализа, която продължава и до днес.

„Реших да даря единия си бъбрек, защото не можем повече да гледаме мъките на Байрям, с дядо му искаме той да расте нормално и здраво дете“, каза Селима Али. Тя и момченцето пътуват три пъти в седмицата за хемодиализа от с.Тъжа до Стара Загора. От години Байрям уринира трудно и със специално устройство, вдига и високо кръвно. „Понякога се налага и всеки ден да ходим в Стара Загора, когато наддава килограмите, защото той отделя много малко урина“, споделя още бабата.

Детето обича да играе на компютъра и гледа телевизия вкъщи. Няма много приятели, защото почти не излиза навън, защото често се разболява. Не ходи на училище. „Ние сме през ден на хемодиализа в Стара Загора и не му остава време. Той е с памперси, три пъти на ден пие лекарства. Ние искаме да го изучим, мъчим се сами вкъщи с някои букви, думи и и цифри“, обяснява Селима Али.

Освен, че получават хубави новини от Фонда за лечение на деца в навечерието на Коледа, бабата и дядото на Байрям са зарадвани и от много дарители по празниците. Мисис България Европа` 2016 Ива Гургуриева им връчва 750 лв., събрани от такса „вход“ на провелият се край езеро „Загорка“ фестивал „Хляб и Вино“, организиран от Парк-Хотел „Стара Загора“. Няколко дни по-късно Болница „Тракия“ прави безплатно всички необходими изследвания и цветни скенерни снимки на Селима Али, нужни за осъществяване на трансплантацията. Те са съгласувани с Фонда за лечение на деца и клиниката в Германия, където ще се осъществи интервенцията. „Много благодаря на болница „Тракия“ и всички останали, които ни помогнаха“, казва жената, която очаква съвсем скоро да бъде насрочена дата, на която ще замине заедно с детето в чужбина. Тя ще използва дарените й пари за транспортни разходи, закупуване на консумативи и хранителни добавки.

Малко преди настъпването на Новата година настойниците на Байрям си пожелават  скоро той да оздравее и играе с другите деца на улицата. Детето пък е категорично, че иска да стане лекар, когато порасне, за да помага на хората.


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ