Любопитно

Ледена баня за здраве през 2017 г.

30-12-2016 11:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ледена баня за здраве през 2017 г.

Остават броени часове до посрещането на Новата 2017 г. С настъпването на 1 януари ще вдигнем тост с шампанско като си пожелаем здраве и благоденствие в дома. Всеки народ по света има свой обичай за този момент, запазен през годините. Ето кои са най-известните традиции, подбрани от „Дейли Мейл“.

Ледена баня за здраве. Това обичат да правят в Русия и Сибир, когато посрещат Новата година. Желаещите се събират на групи и с тичане се гмуркат в някое езеро, държейки ствол на дърво, поставено под леда. Смята се, че болестите ще бягат от тези, които издържат най-много в ледените води. Всъщност тази традиция се нарича още студова терапия и се практикува от много хора.  Тя може да предотврати уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите най-вече след дълги и интензивни натоварвания, например бягане. Учени са доказали, че при потапяне в студена вода мускулите се свиват и кръвният поток се насочва към по-дълбоките мускулни слоеве, близо до костите, за да ги предпази от екстремната температура.

Много японци смятат, че ще се пречистят от греховете си, ако чуят камбанен звън в новогодишната нощ. Затова всички будистки храмове в цялата страна възвестяват началото на годината със 108 камбанени удара, по един за всеки човешки грях.

Лош късмет и проблеми със здравето грозят всяко китайско семейство, в което някой е успял да се пореже на празненството за настъпването на новата година. Затова всички ножове тогава се крият. Входовете на вратите пък се боядисват в червено, което символизира щастие и късмет.

Живеещите в Сингапур пускат сфери с желания в едноименната река. Здраве, успех, любов са сред желанията на хората за новата година, написани върху сферите, които се носят по водата.

В Армения жените пекат специален обреден хляб, който е нещо подобно на нашата питка с късмети. В него те поставят желанията си за здраве, щастие и благоденствие за семейството.

На входната врата на всяка къща в Гърция се окача кромид лук. Той е символ на прераждането за новата година. На следващата сутрин родителите събуждат децата си, като намазват главите им с лука, за да са здрави.

На трапезата на естонците в новогодишната нощ има седем, девет или 12 ястия. Колкото повече ядат, толкова по-изобилна ще бъде храната през следващата година и ще ги пази от болести.

Интересна традиция имат датчаните. Те обичат да хвърлят чинии на прага на съседа в първите минути от новата година. Колкото повече чинии са счупили, толкова повече здраве и късмет ще имат през новата година.

Общо 12 гроздови зърна пък изяждат много испанци и латиноамериканци в последните 12 секунди до полунощ. Този обичай им гарантира щастлива Нова година.6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ

Твърдят го специалисти от болницата "Джон Хопкинс" в САЩ, които са сравнили данните от 50 страни
Хотел в Германия работи заради крал

Хотел в Германия работи заради крал

Курортът Гармиш Партенкирхен е получил специално разрешение за това изключение по време на пандемията
Робот открива хора с висока температура

Робот открива хора с висока температура

Той може да „хване" опасността от коронавирус при няколко души едновременно в тълпа
Откриха формула за възрастта

Откриха формула за възрастта

Алгоритъм изчислява ролята на микрофлората в процеса на стареенето
Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Кола блъсна сляп мъж и той прогледна

Зрението му се е върнало след два удара в главата и е станало почти перфектно
Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Откриха имунна клетка, която унищожава рака

Надеждата е, че тя ще помогне за създаване на универсално лечение на всички онкозаболявания
Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

Мозъкът на пренебрегваните деца се променя

При липса на качествени грижи и любов към малчуганите, той се свива, показват данните от изследване
Историята на коледните хитове

Историята на коледните хитове

"Джингъл белс" носи празничния дух във всеки дом от 1857 г. до днес, но била е изамислена за Деня на благодарността
„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

„Морбили“ е сред най-честите търсения в Гугъл

Други здравни теми, които влизат в челото на класацията, са африканска чума и легионерска болест
Внесохме морбили от Франция

Внесохме морбили от Франция

Семейно огнище с двама заболели от трихинелоза в Хасково, консумирайте свинско след добра термична обработка или замразяване при (-20 градуса), казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020