офталмология

Online училището е рисково за късогледство

18-08-2020 06:46
Витамин D от слънчевите лъчи предпазва очите, казва д-р Габриел Димитров от Александровска болницаOnline училището е рисково за късогледство
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Месец преди началото на учебната година образователните власти все още не могат да кажат със сигурност дали децата ще влязат в класни стаи на 15 септември или пак ще бъдат обучавани online. Може ли дистанционното обучение да разболее очите им, колко време те могат да останат безопасно пред екрана и как да компенсират вредите от него попитахме д-р Габриел Димитров. Той е офталмолог в Клиниката по очни болести на Александровска болница.
-Д-р Димитров, какво представлява късогледството и може ли то да провокира други очни заболявания при децата?

- В клиниката по Очни болест УМБАЛ „Алекснадровска" покриваме всички аспекти на детската очна патология. Извършваме всякакъв вид консервативно и оперативно лечение. Миопията или т. нар. късогледство е рефракционен проблем, при който лъчите от обекти, намиращи се в пространството се пречупват неправилно през оптичната система на окото. Това води до неправилно разпределение на фокусите пред ретината, а не върху нея. Късогледството е сериозен проблем. Статистиката показва, че около 30-33% от населението в световен мащаб е с някаква форма на миопия. Тенденцията е към 2050 г. тя да засегне над 50 на сто от хората, което означава всеки втори да е късоглед. Няма точни статистически данни какъв процент от българското население е с миопия. В Клиниката по офталмология и детското отделение работим върху създаването на алгоритъм за проследяване и стадиране на късогледството, както и евентуалното въвеждане на нови терапевтични подходи. Това предвижда случаят на всеки един пациент да бъде подробно анализиран. Един от основните рискови фактори е свързан с фамилна обремененост в рода. Събираме и анализираме и другите рискови фактори, а именно времето прекарано на близка дистанция, а също и по-малката предиспозиция на слънчева светлина, което също поставя най-малките ни пациенти, в рискува група от развиетие на миопия. Тя може да бъде опасна, ако не се диагностицира и коригира навреме.

-Нима витамин D, който си набавяме чрез слънчевата светлина, има отношение към очното здраве?

-Да, определено има. Проучвания в световен мащаб свързват появата и прогресията на късогледството с ниските нива на витамин D в кръвта. По тази причина, в средата на 2019 г., нашата клиника стартира и кампания. Към днешна дата сме изследвали приблизиелно 250 деца, за да установим дали имат дефицит на концентрацията на витамин D или той е в норма.

- Какво показват резултатите?

- Резултатите показват, че липсата на достатъчни количества витамин D влошава зрението. Страната ни е слънчева. Имаме достатъчно добри условия да си го набавяме по естествен начин чрез слънчевите лъчи. Около 80% от него организмът ни си набавя точно от слънцето за разлика от много други витамини, с които можем да се заредим и с храната. Нашите данни показват, че при българските деца стойностите му са притеснителни. Те са в рамките на долната граница на референтните стойности, а в немалко случаи и доста под нея. Това е тенденция, която вече се наблюдава и при възрастните особено при хората в активна възраст. Обяснението е: прекалено много работа в затворени помещения –офиси, домашни условия, недостатъчно занимания на открито. В резултат, концентрацията на витамин D в кръвта намалява, следват очните проблеми.

- На колко години е най-малкият Ви пациент с миопия?

- Имаме деца и под годинка. Това са т. нар. кувьозни бебета. Недоносените обикновено развиват ретинопатия, която впоследствие може да доведе до високи степени на късогледство. То е рисково за зрението в бъдеще.

- Имате ли наблюдения как се отразяват екраните на компютъра, на смартфона, върху очното здраве на децата?

- По времето на пандемията дигиталните устройства навлязоха много интензивно в обучението на децата. Това води до притеснителни тенденции за задълбочаване на късогледството особено при ученици, които вече го имат. Миопията им започва да прогресира динамично. Близката дистанция за по-продължително време и малкият престой на открито са рискови за прогресията на късогледството.

- Очаквате ли увеличаване на децата с увредено зрение, ако on-line обучението продължи още една година или дори само един срок?

- Със сигурност това е един от най-рисковите фактори за прогресията на късогледството. Само по себе си, в бъдеще то може да доведе до по-

тежки усложнения на очното здраве. Децата, които развиват високостепенно късогледство, са по-предразположени към тежки очни заболявания като глаукома, катаракта, отлепване на ретината.

- Ако се наложи децата да учат от вкъщи и през новата учена година, колко часа пред екрана е оптималното безопасно време?

- Извън учебните занимания за децата до 10-годишна възраст е препоръчително да не прекарват повече от половин до един час на ден пред екран независимо дали това е лаптопът, телефонът или друго дигитално устройство. Оказва се, че около 80% от 250-те малчугани и подрастващи, които изследвахме, са с дефицит на витамин D, което само по себе си говори за оскъдното време прекарвано наоткрито.

- Може ли дефицитът му да се компенсира само с повече излагане на слънчева светлина?

- Необходимо е децата да прекарват около 30 минути на ден на слънчева светлина. Балансирането на храната също е от значение. С нея се набавят 10 на сто от него. Витамин D е в добри количества в мазните риби като сьомга и тон,а също и в маслото, прясното мляко, яйчният жълтък. Този витамин е от изключителна важност за подрастващите, защото участва в пренасянето и правилното усвояване на калция и фосфора. Това играе важна роля в правилното развитие на опорно-двигателния апарат и изграждането на зъбите. Липсата му води до отслабване на имунитета и податливост към инфекциозни заболявания, включително и коронавирус.

- Лечимо ли е късогледството?

- Ние не можем да лекуваме късогледството, но можем да го контролираме . В световен мащаб се разработват все повече начини, които водят до много добри резултати. Целта е да се забави прогресията му. Някои от тях все още не са достъпни в България. Ортокератологията представлява използване на специално проектирани контактни лещи водещи до преобразуване на очната повърхност. Те осъществяват натиск върху роговицата, като така променят пречупвателната способност на окото и контролират късогледството. Съществуват и меки контактни лещи за контрол на така наречения периферния фокус. Това е съвременна технология, отскоро навлязла в офталмологията. Очакваме скоро и нашите малчугани да мога да се възползват от тези съвременни методи за контрол на миопията. Към днешна дата, ние, в Детското очно отделение прилагаме т.нар. атропинизация. Това е накапване в окото на атропин, разреден по подходящ начин, за да постигнем търсения терапевтичен ефект с минимален риск от нежелани странични реакции. Ние сме една от малкото болници в България, в които той се прилага по-мащабно.

- Атропинизацията поема ли се от Националната здравноосигурителна каса?
-Не, не се поема. Като цена обаче тя е достъпна. Цената на една опаковка е малко над 20 лева, достатъчна е за един месец. Нещо повече, този метод е удобен за прилагане на малки деца, тъй като при тях поставянето, напасването и свалянето на специализирани лещи за контрол на миопията е непреодолимо препядствие.

- Много родители се безпокоят от кривогледството на децата. Лечимо ли е?

- Да, напълно лечимо е стига да бъде овладяно навреме. Има различни форми на кривогледство. Най-често срещаните са езотропията, екзотропията и хипертропията. Голяма част от страбизмите са в резултат на аномалия на невромускулния контрол на движението на очите. Разбирането за тези контролни центрове в мозъка остава ненапълно изяснено. По-рядко проблем с някой от шесте очедвигателни мускула може да причини страбизъм. Кривогледството се среща по-често при деца с разтройства, засягащи мозъка, като церебрална парализа, синдром на Даун, хидроцефалия, мозъчни тумори.Целта на лечението на страбизъм е да се подобри изравняването на очите, което им позволява да работят заедно (бинокулчрно зрение). Лечението може да включва оптична корекция, упражнения, призматична корекция или операция на очен мускул.

- Какво представляват ретинобластомите?

-Това е невроектодермално вътреочно злокачествено заболяване, което засяга малките деца. Един от основните диагностични белези, които може да бъде проявен още в самото начало е левкокорията (бяла зеница).

- Какво ще посъветвате родителите преди началото на учебната година?

-Първият очен скринингов преглед при деца се препоръчва да бъде извършен на 6 месечна възраст. След това на 1 годинка, на 2 годинки и така ежегодишно до навършване на училищна възраст. Навременната диагностика е от съществено значение за спиране на развитието и лечението на всяко едно заболяване без значение дали било то очно или друго. Сега, по време на ваканцията, е удобно времето родителите да заведат малчуганите на профилактичен очен преглед. Съветвам ги да използват всеки час, за да излязат с тях навън, за да се заредят със слънчева енергия и да повишат нивата на витамин D в кръвта.

- КОВИД-19 отразява ли се на зрението?

- Към момента се правят доста проучвания по този въпрос. Все още няма официални данни, че коронавирусътуврежда очите. Има обаче случаи на КОВИД-19, в които пациентите са развили конюнктивит или друго очно възпаление.


Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

50 хил. бебета липсват в слуховия скрининг

Фрапиращи разминавания в официалните данни за извършени изследвания при новородени установява проучване на доц. Петър Руев и Фани Михайлова от "Тракия"
В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

В НКБ поставиха стент на бебе на 32 дни

Медиците извършиха интервенция, с която се отлага рисковата на този етап сърдечна операция на малкия пациент с екстремно ниското тегло от 1 кг
Децата развиват „виртуален аутизъм

Децата развиват „виртуален аутизъм"

При замяната на реалния свят с електронен директният говор, интонация, поза, поглед, мимика, жест постепенно губят мястото си в комуникацията, казва проф. Иван Иванов

Необходима е програма за детското здраве

Необходима е програма за детското здраве

Трябва да има повече разяснителни кампании, сега много родители не изпълняват съветите на лекарите, казва д-р Веселина Димова
1 2 3 4 5 ... 51 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ