офталмология

Online училището е рисково за късогледство

18-08-2020 06:46
Витамин D от слънчевите лъчи предпазва очите, казва д-р Габриел Димитров от Александровска болницаOnline училището е рисково за късогледство
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Месец преди началото на учебната година образователните власти все още не могат да кажат със сигурност дали децата ще влязат в класни стаи на 15 септември или пак ще бъдат обучавани online. Може ли дистанционното обучение да разболее очите им, колко време те могат да останат безопасно пред екрана и как да компенсират вредите от него попитахме д-р Габриел Димитров. Той е офталмолог в Клиниката по очни болести на Александровска болница.
-Д-р Димитров, какво представлява късогледството и може ли то да провокира други очни заболявания при децата?

- В клиниката по Очни болест УМБАЛ „Алекснадровска" покриваме всички аспекти на детската очна патология. Извършваме всякакъв вид консервативно и оперативно лечение. Миопията или т. нар. късогледство е рефракционен проблем, при който лъчите от обекти, намиращи се в пространството се пречупват неправилно през оптичната система на окото. Това води до неправилно разпределение на фокусите пред ретината, а не върху нея. Късогледството е сериозен проблем. Статистиката показва, че около 30-33% от населението в световен мащаб е с някаква форма на миопия. Тенденцията е към 2050 г. тя да засегне над 50 на сто от хората, което означава всеки втори да е късоглед. Няма точни статистически данни какъв процент от българското население е с миопия. В Клиниката по офталмология и детското отделение работим върху създаването на алгоритъм за проследяване и стадиране на късогледството, както и евентуалното въвеждане на нови терапевтични подходи. Това предвижда случаят на всеки един пациент да бъде подробно анализиран. Един от основните рискови фактори е свързан с фамилна обремененост в рода. Събираме и анализираме и другите рискови фактори, а именно времето прекарано на близка дистанция, а също и по-малката предиспозиция на слънчева светлина, което също поставя най-малките ни пациенти, в рискува група от развиетие на миопия. Тя може да бъде опасна, ако не се диагностицира и коригира навреме.

-Нима витамин D, който си набавяме чрез слънчевата светлина, има отношение към очното здраве?

-Да, определено има. Проучвания в световен мащаб свързват появата и прогресията на късогледството с ниските нива на витамин D в кръвта. По тази причина, в средата на 2019 г., нашата клиника стартира и кампания. Към днешна дата сме изследвали приблизиелно 250 деца, за да установим дали имат дефицит на концентрацията на витамин D или той е в норма.

- Какво показват резултатите?

- Резултатите показват, че липсата на достатъчни количества витамин D влошава зрението. Страната ни е слънчева. Имаме достатъчно добри условия да си го набавяме по естествен начин чрез слънчевите лъчи. Около 80% от него организмът ни си набавя точно от слънцето за разлика от много други витамини, с които можем да се заредим и с храната. Нашите данни показват, че при българските деца стойностите му са притеснителни. Те са в рамките на долната граница на референтните стойности, а в немалко случаи и доста под нея. Това е тенденция, която вече се наблюдава и при възрастните особено при хората в активна възраст. Обяснението е: прекалено много работа в затворени помещения –офиси, домашни условия, недостатъчно занимания на открито. В резултат, концентрацията на витамин D в кръвта намалява, следват очните проблеми.

- На колко години е най-малкият Ви пациент с миопия?

- Имаме деца и под годинка. Това са т. нар. кувьозни бебета. Недоносените обикновено развиват ретинопатия, която впоследствие може да доведе до високи степени на късогледство. То е рисково за зрението в бъдеще.

- Имате ли наблюдения как се отразяват екраните на компютъра, на смартфона, върху очното здраве на децата?

- По времето на пандемията дигиталните устройства навлязоха много интензивно в обучението на децата. Това води до притеснителни тенденции за задълбочаване на късогледството особено при ученици, които вече го имат. Миопията им започва да прогресира динамично. Близката дистанция за по-продължително време и малкият престой на открито са рискови за прогресията на късогледството.

- Очаквате ли увеличаване на децата с увредено зрение, ако on-line обучението продължи още една година или дори само един срок?

- Със сигурност това е един от най-рисковите фактори за прогресията на късогледството. Само по себе си, в бъдеще то може да доведе до по-

тежки усложнения на очното здраве. Децата, които развиват високостепенно късогледство, са по-предразположени към тежки очни заболявания като глаукома, катаракта, отлепване на ретината.

- Ако се наложи децата да учат от вкъщи и през новата учена година, колко часа пред екрана е оптималното безопасно време?

- Извън учебните занимания за децата до 10-годишна възраст е препоръчително да не прекарват повече от половин до един час на ден пред екран независимо дали това е лаптопът, телефонът или друго дигитално устройство. Оказва се, че около 80% от 250-те малчугани и подрастващи, които изследвахме, са с дефицит на витамин D, което само по себе си говори за оскъдното време прекарвано наоткрито.

- Може ли дефицитът му да се компенсира само с повече излагане на слънчева светлина?

- Необходимо е децата да прекарват около 30 минути на ден на слънчева светлина. Балансирането на храната също е от значение. С нея се набавят 10 на сто от него. Витамин D е в добри количества в мазните риби като сьомга и тон,а също и в маслото, прясното мляко, яйчният жълтък. Този витамин е от изключителна важност за подрастващите, защото участва в пренасянето и правилното усвояване на калция и фосфора. Това играе важна роля в правилното развитие на опорно-двигателния апарат и изграждането на зъбите. Липсата му води до отслабване на имунитета и податливост към инфекциозни заболявания, включително и коронавирус.

- Лечимо ли е късогледството?

- Ние не можем да лекуваме късогледството, но можем да го контролираме . В световен мащаб се разработват все повече начини, които водят до много добри резултати. Целта е да се забави прогресията му. Някои от тях все още не са достъпни в България. Ортокератологията представлява използване на специално проектирани контактни лещи водещи до преобразуване на очната повърхност. Те осъществяват натиск върху роговицата, като така променят пречупвателната способност на окото и контролират късогледството. Съществуват и меки контактни лещи за контрол на така наречения периферния фокус. Това е съвременна технология, отскоро навлязла в офталмологията. Очакваме скоро и нашите малчугани да мога да се възползват от тези съвременни методи за контрол на миопията. Към днешна дата, ние, в Детското очно отделение прилагаме т.нар. атропинизация. Това е накапване в окото на атропин, разреден по подходящ начин, за да постигнем търсения терапевтичен ефект с минимален риск от нежелани странични реакции. Ние сме една от малкото болници в България, в които той се прилага по-мащабно.

- Атропинизацията поема ли се от Националната здравноосигурителна каса?
-Не, не се поема. Като цена обаче тя е достъпна. Цената на една опаковка е малко над 20 лева, достатъчна е за един месец. Нещо повече, този метод е удобен за прилагане на малки деца, тъй като при тях поставянето, напасването и свалянето на специализирани лещи за контрол на миопията е непреодолимо препядствие.

- Много родители се безпокоят от кривогледството на децата. Лечимо ли е?

- Да, напълно лечимо е стига да бъде овладяно навреме. Има различни форми на кривогледство. Най-често срещаните са езотропията, екзотропията и хипертропията. Голяма част от страбизмите са в резултат на аномалия на невромускулния контрол на движението на очите. Разбирането за тези контролни центрове в мозъка остава ненапълно изяснено. По-рядко проблем с някой от шесте очедвигателни мускула може да причини страбизъм. Кривогледството се среща по-често при деца с разтройства, засягащи мозъка, като церебрална парализа, синдром на Даун, хидроцефалия, мозъчни тумори.Целта на лечението на страбизъм е да се подобри изравняването на очите, което им позволява да работят заедно (бинокулчрно зрение). Лечението може да включва оптична корекция, упражнения, призматична корекция или операция на очен мускул.

- Какво представляват ретинобластомите?

-Това е невроектодермално вътреочно злокачествено заболяване, което засяга малките деца. Един от основните диагностични белези, които може да бъде проявен още в самото начало е левкокорията (бяла зеница).

- Какво ще посъветвате родителите преди началото на учебната година?

-Първият очен скринингов преглед при деца се препоръчва да бъде извършен на 6 месечна възраст. След това на 1 годинка, на 2 годинки и така ежегодишно до навършване на училищна възраст. Навременната диагностика е от съществено значение за спиране на развитието и лечението на всяко едно заболяване без значение дали било то очно или друго. Сега, по време на ваканцията, е удобно времето родителите да заведат малчуганите на профилактичен очен преглед. Съветвам ги да използват всеки час, за да излязат с тях навън, за да се заредят със слънчева енергия и да повишат нивата на витамин D в кръвта.

- КОВИД-19 отразява ли се на зрението?

- Към момента се правят доста проучвания по този въпрос. Все още няма официални данни, че коронавирусътуврежда очите. Има обаче случаи на КОВИД-19, в които пациентите са развили конюнктивит или друго очно възпаление.


Младите се грижат по-добре за сърцата си

Младите се грижат по-добре за сърцата си

В света вече са променени много от препоръките за контрол на кръвна захар и лош холестерол, в това отношение лекарското ни съсловие малко изостава, казва д-р Борислав Борисов
Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Що е то транстиретиновата кардиомиопатия

Най-добре добре лекуваният пациент е този, които е открит навреме, затова скринингът на пациентите с прояви на сърдечна недостатъчност е изключително важен, казва проф. Мария Токмакова
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спасиха мъж с разкъсване на аортата

Спешната операция е извършена от специалистите в Националната кардиологична болница, съобщиха оттам
Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван Сираков
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Уникална операция на дете с рядък тумор

Уникална операция на дете с рядък тумор

Тя е извършена от специалистите от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, малкият пациент е изписан здрав, казват от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 55 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ