Свят

2016 победи ебола и постави в шах ЕМА

30-12-2016 08:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
2016 победи ебола и постави в шах ЕМАФранция и Великобритания започнаха да въвеждат „простото" пакетиране на цигари
Много неща се случиха през 2016 г. в света, за съжаление не малко от тях бяха трагедии, умишлено причинени от хора. Тази година няма да остане незабелязана и в здравеопазването. Ето някои от най-важните събития в този сектор, с които ще я запомним.

Две емблематични събития белязаха 2016 г. в сферата на общественото здраве и медицината. Тя започна с тревожните данни за все по-бързото разпространение на опасния вирус Зика в света и завърши с откриването на ваксина за смъртоносната болест ебола.

Зика се предава най-вече чрез ухапване на комар и води до раждането на бебета с мозъчни увреждания и микроцефалия. Според данните на Световната организация от 2007 г. досега вирусът е засегнал 72 държави, като в 55 от тях се е появил за първи път през изминалата и тази година. От февруари 2016 г. пък 11 държави са докладвали за случаи, при които той се е предал не чрез комарите, а от човек на човек. Само в Бразилия, където вирусът беше идентифициран през миналата година, има над 3500 случая на бебета с микроцефалия.

Въпреки че Зика е опасен, рядко води до смърт, за разлика от еболата. Болестта се причинява от вирус, който се предава на хората от животните най-често при консумирането на не добре термично обработена месо или от човек на човек при полов, кръвен контакт. Над 28600 са случаите на ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, като 11310 завършиха фатално. На фона на тази черна статистика новината за откриването на ефективна ваксина в края на годината беше повече от добра. Тя се казва rVSV-ZEBOV и е на комапнията MSD. Ваксината бе тествана на 5837 души, като нито един от тях не се е разболял. Тя вече е одобрена за производство от американската агенция по лекарства FDA. Очаква се фармацевтичната компания да произведе 300 000 дози от ваксината за спешни случаи.

Тази година беше отбелязана и нова крачка в борбата с тютюнопушенето. През май Франция и Великобритания започнаха да въвеждат „простото" пакетиране на цигари, при което на кутиите няма лога, марки и други надписи или картинки, които да правят цигарите атрактивни за хората. Тази мярка е била въведена за първи път в Австрия през 2012 г.

Две бяха и най-големите политическия събития, които белязаха здрaвния сектор през годината – Брекзит и президентските избори в САЩ.

Вотът на англичаните срещу обединена Европа постави за кратко в шах индустрията и Европейската агенция по лекарствата, която се намира в Лондон. И до ден днешен темата за това дали ЕМА ще се наложи да смени мястото си с излизането на Великобритания от ЕС е на дневен ред. Тя беше обсъдена дори на последния Управителен съвет на агенцията. На него изпълнителният директор Гуидо Раси представи възможните последици от излизането на Англия от ЕС и съответно възможностите за действие и дислоциране на ЕМА.

Нова посока за здравната система очерта за милиони американци и президентският вот в САЩ. Изборът на Доналд Тръмп ще доведе до отмяна на „Обамакеър". Новият президент обеща да промени съществуващото правило, което ограничава продажбата на здравни застраховки в друг щат, както и да отмени те да бъдат задължителни. В същото време той планира да направи застраховането търсено чрез данъчни облекчения и ползването на здравни спестовни сметки (HSAs).

2016 г. беше белязана и от някои големи сделки във фармацевтичната индустрия. Придобиването на Baxalta направи Shire един от лидерите сред биотехнологичните компании. Сделката възлзиаше на $32 млрд.

Нa над $25 млрд. възлиза сливането между Abbot и St. Jude Medical. Неочаквано в средата на декември зелена светлина получи и една дълго проточила се сделка между Monsanto и Bayer. Условията, които са поставили акционерите на Monsanto са да получат $128 за всяка акция. Очаква се приключването на сделката да стане догодина.

През тази година обаче се финализира и дълго проточилото се сливане между Тева и Актавис, което започна през 2015 г. Сделката беше реализирана за 40.5 млрд. долара. През 2016 г. се сляха и две компании в малко по-различно поприще. Quintiles, които се занимават с провеждане на клинични изпитвания, се обединиха с международната анализаторска компания IMS Health. Сливането възлизаше на $9 млрд.СЗО създава фондация за частни дарения

СЗО създава фондация за частни дарения

Това ще позволи да се набират повече средства, казва генералният директор Тедрос Гебрейесус
Maски и ръкавици започнаха да мърсят морето

Maски и ръкавици започнаха да мърсят морето

Пандемията от КОВИД-19 създава нов тип замърсяване, алармират френски еколози
Последни сме по брой психиатри в ЕС

Последни сме по брой психиатри в ЕС

Най-много са в Германия-27 на 100 000 души, а най-малко в България-8, показват данни на Евростат
СЗО: Ръкопляскайте на сестри и акушерки

СЗО: Ръкопляскайте на сестри и акушерки

5 май е Световен ден за хигиената на ръцете, да благодарим на специалистите за ролята им при превенция на инфекциите, казват от Световната здравна организация
Местим стрелките с час напред

Местим стрелките с час напред

На 29 март преминаваме към лятно часово време
Коронавирусът се разрастна рязко за ден

Коронавирусът се разрастна рязко за ден

7 пъти се увеличиха новодиагностицирани в Китай, уволниха ръководителя на китайската провинция Хубей
Разбиха канал за органи в Турция с българска следа

Разбиха канал за органи в Турция с българска следа

Пет души са задържани и обвинени в трафик, като това се случва за втори път
ЕMA се премести финално в новия си дом

ЕMA се премести финално в новия си дом

Европейската агенция по лекарствата отпразнува и 25-ата си годишнина
Два круизни кораба блокирани заради коронавируса

Два круизни кораба блокирани заради коронавируса

Хиляди пътници и екипаж под карантина, смъртните случаи достигнаха 500
Визови ограничения за бременни

Визови ограничения за бременни

САЩ обмисля да третира бъдещи майки, подали заявление за виза, като чужденци за лечение
1 2 3 4 5 ... 24 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020