нова порция

МС изсипа още антикризисни милиони

12-08-2020 12:30
Clinica.bg

press@clinica.bg
МС изсипа още антикризисни милиони Купуват се линейки, апаратура за Пирогов, ВМА и Майчин дом
На трето поредно заседание правителството отпусна милиони левове в здравния, образователния и социалния сектор, като част от тях са свързени с коронакризата.
Този път обаче за новите мерки пръв съобщи лично във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който почти предаваше на живо заседанието на МС.
С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ, обяви той. Кабинетът отпуска и 8.66 млн. лв. за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупуване на важна медицинска апаратура.
ддд
Травматологията на „Пирогов" пък ще получи 2.4 млн.
ррб
лева свръхмодерно мултифункционално оборудване. Целта е така да се облекчи работата на лекарите и да им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика. Подкрепа от 2 млн. лв. получава и „Майчин дом" за роботизираната система „Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.
Борисов обаче не уточни откъде са средствата за линейките. От МС по-късно обясниха, че става дума за дофинансиране с 2.5 млн. лв. на европроект за спешната помощ, който предвижда да се купят 42 високопроходими коли за спешната помощ. МЗ вече веднъж обяви търг за 6.5 млн. лв., но на него не се явиха кандидати заради ниската цена.

 

Правителството одобри и помощите за родители


на деца до 14 години, на които се налага да учат от вкъщи заради пандемията. По тази мярка правителството ще изразходва по 20 млн. лв. на месец. Семействата ще получат подкрепа в размер на минималната работна заплата или 610 лв., ако имат едно дете, и по 915 лв. ако са две или повече. „На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители", похвали се Борисов.

 

Кабинетът отпуска до 100 милиона лева за подобряване

 

на материалната база в студентските общежития и за стипендии. „От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден", каза още премиерът. С част от парите ще бъдат увеличени студентските стипендии, съобщиха впоследствие от пресслужбата на МС.

 

Отделно се отпускат над 16.5 млн. лв. за модернизиране

 

на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. Средствата са за реализирането на

дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в болниците, защото там не е мястото за саморазправа, казват от БЛС
Без повече пари за работещите в НЦЗПБ

Без повече пари за работещите в НЦЗПБ

Бордовете на 8 големи държавни болници ще се избират с конкурс
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

20 млн. за медицински хеликоптери

20 млн. за медицински хеликоптери

Въздушният транспорт ще е на разположение за пациенти в спешно състояние и при трансплантации
Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Недостатъчно финансиране и липса на кадри бяха двата основни проблема, които открои анкета на "Индекс на болниците" сред лечебните заведения. Те бяха разисквани по време на последвалата дискусия "КОВИД-19, предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ". Как могат да бъдат решени тези проблеми и пред какви други изпитания постави пандемията болниците, попитахме проф. Тодор Черкезов.
И през август медиците на трупчета

И през август медиците на трупчета

Въпреки увеличението на цените на прегледите и пътеките, болниците и специалистите ще получат 16 млн. по методиката за К-19

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Намерението част от приходите да отиват за работещите там противоречи на Закона за публичните финанси
Само в 8 болници бордовете с конкурс

Само в 8 болници бордовете с конкурс

В най-големите държавни лечебни заведения ръководството ще се избира от агенция по Закона за публичните предприятия
113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

Заради отражението на пандемията върху икономиката събираемостта на вноските ще е по-малка, прогнозират от НАП

Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

1 2 3 4 5 ... 238 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020