Обзор

„Синдромът на хамстера" беляза здравеопазването ни

29-12-2016 10:09
Догодина системата може да се окаже по-спокойна заради липсата на действащ кабинет„Синдромът на хамстера
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Броени дни преди да изпратим годината, всеки от нас прави равносметка на хубавото и лошото в нея. 2016 определено не беше лишена откъм събития и заявки за промени в здравния сектор. Както обикновено обаче, повечето от тях останаха само на думи.

Виждали ли сте как хамстер препуска в колелото, което стопанинът му е поставил в клетката – домашният любимец може да навърти стотици метри без реално да измине и сантиментър. Ако кръстим това явление синдромът на хамстера, то ще се окаже, че той е изключитено характерен за нашето здравеопазване. Много намерения за реформи, много напрежение в сектора и почти нулев резултат. Така най-кратко можем да опишем изминалата година в тази сфера.

Въвеждането на националната здравна карта и селективното договаряне между касата и болниците белязаха началото на водовъртежа от нескончаеми събития без реален краен резултат. Според намеренията на здравното министерство тази година трябваше да се сложи ред във финансирането на клиниките с обществени средства. Идеята беше пари и договор с касата в регионите, където болниците са повече, да имат само най-добрите. Навсякъде в областта на онкологията пък само тези, които могат да осигуряват комплексно лечение за пациентите – от поставянето на диагнозата до излизането им в ремисия. Също така поне базовата терапия за социално значимите заболявания да бъде платена напълно от касата.

Нищо от това не се случи. За сметка на това през февруари парламентът отхвърли вот на недоверие срещу правителството на Борисов заради провежданата здравна политика. Малко по-късно срещу нея категорично застана и цялото медицинско съсловие, казвайки „не" на нов рамков договор. Повод за почти единодушното отхвърляне на политиката на здравно министерство от страна на лекарите станаха още някои екстри като запазването на твърдите лимити на болниците и намерението за въвеждане на пръстовите отпечатъци в тях. Въпреки това властта реши да приеме новите правила по служебен път, което за пореден път изкара на протест медиците от болниците и джипитата.

Крайният резултат обаче отново беше нулев. Промените се приеха насила, а изпълнението им се сведе до оформянето на твърди бюджети за клиниките, които периодично Надзорният съвет на касата нарушаваше по свои неясни правила. Така още в първата половина на годината стана ясно, че крайната промяна за пациентите се оказа увеличаването на доплащането, ако не искат да чакат за лечение. От нарастващия размер на това явление не ги спасиха нито промените на здравно министерство и обещанията за комплексно и безплатно лечение на социално значимите заболявания, нито развитието на пазара и конкуренцията между лечебните заведения.

Реформата „Москов", както я нарекоха депутатите, не успя да спре дори Съдът. Още с отхвърлянето на промените в закона за здравното осигуряване и разделянето на пакета на касата на две, министерството обяви, че ще внесе нов проект. И го направи. Той обаче не се прие както заради политическата обстановка на приближаващите президентски избори, така и заради вече доста поизтрезнялата оценка на депутатите.

За сметка на това след няколко отлагания и оспорвания във ВАС през ноември болниците осъмнаха със система за чекиране на пациентите чрез пръстов отпечатък. Макар че тя рухна още след два дни, а пациентите се чекират трудно, управляващите не се откзаха да я въведат и при джипитата. От началото на следващата година това трябва да стане пилотно в няколко практики, въпреки че се очаква съдът да отмени окончателно метода като незаконен. Твърдото решение дойде и на фона на неясния финансов ефект от чекирането – засега няма точна информация с колко са намалели фалшивите хоспитализации.

Изключение от общия фон на нищо не случване не прави и спешната помощ. Новият стандарт за работа така и не се прилага, парамедици в системата няма, а ремонтът на спешните отделения в държавнитее болници и филиалите ще започне най-рано в края на другата година.

В същата стилистика на безрезултатното движение остана и лекарствената политика. След многото заявки за въвеждане на ценови коридор, той се оказа, че ще бъде официално отменен. Без други последствия освен лекарското недоволство останаха и намеренията за генерично заместване или предписване на медикаментите с рецепта. На път е да се провали и електронния търг за лекарства в болниците, тъй като цялата индустрия застана срещу него. След като няколко пъти се отменя въвеждането на безплатните хапчета за есенциална хипертония по здравна каса, не е ясно дали това ще се случи от 1 януари. Според фарамцевтите системата ще е готова за това едва февруари. Засега се оказа, че реално работи само механизма за договаряне на отстъпки между касата и индустрията. Той обаче беше въведен през миналата година.

За разлика от 2016, следващата година се очертава да бъде малко по-спокойна. Или поне повод да смятаме така ни дава очакваното политическо безвремие до следващите парламентарни избори. А у нас, напук на всяка нормална логика, има огромна вероятност откровеното нищо неправене да се окаже по-ефикасно. Защото при бягането на едно място, няма друг резултат, освен огромната умора и изтощение.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 515 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ