Празник

Пеенето намаля кръвното и развива ума

28-12-2016 09:54
Mузиката влияе благотоворно на емоционалното ни състояние, казва Лили ИлиеваПеенето намаля кръвното и развива ума
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Остават броени дни до настъпването на Нова година. Повечето от нас са се отдали на заслужена почивка и купони с близки и приятели, а хубавата музика е неизменна част от тях. Защо песните ни помагат да се почувстваме празнично и как ни влияят, попитахме джаз вокалистът Лилия Илиева.
Пеенето оказва благоприятно влияние върху тялото, казва тя. Редица изследвания показват, че мозъкът реагира на музиката, която слушаме. Няма значение дали човек е музикант или меломан, просто има мелодии, които запомня бързо и които му влияят по някакъв начин на настроението. „По-интересното е, че има случаи, в които хората, подложени на тест - не успяват да преценят кое от две произведения предпочитат, но мозъкът им е реагирал ясно. Тоест музиката, която харесваме, е с други думи - музиката която мозъкът ни казва да харесаме", обяснява Лили Илиева.

Пример за това са коледните песни, които чуваме всяка година по радиото. Обикновено се въртят 4-5 най-известни, които неусетно започваме да си тананикаме. Много от нас смятат, че подобни мелодии са дразнещи, но фактите твърдят друго. Доказателство за това е дори музиката в магазините. Ако тя нямаше благотворен ефект, не ни зареждаше с добро настроение и не ни вдъхновяваше за нови покупки, нямаше да я има.

Това, че любимите ни мелодии спомагат за подобряване на емоционалното ни състояние е доказала и науката. „Музиката влияе на настроението ни, защото емоцията е основна и водеща част от всяко едно изкуство. Без нея, то не би съществувало. Емоцията изразява нашето лично отношение към него", смята певицата. Точна формула как въздейства различната музика на отделните хора обаче липсва. Всичко е въпрос на възприятие и то е уникално за всеки, добавя Лили Илиева. При певицата джазът носи положителни емоции, но за едно дете това може да бъдат веселите песнички за Дядо Коледа, докато за някой възрастен човек - народната музика в новогодишната програма.

Единственото важно е как човекът насреща ще предаде своето послание с музиката. Независимо дали слушаме дадена песен на живо или по радиото, чрез телевизията, емоцията може да ни завладее, да ни накара да се усмихнем, да попеем или дори да станем и танцуваме от сърце. „Прекрасно е за един артист, когато успее да предаде усещанията си на хората около него. Поне за мен е така", смята джаз певицата. За да се случи това, артистът пък трябва съчетае визуализация и звук по време на пеенето. „Тъй като нашият инструмент е вътре в нашето тяло, ние неминуемо се сблъскваме с момента, в който се налага да си представяме неща, за да успеем да овладеем дадена група мускули в тялото си, за да намерим дадена вокална позиция. Звукът е елемент, който вече съществува, но, за да можем да го контролираме - той трябва да бъде "облечен" в образи", категорична е тя.

Психологията на пеенето е тема, с която Лили Илиева се занимава от дълго време. „Тя прекалено рядко се засяга тук, а и по начало. Психическата ни нагласа, менталното здраве и анализа на нас самите - са все неща, без които много трудно бихме овладели тялото си, гласа си", смята тя. И обяснява, че като цяло пеенето не само помага за по-доброто ни настроение. Ето някои от ползите, които то носи за тялото:

1. Развива концентрацията и подобрява паметта, което държи мозъка ни активен.


2. Намалява кръвното налягане, защото по време на пеене се засилва сърдечната дейност.


3. Създава по-здрави дробове. При пеене се активира дълбокото дишане, при което поемаме повече кислород, което от своя страна развива дробовете ни и ни помага да се освободим от напрeжението в мускулите.


4. Пеенето подобрява циркулацията на кръвта в тялото ни.


5. По време на пеене, се отделят някои важни хормони в тялото, като един от тях е ендорфин (естествено болкоуспокояващо и антидепресант), който е по-известен като "хормона на щастието".

ВИЗИТКА

 

Лилия Илиева е джаз вокалист, композитор, преподавател. Финалист на "Европейски конкурс за джаз вокалисти" през 2008 г. , получава и "Специална Награда на Вики Алмазиду". През 2009 г. заминава за Холандия, където получава джаз образованието си от консерваторията "Принц Клаус". Тя сформира квартет, с който изпълнява собствени композиции и аранжименти на джаз стандарти. Певицата концертира с проектите си, като не отказва и покана за присъединяване в два биг бенда, с които реализира концерти и в Германия.

През 2012г. прекарва четири месеца в Испания, където сформира вокалната група "Acapella", за която композира хорови джаз пиеси. Позната е на българската публика от проекта си "Лилия Илиева и Минимум Квартет", както и от многобройните й колаборации с едни от най-утвърдените джаз музиканти у нас.

Джаз певицата прави уъркшопове, посветени и на психологическата страна на пеенето. Те помагат на участниците да анализират навиците си, отнесени към пеенето, да се опознаят по-добре и замислят над дребните детайли, които често се пренебрегват. Следващият семинар е на 07.01.2017 от 11:00ч в Tea House (Чай във фабриката) в София. 


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ