Празник

Пеенето намаля кръвното и развива ума

28-12-2016 09:54
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Пеенето намаля кръвното и развива умаMузиката влияе благотоворно на емоционалното ни състояние, казва Лили Илиева
Остават броени дни до настъпването на Нова година. Повечето от нас са се отдали на заслужена почивка и купони с близки и приятели, а хубавата музика е неизменна част от тях. Защо песните ни помагат да се почувстваме празнично и как ни влияят, попитахме джаз вокалистът Лилия Илиева.
Пеенето оказва благоприятно влияние върху тялото, казва тя. Редица изследвания показват, че мозъкът реагира на музиката, която слушаме. Няма значение дали човек е музикант или меломан, просто има мелодии, които запомня бързо и които му влияят по някакъв начин на настроението. „По-интересното е, че има случаи, в които хората, подложени на тест - не успяват да преценят кое от две произведения предпочитат, но мозъкът им е реагирал ясно. Тоест музиката, която харесваме, е с други думи - музиката която мозъкът ни казва да харесаме", обяснява Лили Илиева.

Пример за това са коледните песни, които чуваме всяка година по радиото. Обикновено се въртят 4-5 най-известни, които неусетно започваме да си тананикаме. Много от нас смятат, че подобни мелодии са дразнещи, но фактите твърдят друго. Доказателство за това е дори музиката в магазините. Ако тя нямаше благотворен ефект, не ни зареждаше с добро настроение и не ни вдъхновяваше за нови покупки, нямаше да я има.

Това, че любимите ни мелодии спомагат за подобряване на емоционалното ни състояние е доказала и науката. „Музиката влияе на настроението ни, защото емоцията е основна и водеща част от всяко едно изкуство. Без нея, то не би съществувало. Емоцията изразява нашето лично отношение към него", смята певицата. Точна формула как въздейства различната музика на отделните хора обаче липсва. Всичко е въпрос на възприятие и то е уникално за всеки, добавя Лили Илиева. При певицата джазът носи положителни емоции, но за едно дете това може да бъдат веселите песнички за Дядо Коледа, докато за някой възрастен човек - народната музика в новогодишната програма.

Единственото важно е как човекът насреща ще предаде своето послание с музиката. Независимо дали слушаме дадена песен на живо или по радиото, чрез телевизията, емоцията може да ни завладее, да ни накара да се усмихнем, да попеем или дори да станем и танцуваме от сърце. „Прекрасно е за един артист, когато успее да предаде усещанията си на хората около него. Поне за мен е така", смята джаз певицата. За да се случи това, артистът пък трябва съчетае визуализация и звук по време на пеенето. „Тъй като нашият инструмент е вътре в нашето тяло, ние неминуемо се сблъскваме с момента, в който се налага да си представяме неща, за да успеем да овладеем дадена група мускули в тялото си, за да намерим дадена вокална позиция. Звукът е елемент, който вече съществува, но, за да можем да го контролираме - той трябва да бъде "облечен" в образи", категорична е тя.

Психологията на пеенето е тема, с която Лили Илиева се занимава от дълго време. „Тя прекалено рядко се засяга тук, а и по начало. Психическата ни нагласа, менталното здраве и анализа на нас самите - са все неща, без които много трудно бихме овладели тялото си, гласа си", смята тя. И обяснява, че като цяло пеенето не само помага за по-доброто ни настроение. Ето някои от ползите, които то носи за тялото:

1. Развива концентрацията и подобрява паметта, което държи мозъка ни активен.


2. Намалява кръвното налягане, защото по време на пеене се засилва сърдечната дейност.


3. Създава по-здрави дробове. При пеене се активира дълбокото дишане, при което поемаме повече кислород, което от своя страна развива дробовете ни и ни помага да се освободим от напрeжението в мускулите.


4. Пеенето подобрява циркулацията на кръвта в тялото ни.


5. По време на пеене, се отделят някои важни хормони в тялото, като един от тях е ендорфин (естествено болкоуспокояващо и антидепресант), който е по-известен като "хормона на щастието".

ВИЗИТКА

 

Лилия Илиева е джаз вокалист, композитор, преподавател. Финалист на "Европейски конкурс за джаз вокалисти" през 2008 г. , получава и "Специална Награда на Вики Алмазиду". През 2009 г. заминава за Холандия, където получава джаз образованието си от консерваторията "Принц Клаус". Тя сформира квартет, с който изпълнява собствени композиции и аранжименти на джаз стандарти. Певицата концертира с проектите си, като не отказва и покана за присъединяване в два биг бенда, с които реализира концерти и в Германия.

През 2012г. прекарва четири месеца в Испания, където сформира вокалната група "Acapella", за която композира хорови джаз пиеси. Позната е на българската публика от проекта си "Лилия Илиева и Минимум Квартет", както и от многобройните й колаборации с едни от най-утвърдените джаз музиканти у нас.

Джаз певицата прави уъркшопове, посветени и на психологическата страна на пеенето. Те помагат на участниците да анализират навиците си, отнесени към пеенето, да се опознаят по-добре и замислят над дребните детайли, които често се пренебрегват. Следващият семинар е на 07.01.2017 от 11:00ч в Tea House (Чай във фабриката) в София. Наследникът на Дядо Коледа

Наследникът на Дядо Коледа

Той е на 21 години, с мускули и добро сърце, нарича се Кристофър
22 болници с апаратура от

22 болници с апаратура от "Българската Коледа"

Днес болниците сключиха договори за дарение на медицинска апаратура от ежегодната благотворителната инициатива на президента
Имам една мечта... детска болница

Имам една мечта... детска болница

Нека президентът Румен Радев да посвети „Българската Kоледа" на тази кауза, казва д-р Стоян Лазаров

"Българската Коледа" с рекордни 2,6 млн.

170 деца и 20 болници кандидатстват за помощ от тазгодишната кампания
Депресия ни дебне след Новата година

Депресия ни дебне след Новата година

Началото на новата година е свързано с много надежди и прекрасни очаквания. За някои хора обаче то може да се превърне в кошмар. Психолозите наричат това явление „следпразнична депресия".
Весела Нова Година!

Весела Нова Година!

Нека 2017 ни донесе много здраве, повече щастие, успехи и късмет!
Доматен сок гони новогодишния махмурлук

Доматен сок гони новогодишния махмурлук

Празниците са моменти, изпълнени с радост, но носят и умора. Да не говорим за тежкото състояние, в което се изпада след сериозен купон. Как да се справим с него, попитахме доц. Светослав Ханджиев.
Вампирски лифтинг за красива кожа

Вампирски лифтинг за красива кожа

С отминаването на още една година всяка дама започва да изучава притеснено в огледалото лицето си. Как да не позволим на годините да оставят видим отпечатък върху нeго, попитахме д-р Емил Бърдаров.
„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лева

Средствата ще се използват за осигуряване на апаратура и лечение за болни деца
Победете годините със здравословен егоизъм

Победете годините със здравословен егоизъм

И тази година е към своя край, но не бързайте да тъгувате, че остарявате. Открийте своята антиейджинг терапия, защото красотата е въпрос не на възраст, а на вътрешно състояние и плам, казва проф. Захарина Савова.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020