Зараза

Тази година ни разболява "Болцано"

28-12-2016 09:19
Отпадналост, силна болка в мускулите, висока температура, са първите симптоми, казва доц. Георги ПоповТази година ни разболява
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg

Грипът е вече в страната и поваля все повече хора на легло. Епидемия е обявена в Перник, а Пловдив и Хасково са на ръба. Как протича заболяването, как да избегнем усложнения, попитахме доц. Георги Попов. Той работи в Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Там само през почивните дни са преминали над 50 болни с респираторни инфекции.

Грипът е много лесно разпознаваем за самите пациенти. Той буквално те сграбчва и човек няма как да подмине симптомите му. А те са внезапно начало, силна болка в мускулите и отмалялост, висока температура, болка в очните ябълки, главоболие, обяснява доц. Георги Попов. Именно когато почувства тези неразположения на тялото, болният трябва незабавно да потърси медицинска помощ. Според доц. Попов този вид оплаквания се различават значително от тези на обикновената настинка, в която човек е в сравнително добро състояние и има постепенно покачваща се температура. Причинители на другите респираторни инфекции обикновено стават респираторно-синцитиални вируси, парагрипни вируси, риновируси, човешки метапневмовируси, обяснява специалистът.

Визитка

Доц. Георги Попов е завършил Медицински университет-София през 1990г. Има три придобити специалности по вътрешни болести, инфекциозни болести и военна терапия. Бил е на следдипломно обучение по „Инфекциозни болести" в САЩ, Нидерландия, Унгария и Румъния.

Работи в Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия. Участвал е във военни мисии в Босна и Херцеговина, Украйна, Косово и Македония.

Автор е на монографията: „Инфекциозни болести по време на военни мисии", над 60 научни публикации и над 70 научни съобщения. Член е на Български лекарски съюз (БЛС), Българско дружество по инфекциозни болести (БДИБ), Българско дружество по военна медицина.


Кой щам ни поваля тази година


Вирусът, който причинява грипа тази година е А (H3N2). „Грипът е три вида - A, Б и C, като най-честият епидемиологичен вариант е грип тип А (H3N2)", казва доц. Попов. Всяка грипна епидемия се води от един преобладаващ щам, който се кръщава най-често на някой град или държава. Водещите са „Болцано", „Хон Конг" и „Бризбейн". В момента най-характерният е „Болцано", който не е от най-очакваните. Но основният, който се предвижда от Световната здравна организация е „Хон Конг". Има и още един вирус - „Бризбейн". Тези три щама преобладават в момент в нашата държава", коментира лекарят. И добавя, че различните типове грип протичат с определени особености. Например вирусът А е много по-изменчив, но щамовете „Болцано", „Хон Конг" и „Бризбейн" нямат някаква характерна клинична разлика по между си.

„Грипът от тип А засяга голяма част от хората, протича остро, докато тип Б върви заедно с А, но е малко по-рядко срещан. Тази година тип Б има само един щам - „Виктория", който беше и миналата и много хора вече са го преболедували, казва още доц. Попов. Според него, ако времето е меко и топло заразата ще се разпространи бързо, ако скове студ обаче, тя ще се пресече.


Кои са рисковите групи


Малките деца, които за първи път се срещат с тези щамове, възрастните и болните от хронични заболявания като диабет, чернодробни и стомашно-чревни болести, хепатити, ХОББ, хроничен емфизем, са най-податливите на грип групи от населението. „Обикновено един грип преминава от 5 до 7 дни, но при възрастните хора и малките деца положението е съвсем различно и затова трябва да бъдем агресивни и при лечението", смята доц. Попов.


Какво да правим, ако се разболеем


Има няколко основни правила, които трябва да следваме, ако се разболеем от грип. Това са режим, диета и лекарствено лечение, предписани от специалист, съветва доц. Попов. „Първото и най-основно е режимът - постелен, в домашна обстановка, за да се избегне контакта с други болни, а и възможността пациентите да се разболеят и от други респираторни и вирусни заболявания заради слабата им имунна система. Второто е диетата - течно-кашева, с много чай и други течности, прясно изцедени плодове, предимно цитрусови", съветва той. По принцип болните губят апетит и и не е необходимо да се претоварват с допълнителни хранения. По-важното е те да приемат повече течности, които отмиват токсините, разпадните продукти на вируса и заместват загубените при изпотяването течности. „На трето място е лекарственото лечение, което трябва да е съобразено с това, което изписва личният лекар или специалист по инфекциозни болести, УНГ или белодробни болести. Грипът е едно от малкото вирусни заболявания, срещу които има разработени активни антивирусни медикаменти. Някои от тях имат много добър ефект, но когато се започне ранното лечение", казва лекарят и припомня, че много от лекарствата не действат след 72 часа от развитието на вируса в организма.


Има ли усложнения


Усложненията вървят ръка за ръка с грипа, ако болните не го лекуват на време. Те зависят както от самия вирус и агресивността му, така и от реактивността на организма. „Тези, които са тази година, са с относително средна степен на активност, не са като птичия и свински грип през предходните години, които бяха силно с епидемиологична насоченост и отдавна хората не се бяха срещали с тях. Тези са нормални разпространявани през годините и голяма част от хората са боледували и имат изграден някакъв имунитет", обяснява доц. Попов. Ранните са главно белодробни, проявяващи се с вирусна пневмония, при която може да има наличие на кървави храчки, да протича със силна и задушаваща кашлица, както и обща отпадналост. Именно последният симптом, който е силно изразен, е основен за пневмонията. „Болните имат бледо-сивкав цвят на кожата, сенки под очите и тогава трябва да преминат към активно лечение. Късните усложнения се характеризират с вторична бактериална пневмония, най-често със стрептококова или стафилококова генеза, които налагат задължително антибиотично лечение. Докато при един чист грип в началото антибиотици не са нужни", допълва специалистът. Отити, менингити, мозъчен оток, засягане на централната нервна система, са други по-редки усложнения при болните, но не и невъзможни.


Можем ли да се предпазим от грипа


За съжаление не. Освен приема на разнообразна храна, богата на витамини и избягване на контакт с болни, ние не може да се предпазим по друг начин от заболяването. Късно е да си слагаме ваксини, защото това се прави още през октомври, за дадем на организма ни един период от около един месец, в който да изработи антитела, с които да посрещне вируса, смята инфекционистът от ВМА. „В такива случаи е много важна здравната култура на българите. Когато почувстват симптомите характерни за грип, задължително трябва да се самоизолират от околните, да не ходят на работа, да не водят децата на детска градина, а възрастните хора да не общуват с други. Здравната култура е много важна и значи именно това- да предпазваме околните", казва още доц. Георги Попов.




Грипът отшумява

Грипът отшумява

Средната заболеваемост през миналата седмица е била 132.22 на 10 000 души, спрямо 173.64 през предходната, показват данните на НЦЗПБ
Удължават мерките в София-област

Удължават мерките в София-област

Те ще важат до 12 февруари, но консултациите за бременни и кърмачета, както и профилактичните прегледи ще могат да се провеждат при стриктен режим, става ясно от заповед на РЗИ
Грипната епидемия се пречупва

Грипната епидемия се пречупва

Спартанът ще продължи да лети при донорска ситуация от Варна тази година, тъй като първият медицински хеликоптер обхаваща западната част на страната, обясни проф. Илко Гетов
И София обмисля мерки за грипа

И София обмисля мерки за грипа

Към момента епидемия е обявена в 13 области, като Пазарджик я удължава до 9 февруари

Грипна епидемия и в Хасково

Грипна епидемия и в Хасково

В Бургас, София-област и Ямбол преустановяват присъственото обучение и удължават мерките, съобщиха от МЗ
Искат по-дълга ваканция заради грипа

Искат по-дълга ваканция заради грипа

Междусрочната да се увеличи с два или четири дни, казват от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа"
И Ямбол в грипна епидемия

И Ямбол в грипна епидемия

Тя влиза в сила от утре 30 януари до 5 февруари, това е деветата област, която въвежда мерки, съобщиха от МЗ
Грипна епидемия в 8 области

Грипна епидемия в 8 области

Никъде не е обявена ваканция, но от понеделник учениците в Пловдив минават на онлайн обучение
Проблемът с морбилите е сериозен

Проблемът с морбилите е сериозен

Ваксинационното покритие в България беше повишено през 2023 г., но като цяло е незадоволително, предупреждава проф. Татяна Червенякова
Грипна епидемия и в Пазарджик

Грипна епидемия и в Пазарджик

Тя влиза в сила от 26 януари и ще продължи до 2 февруари, с нея областите, в които действат мерки, стават общо осем
1 2 3 4 5 ... 20 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ