де юре

Тестването повдига много въпроси

05-08-2020 06:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Тестването повдига много въпросиЕдинственият отговор е в приемането на обективни критерии, по които да се прави, казва адвокат Христина Николова

С новия анекс към НРД болниците ще получат финансиране за PCR тест на всеки пациент, който отива за хоспитализация. Въпреки че те няма да са задължителни за всеки човек, както лечебните заведения искаха в началото, клиниките ще имат свобода да решават кого да тестват. Това обаче поставя много въпроси. Имат ли право болниците да изследват, ако пациентът не желае и какво се случва, ако тестът е положителен, могат ли да не го приемат, попитахме адвокат Христина Николова от ЦЗПЗ.

- Г-жо Николова, има ли пречка за въвеждане на задължителен PCR в една болница?

- Най-коректният отговор е, че няма забрана за въвеждането на подобно изискване. Изследвайки проблема, от една страна пациентът, който е в лечебно заведение, независимо по какъв повод е отишъл - за КОВИД или за съвсем друго заболяване, той иска да получи медицинската помощ в конкретното лечебно заведение (ЛЗ) и медицинският персонал няма право да му я откаже. Тук обаче се сблъскваме с разпоредбата на чл. 94 от Закона за здравето, която въвежда задълженията на пациентите, защото имат и такива освен права и там пише, че не трябва да увреждат здравето на другите. Това означава, че, ако при един пациент съществуват съмнения за КОВИД и клинични данни, без значение с какви оплаквания постъпва, е редно да му се направи изследване, за да не уврежда здравето на другите. Това може да стане според една заповед на министъра на здравеопазването от 3 юни, в която е уточнил при кои случаи има съмнения за КОВИД. Посочените критерии са доста общи - кашлица, затруднено дишане, внезапна поява на липса на вкус и мирис, тоест това са твърде общи критерии, които могат да се дължат на много други неща, а не на КОВИД. Но при появата на пациент с някой от тях, за лекуващия лекар това означава потенциална опасност и той е длъжен да предприеме всички мерки, за да опази живота и здравето на останалите пациенти и персонала.

- Тоест, по закон болницата има право да изисква PCR, ако пациентът е бил контактен с други болни или има симптоми, така ли?

- Да изисква, лекарят няма право, но трябва да информира пациента, че е възможно да е заразен, и че правилникът го задължава да извърши това изследване. Ако пациентът не желае, може да отиде в друго лечебно заведение. Лекарят има право да откаже лечение, когато то е опасно за неговия живот и здраве. Например, когато пациентът е в нетрезво състояние, агресивен е, аналогично е и при КОВИД или други заболявания. Това за мен дава правото на лекаря да каже – аз смятам, че трябва да се направи това диагностично изследване, което да ни даде сигурност или да потърсите друго място за лечение.

- А ЛЗ има ли право да върне пациент, който се окаже, че е с КОВИД след теста?

- Със заповед на министъра са определени лечебните заведения, които да лекуват хора с КОВИД, в случай, че пациентът е потърсил помощ извън тази заповед, трябва да бъде приведем в друга болница, тъй като там има условия и може да получи адекватна помощ.

- Но пациентът може да няма дори клинична картина и да няма нужда от такова лечение?

- Но в заповедта от 3 юни фигурира и този случай, когато човек е потвърден случай, трябва да се следват правилата.

- А не се ли нарушават така правата на пациента за свободен избор на лечебно заведение?

- Да, нарушават се, дотолкова, че той е избрал това лечебно заведение и тук има конфликт между права и задължения. Тоест, ЛЗ няма право да го приеме, защото все едно няма издадено разрешение за тази дейност, тоест, ако някой приеме един човек в АГ, и установи, че има гастроентерологично заболяване, но няма такова отделение, трябва да го приведе в друга болница. Същото си мисля, че е и с КОВИД. Може на пациента да се предоставят няколко лечебни заведения да си избере от тях, но няма как да остане. Има случаи, в които ЛЗ са наказани, защото са излезли извън рамките си на разрешения.

- Задължителното тестване може ли да доведе до напрежение между пациенти и персонал?

- Със сигурност, вече имам подадени такива сигнали. Първо трябва да се изчистят критериите за това кога един пациент е възможно да има КОВИД. Има случаи, в които пряко се нарушават правата на пациентите. Затова трябва да се уточнят критериите и тогава да се мисли за задължителност на теста, и накрая финансирането трябва да се поеме от касата или МЗ.

- При положение, че този резултат е актуален за деня, в който се прави, а инкубационният период е дълъг, какъв е смисълът от изследването?

- Има много въпроси, които се повдигат, съществува конфликт както между право и морал, така и между права и задължения на пациент и лекар. Не мисля, че някой може да даде еднозначен отговор, ако иска да защити правата и на двете страни. Затова отговорът за мен е в твърдите критерии за тестване. Защото затрудненото дишане не може да е единствена причина за тест за КОВИД. Един човек може да има проблеми със сърцето, астма и пак да диша трудно. Тоест, критериите трябва да са обективни.Щабът пак с редовни брифинги

Щабът пак с редовни брифинги

Финансовият министър обещава повече специалисти да получават 1000 лв. заради пандемията и по-дълго

Заразяват с К-19 при тест за ваксина

Заразяват с К-19 при тест за ваксина

Във Великобритания ще се прави първото клинично проучване, при което доброволците получават и доза от вируса
По-малко ин витро заради К-19

По-малко ин витро заради К-19

С 2% са намалели преминалите двойки, а с 11% - молбите през първото шестмесечие, каза министър Костадин Ангелов
С мерките ще ограничим КОВИД в училище

С мерките ще ограничим КОВИД в училище

Какъв пример даваме, когато седим без маски в парламента, запита министър Костадин Ангелов
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

290 нови случая на КОВИД

290 нови случая на КОВИД

Направените тестове за изминалите 24 часа са 4859, показват данните на Единната информационна система

127 паралелки под карантина

127 паралелки под карантина

От началото на годината 81 ученици са дали положителни проби за КОВИД-19, отчетоха от МОН
По-тежки мерки срещу КОВИД по света

По-тежки мерки срещу КОВИД по света

В Турция ще се лежи в затвор за укрити контакти, Израел затвори и синагогите
Най-пълният човек в света пребори К-19

Най-пълният човек в света пребори К-19

В момента мексиканецът тежи 208 килограма, има диабет и ХОББ
С имунитет срещу КОВИД са 15%

С имунитет срещу КОВИД са 15%

Трябва да внимаваме, пандемията не е приключила, а есента е сезонът когато идват повече заразни заболявания, каза еврокомисарят Стела Кириакидис

1 2 3 4 5 ... 147 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020