Интервю

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

04-08-2020 13:34
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останатУвеличението на парите за болниците е добра новина, но трябва да е според тежестта на всяка пътека, казва Красимир Грудев

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. Причината за забавянето този път стана смяната на здравния министър и новите параметри, които той предложи да залегнат в анекса, а именно увеличение на клиничните пътеки (КП) средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. Той е председател на Националното сдружение на частните болници.

- Г-н Грудев, очакваме нов анекс към НРД с 10% увеличение на КП, как ще се отрази на болниците?

- Това е много добра новина, която чакаме отдавна. От доста време настояваме болниците да бъдат компенсирани по някакъв начин заради извънредните разходи, които правят около пандемията. Те са не само за предпазни средства, но и заради усложнения начин на прием, извършването на различни видове диагностика, така че това увеличение е повече от добра новина.

- Какво е важно да се вземе предвид при разпределението на тези средства?

- Първото нещо, което трябва да се реши с това увеличение, е започналото още миналата година пропорциониране на КП съобразно тяхната тежест и себестойност. Миналата година то беше прието доста добре от страна на БЛС, НЗОК и МЗ, имахме надежда, че ще постигнем по-голяма справедливост в цените на КП, съобразно тяхната тежест, за съжаление, заради ограничения финансов ресурс тези пропорции не бяха постигнати и имаше доста изкривявания. Бяхме свидетели на символични увеличения от по 2 лева, затова на нас много ни се иска новият анекс да стъпи върху тази методика за пропорционално увеличаване на цените. Сега има подценени пътеки, има и добре оценени, може би има и надценени. Затова те трябва да се огледат добре и да не се прави увеличение с по 10% на всички, а то да е пропорционално и да се доближи до реалната им стойност.

- Кои са направленията с най-много подценени пътеки?

- В рехабилитацията, например, цените бяха увеличени с по 2 лв. При цена от порядъка на 250 лв. това е увеличение с под 1%. Добре е да се насочи вниманието там, защото това са доста подценявани пътеки. Много от процедурите, при които се смята, че няма много разходи, защото няма пролежаване, както при КП, също са с ниски цени. Една хемодиализа м.г. беше 140 лв. , повиши се на 160 или 180 лв., но общото мнение е, че, за да се извършва без риск от задлъжняване, тя трябва да е поне 220 лв. Примерите могат да са много, същото се отнася и до раждането, което се коригира, но пак е далече от реалната си стойност и за това се доплаща навсякъде. Трябва да се огледат пътеките и ако се следва схемата за пропорционално увеличаване, може да се стигне до справедливото им оценяване.

- Тези 10% ще успеят ли да компенсират приходите на болниците в сравнение с прогнозните бюджети и с миналогодишните?

- Най-вероятно не. Това, което се формира в НЗОК за първите 6 месеца е около 200 млн. лв., ако сложим до края на година още 6 месеца, това означава, че икономията ще е около 400 млн. лв. И това са само неусвоените средства от болнична помощ, а те са около 20% от бюджета на касата, тоест най-вероятно болниците ще достигнат до 80% от бюджета си. Това в много случаи няма да е достатъчно, за да покрият разходите си и да се издържат.

- Без значение дали ще са 400 млн. или 200 млн. лв., какво ще стане с този естествен резерв на НЗОК и какви са юридическите възможности да остане в здравеопазването?

- Първата възможност е да се увеличат цените на КП, което ще стане факт с анекса. Ако останат 10%, това са около 100 млн. лв. надплащане за оставащите месеци. Останалите средства трудно могат да се прехвърлят в другата година, тъй като са част от консолидирания държавен бюджет, който се занулява. Това, което направихме миналата година, беше да се плати авансово част от дейността на болниците за декември, което не знам колко е правилно, но се прие. Другото, което може да се направи, е да се променят правилата за икономиите, които болниците имат възможност да прехвърлят. В момента те важат до 31 август и след това възможностите за прехвърляне в друг месец се затварят. Нашето предложение към БЛС е да се увеличи този срок до 31 ноември. Това ще даде по реално разпределение на средствата по болниците, така че да се ползват според необходимостта им. Това са трите мерки, които могат да се предприемат според мен.

- Какво очаквате като бюджет в следващата година за здравеопазване?

- Много ми е трудно да прогнозирам. Мисля, че противно на очакванията, няма да имаме рязък спад на здравните осигурителни вноски. Много силно се надявам, че икономиката ще се възстанови бързо от този шок на пандемията. Това, което обикновени се представя като дадени повече пари за следващата година, идва от увеличението на МРЗ, на пенсията, на СРЗ. С две думи очаквам и сега да има такова увеличение, защото нарастването на доходите е заложено от правителството за пет години.

- Въпросът е какво се случва с разходната част, след като болниците не могат да си усвоят бюджета, а парите им се разпределят на исторически принцип?

- Първото, което трябва да се направи, е да се продължи по пътя на увеличаването на цените на КП. Още миналата година, когато правихме сметките, използвайки пропорциите на английската здравна система, изчислихме, че, за да функционира нормално системата на болничната помощ, са нужни общо 5 млрд. лв. В момента тя разполага с 2.5 млрд. лв. , та имаме още доста път да извървим, за да мислим за ДСГ, които най-справедливо отразяват лечението на пациентите. Но те искат повече пари, защото отразяват всяка една манипулация в КП, по тях не се дава просто една обща сума независимо от разходите.

- Ако се приеме предложение то ви и се достигнат тези 5 млрд., ще остане ли доплащането?

- Не би трябвало да остане. Сега хората затова доплащат, защото пътеките са крайно недофинансирани. Сега се доплаща доста сериозно, защото една очна операция не може да струва 380 лв. Но не е добре и другата крайност - доплащането да спре напълно, защото е нездравословно. Човек трябва да плаща един малък процент, за да държи контрол над системата, примерно 5% от стойността на пътеката, но не повече от еди колко си лева, тоест да има таван. Така, ако приемем, че една средна цена на КП сега е 1000 лв., а с увеличението до 5 млрд. ще стане 2 хил. лв., границата за доплащане тогава ще е 200-300 лв.

- Как ще се отрази тази КОВИД криза на болничния пазар?

- Не мога да прогнозирам, че ще се случи нещо катастрофално. Ако започнем с общинските болници, те са едни и общината трябва да си подпише смъртната присъда, ако затвори болницата. Затова те ще се подпомагат. Големите областни и университетски държавни болници имат достатъчно много работа - независимо от намаления обем сега, хората рано или късно ще потърсят медицинска помощ. Що се отнася до частните болници, те и в момента не се отличават с някакви намалени или увеличени приходи спрямо държавните, мисля, че те също ще имат място в системата и занапред. Но тази цифра от 360 болници се абсолютириза, в изминалите години заради промени в нормативната система много медицински центрове бяха направени насила болници - поне 30. Същото се отнася за лечебните заведения, които извършват амбулаторни процедури, това са все ‚болници". Да, те са много високотехнологични, но не са болници, а само очните са 30, същото е с болниците за рехабилитация, КОЦ-овете и т.н. Така че цифрата от 360 би трябвало да се преразгледа.276 нови случая на КОВИД

276 нови случая на КОВИД

Направените тестове за изминалите 24 часа са 4736, показват данните на Единната информационна система
201 паралелки под карантина

201 паралелки под карантина

110 са учениците и децата с КОВИД, посещавали градини или училище, което е 0.01% от общия им брой, отчетоха от МОН
Разкриваме КОВИД-сектори в още три болници

Разкриваме КОВИД-сектори в още три болници

От частни лечебни заведения първи протегнаха ръка, за да помогнат с кадри, казва д-р Георги Паздеров

КОВИД в 27 столични училища

КОВИД в 27 столични училища

Засега обаче случаите на заразените ученици са единични, няма огнища, казва д-р Данчо Пенчев
70 без маски са глобени в ресторанти и магазини

70 без маски са глобени в ресторанти и магазини

За две седмици през Координационния център преминаха 194 пациента, само 33 са положителни за КОВИД, казва д-р Данчо Пенчев
Срив на чуждите туристи и през август

Срив на чуждите туристи и през август

По-малко с 38% са и пътуванията на българи зад граница, показват данните на НСИ
Бургас поиска още KOВИД болници

Бургас поиска още KOВИД болници

Университетската и общинската белодробна болница в града поемат основната тежест в цялатa област, но са пълни, каза кметът Димитър Николов
„Св. Екатерина

„Св. Екатерина" изпраща още реаниматори в Гоце Делчев

От няколко месеца болницата помага на общинската болница заради недостига на лекари по време на пандемията

216 нови случая на КОВИД

216 нови случая на КОВИД

Починали са 11 души, направените тестове са 3302
Офталмолози дариха за близките на Вакльови

Офталмолози дариха за близките на Вакльови

Те ще подпомогнат и семейството на д-р Милан Първанов от Гоце Делчев
1 2 3 4 5 ... 380 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020