висок риск

50% от медиците са психически изтощени

03-08-2020 16:29
Clinica.bg

press@clinica.bg
50% от медиците са психически изтощениЛекарите работят повече и са по-болни в сравнение с останалите професии у нас
Медиците у нас страдат в по-голяма степен от хронични заболявания в сравнение със работещите в другите сфери. 47% от лекарите казват, че изпитват психическо изтощение на работа, сочат изводите от национално проучване на Българския лекарски съюз на тема "Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие".
В проучването, направено от социологическа агенция „Тренд", са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 души, заети в други сфери. Анкетата е първата по рода си от десетилетия, обясняват от БЛС.

Медиците, които отговарят, че изпитват психическа умора, са 47 на сто от запитаните. За сравнение, 36 на сто работещите друго, декларират психическо изтощение. Данните показват още, че проблемът е най-голям при лекарите между 40 и 60 години, като

 

по-високи са стойностите при жените.

 

Групата лекари между 40 и 60 години също така работят най-много часове. Медиците с над 60 часа труд седмично са и близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение, хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас. Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза.

 

11% от лекарите имат и други хронични заболявания,

 

докато при работещото население това са само 2%. Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията, отбелязват от съсловната организация. Всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). Всички останали професии са се сблъсквали с агресията в далеч по-малки мащаби - 17%. За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.Агресията е доказателство за срива между лекари и пациенти

Агресията е доказателство за срива между лекари и пациенти

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в болниците, защото там не е мястото за саморазправа, казват от БЛС
20 млн. за медицински хеликоптери

20 млн. за медицински хеликоптери

Въздушният транспорт ще е на разположение за пациенти в спешно състояние и при трансплантации
Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Лекарите не искат да се занимават с КОВИД

Недостатъчно финансиране и липса на кадри бяха двата основни проблема, които открои анкета на "Индекс на болниците" сред лечебните заведения. Те бяха разисквани по време на последвалата дискусия "КОВИД-19, предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ". Как могат да бъдат решени тези проблеми и пред какви други изпитания постави пандемията болниците, попитахме проф. Тодор Черкезов.
113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

Заради отражението на пандемията върху икономиката събираемостта на вноските ще е по-малка, прогнозират от НАП

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Имаме прекалено много хоспитализации

Имаме прекалено много хоспитализации

Необходимо е да се изградят стандарти, чрез които да се прецизира нуждата от болнично лечение при всеки отделен пациент, казват от Български лекари за ново здравеопазване

Бутат скелето за Детската болница

Бутат скелето за Детската болница

Обществен съвет ще наблюдава изграждането новото здравно заведение
Търсим за работа млади лекари

Търсим за работа млади лекари

КОВИД-19 постави пред редица изпитания и без това несъвършената ни здравна система. Финансовите приходи намаляха, а медиците се измориха от денонощната борба с новия противник и болниците се оголиха кадрово още повече. Готови ли са лечебните заведения за коронавируса през зимата, ще издържат ли на физическото и психическото напрежение, кое е най-трудното в битката с новото заболяване, попитахме д-р Минко Михов.
Сестрите с правила за добра практика

Сестрите с правила за добра практика

Те описват как да се отнасят с пациентите и с останалите от медицинския екип
1 2 3 4 5 ... 29 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020