Интервю

Спекулира се с цените на PCR-тестовете

03-08-2020 08:28
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Спекулира се с цените на PCR-тестоветеВръщането на строгите мерки би седяло на дневен ред през ноември, казва доц.Иван Иванов
От вече почти половин година България живее с КОВИД-19. Какво показват числата, как се справят лабораториите и какви трудности ги очакват тепърва, какво научихме за вируса и какво остава загадка попитахме доц. Иван Иванов. Той е завеждащ Националната референтна лаборатория „Kонтрол и Mониториране на Aнтибиотичната Резистентност" към НЦЗПБ.
- Доц. Иванов, как оценявате сегашната епидемична обстановка, случаите варират около 200- 300 дневно?

- Ако се погледне процентното съотношение спрямо положителните проби и общия брой тестове, то е доста стабилно от два месеца насам. Реално няма голямо нарастване, заболеваемостта се движи около 5%. Примерно при 3000 изследвани, 150 са положителни. Притеснителното е, че това се случва по време на летния сезон, при най-големите горещини и се очаква всъщност да имаме спад, а не стациониране. Защото за респираторните вируси не е характерно да има пик през лятото.

- Засега решението е учебната година да започне присъствено. Според вас това правилно ли е и до какво ще доведе?

- Правилно е, защото в цялата образователна система е доста трудно. Аз също мога да потвърдя това, защото тук водим курсове за следдипломна квалификация. Невъзможно е някои занятия да се провеждат онлайн, особено практическите.

- Колко щамове на КОВИД-19 вече открихте, последно бяха 35?

- Това беше първата партида, сега вече имаме около 80. Но това не са точно щамове. Някои от големите учени дори считат, че КОВИД-19 е щам, а не вид вирус. Т.е. той е щам подобен на SARS вируса. Ако SARS e един щам, SARS-2 или КОВИД-19 е друг щам на същия вирус. Така че при вирусите е много условно понятието щам. Ние по-скоро секвенирахме 35 генома на вируси, които са от проби на български пациенти, което означава, че някои от тях са много близки един от до друг, може да се каже, че става дума за един и същи вирус. Но, определено в българската популация открихме и много различни варианти на вируса. От 7 съществуващи генетични линии в света, открихме 5 от тях в България до момента. За една малка държава, с не толкова голям трафик на хора, такова голямо разнообразие на вируса при нас е доста учудващо.

- По какво се различават отделните щамове от гледна точка на протичане на заболяването и заразността им?

- Нашата задача не е толкова свързана с клиниката, колкото с епидемиологията. Като цяло в света няма доказателства, че една или друга мутация води до по-лека или тежка клиника. В почти 95% водещи са рисковите фактори при конкретния пациент като съпътстващи заболявания, възраст, начин на живот. Това са основните фактори, а не самия вирус. Има една мутация, която 100% е асоциирана с честотата на трансмисия, т.е. колко е вероятно един пациент да зарази друг. Установено е, че тази мутация дава предимство на вирусите, които я имат за по-бързо разпространение в даден регион. Пример за това е случилото се в Австралия, която е сравнително затворен регион, пътуванията се контролираха много строго още в самото начало на епидемията. Още през февруари и март там преобладаваха вируси, които бяха много подобни на китайския. Само след два месеца те бяха заместени с европейския и американския вариант, които имат тази мутация, за която говорим. Това означава, че вирусите от три генетични линии, които я притежават, много бързо изместват всички останали.

- По колко проби на ден имате на ден в лабораторията?

- Варират между 300 и 600.

- С колко са се увеличили спрямо предишните месеци?

- Може би са с около 200-300 повече, но пак е на пикове, не е постоянно. Ние обаче сложихме някои рестрикции. Вече не изследваме така масово контактни лица, по-скоро при нас идват само проби на лежащо болни пациенти, от болници без възможност да изследват КОВИД, от лечебни заведения със съмнения за огнище. Пристигат и проби, при които трябва много бързо да се реагира. Също така понякога други лаборатории ни изпращат материали за потвърждаване при гранични резултати.

- Как се справят лабораториите на РЗИ и останалите - частни, болнични?

- Слава Богу вече има достатъчно тестове на пазара. Достъпно е и няма дефицит, както беше в началото. Тогава беше много трудно, защото буквално не се знаеше на другия ден дали ще могат да се изследват пациентите. Вече има и доста фирми-производители и дистрибутори на качествени тестове, което също беше проблем. Имаше случаи, в които цяла партида, трябваше да се изхвърли. Сега вече този въпрос до голяма степен е решен. Но остава проблемът с цената на тестовете, на мен ми се струва доста висока. Но, така или иначе търговците спекулират, използват ситуацията.

- Колко е реалната цена и с колко може да се понижи?

- Зависи от конкретните тестове. Тъй като някои детектират един ген, други два или три. Попринцип в нашия център имаме фиксирана цена за PCR тестовете от 40-50 лв. за ДНК, a за РНК - 70-80 лв. Според мен това трябва да е максимума.
- В лабораториите обаче са по-скъпи? 
- В лабораториите цените са по-високи, но там оскъпяването идва и от взимането на материала и човекът, който се излага на риск, трябва да взима малко повече пари. Но на места са завишени цените.

– Какво очаква да се случи след въвеждане на задължителните тестове за болниците?

– Ако лабораторния капацитет го позволява няма нищо лошо. 

- А позволява ли го?

- За момента не бих казал, защото някои изобщо нямат PCR лаборатории, други нямат необходимото ниво за безопасност. И докато не си подобрят условията, ще е трудно тестването във всяка една болница. Но, лека-полека трябва да се върви в тази посока.

- През зимата лабораториите ще издържат ли?

- Това е доста сложен въпрос. Не знаем какъв ще е напливът от останалите респораторни вируси. Той варива през годините и наистина е трудно да се каже какво ще се случи през зимата. Ако има по-голям пик от другите вируси, ще е голям проблем за лабораториите, защото всеки, който кашля или киха ще тръгне да се изследва.
- Какво очаквате да се случи есента. Ще се наложи ли връщане на по-строгите мерки?

- Ако нивото на заболеваемост се запази, не би следвало да се въвеждат по-строгите мерки, от преди няколко месеца. Но с оглед на това, че както вече казах преди малко, ще има и други респираторни вируси, и ако на фона на това има увеличение на случаите на КОВИД, тогава вече може би към ноември такъв въпрос би стоял на дневен ред.

- Какъв е процентът на смъртност у нас и по света ?

- Нямам актуални данни. Има някаква тенденция за намаляване. Но в отделните държави е различно, при някои е 3%. Зависи от структурата на населението, ако има повече възрастни хора, логично ще е по-висока. В началото в Италия беше 13%, после спадна, по това време у нас беше около 4%.

- Говори се, че отделни държави вече са готови с ваксина. Кога е реалистично да има действаща и достъпна имунизация?

- Процесът по изпитването на тази ваксина е сериозен и аз не мисля, че може да се пусне на пазара до края на годината. Нормалният ход на една ваксина, от откриването до пускането на пазара може да отнеме и 10 години. Примерно при Хепатит Б отне горе-долу толкова време. Но, предвид ситуацията и належащата нужда, предполагам, че този период ще го съкратят до 1 една година. Вероятно първоначално ще има ограничени бройки, само за определени контингенти.

- Трябва ли да е задължителна ваксината, когато се появи такава?

- Ако има достъпна и ефективна ваксина, според мен трябва да е само за най-рисковия контингент - възрастни хора и лекари. Очакват се и лекарства, които да излязат на пазара след няколко месеца. Задължително те трябва да са налични в болниците, тъй като при най-тежко болните на командно дишане, тези лекарства наистина ще са животоспасяващи. Говорим за моноклонални антитела..

- А трябва ваксината да се смесва с грипните?

- Не мога да кажа, тепърва предстои да се изпита дали могат да имат кръстосана реакция в организма. Вероятно поне в началото няма да е по едно и също време, докато се натрупат данни, че това не води до нежелани странични реакции. При смесените ваксини пак има процес на много сериозно тестване дали те няма да си взаимодействат. Защото, когато имунната система отговаря на няколко „дразнители" като грип, коронавирус или нещо друго, когато едновременно трябва произвежда антитела, се получават някои непредсказуеми събития.

- Намалява ли вирулентността на вируса?

- Няма категорични данни, че има промяна в посока намаляване.

- Какво научихме за КОВИД-19 и какво не знаем?

- Научихме, че това е един вирус, който до момента няма аналог в природата и науката. Това е така, защото създава много различна клинична картина при отделните хора. Някои са безсимптомни, а други са на смъртно легло. Това е изключителна изненада за всички, които го изучаваме. Научихме, че трябва да си сменим визията за това какви мерки трябва да прилагаме при вирусите. Доказа се, че мерките работят. Но, по-голямата част остават неизвестните- как борим този вирус и как да намалим разпространението му, как той използва имунната система за своето размножаване и др. Колкото и до момента да си мислим, че диагностиката е на ниво, има още какво да се очаква и това отношение.

- Какво може да се подобри?

- В PCR диагностиката винаги има какво да се подобри. Когато вирусът мутира, таргетните места за тестове не са същите. Т.е. едни тестове, които работят в момента, не е сигурно, че след месец също ще работят. Затова ние използваме генома на вируса, за да видим дали в таргетните места има промяна и в каква степен. Това е много важно дори и на локално и регионално ниво.

- Към какви научни изследвания се е насочил НЦЗПБ, съвсем наскоро се обявиха одобрените проекти от Фонда за наука?

- Имаме два спечелени проекта, те са главно насочени към имунитета и изследване на взаимодействието на човешката имунна система с вируса. Доста мащабни задачи са си поставили моите колеги.276 нови случая на КОВИД

276 нови случая на КОВИД

Направените тестове за изминалите 24 часа са 4736, показват данните на Единната информационна система
201 паралелки под карантина

201 паралелки под карантина

110 са учениците и децата с КОВИД, посещавали градини или училище, което е 0.01% от общия им брой, отчетоха от МОН
Разкриваме КОВИД-сектори в още три болници

Разкриваме КОВИД-сектори в още три болници

От частни лечебни заведения първи протегнаха ръка, за да помогнат с кадри, казва д-р Георги Паздеров

КОВИД в 27 столични училища

КОВИД в 27 столични училища

Засега обаче случаите на заразените ученици са единични, няма огнища, казва д-р Данчо Пенчев
70 без маски са глобени в ресторанти и магазини

70 без маски са глобени в ресторанти и магазини

За две седмици през Координационния център преминаха 194 пациента, само 33 са положителни за КОВИД, казва д-р Данчо Пенчев
Срив на чуждите туристи и през август

Срив на чуждите туристи и през август

По-малко с 38% са и пътуванията на българи зад граница, показват данните на НСИ
Бургас поиска още KOВИД болници

Бургас поиска още KOВИД болници

Университетската и общинската белодробна болница в града поемат основната тежест в цялатa област, но са пълни, каза кметът Димитър Николов
„Св. Екатерина

„Св. Екатерина" изпраща още реаниматори в Гоце Делчев

От няколко месеца болницата помага на общинската болница заради недостига на лекари по време на пандемията

216 нови случая на КОВИД

216 нови случая на КОВИД

Починали са 11 души, направените тестове са 3302
Офталмолози дариха за близките на Вакльови

Офталмолози дариха за близките на Вакльови

Те ще подпомогнат и семейството на д-р Милан Първанов от Гоце Делчев
1 2 3 4 5 ... 149 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притеснявате ли се, че КОВИД скоро ще затвори училищата?

Септември 2020