защита

Омбудсманът иска промени за ТЕЛК

31-07-2020 14:20
Clinica.bg

press@clinica.bg
Омбудсманът иска промени за ТЕЛКНека новият министър не позволи да се ощетяват хората и с по-малки увреждания, казва Диана Ковачева

Въпреки че ВАС отхвърли методиката на здравното министерство за определяне на процента увреждане, ведомството реши да не променя философията на оценката. За обсъждане са предложени промени, с които не се сумират уврежданията, ако човек няма поне едно, което да е минимум 50%. Според омбудсмана Диана Ковачева обаче това ощетява част от хората. Дру проблем е липсата на действаща информационна система за ТЕЛК. Публикуваме писмото й до проф. Костадин Ангелов.

УВАЖАЕМИ ПРОФЕСОР АНГЕЛОВ,


На заседание на Съвета за наблюдение, орган за мониторинг по изпълнението на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, създаден съгласно чл. 11-16 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ), бяха обсъдени актуални проблеми на хората с увреждания, на техните семейства и на работещите в системата на социалните услуги в условията на пандемията от COVID-19.

По някои от поставените на заседанието въпроси и в изпълнение на решения на Съвета за наблюдение вече бяха отправени препоръки до компетентните институции:

• Ограничителните мерки при извънредното положение и правата на децата и възрастните с аутизъм или други интелектуални затруднения и психични заболявания;

• Затрудненията на децата с увреждания и техните родители в процеса на дистанционно обучение, наложено поради извънредното положение.

На заседанието Съветът за наблюдение взе и решение за отправяне на препоръки до министъра на здравеопазването за предприемане на действия и по проблемите, свързани с Информационната система за контрол на медицинската експертиза.


Констатациите са, че е налице забавяне

при въвеждането на Информационната система за контрол на медицинската експертиза, което да улесни хората с увреждания. Тя все още не е заработила напълно и на различни места РКМЕ и ТЕЛК действат по различен начин; няма връзка между личните лекари и органите на медицинската експертиза и възможност за проследяване движението на медицинските документи.

Становището е, че в условията на пандемията от коронавируса една такава система би улеснила много хората с увреждания, особено тези, които разполагат с техническа възможност да изпратят по електронен път документите си.

Контролът на медицинската експертиза е въпрос, който е от съществено значение за правата и интересите на хората с увреждания и техните семейства. Извършването на медицинската експертиза е предпоставка за определянето дали човек е с увреждане 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане/трайно намалена работоспособност и за ползването на редица права. Действащата до момента система за контрол на медицинската експертиза не осигуряваше достатъчно ефективни механизми и гаранции за правата на явяващите се на освидетелстване/преосвидетелстване граждани с увреждания.


Особено проблемно се оказваше администрирането

на документите от отговорните органи и спазването на сроковете, в рамките на които следваше да бъде извършен прегледът и постановяването на експертните решения.

Поради тази причина голяма част от хората с увреждания бяха затруднени да ползват правата си и да получават необходимата им подкрепа, включително за лечение и рехабилитация, за дълъг период от време.

От институцията на омбудсмана многократно са посочвани слабите страни на досегашната система и са изпращани препоръки за разрешаване на проблемите.


Внедряването на Информационната система за

контрол на медицинската експертиза е стъпката, която се очаква да доведе до подобряване на организацията на работа на органите на медицинската експертиза и осигуряване на правата на гражданите с увреждания, поради което следва надлежно да бъде популяризирана както сред служителите на ТЕЛК/НЕЛК, така и сред гражданите с увреждания и техните близки.

На основание чл. 14, т. 1 от Закона за хората с увреждания и чл. 21 от Правилника за дейността и организацията на работа на Съвета за наблюдение, се обръщам към Вас със следните препоръки:

• да бъдат предприети действия за внедряването и стартиране на Информационната система за контрол на медицинската експертиза;

• да се популяризира нейната функционалност и възможности сред служителите в ТЕЛК/НЕЛК, медицинските специалисти, свързани с процеса на освидетелстване, както и и сред гражданите.

Очаквам да ме информирате в разумен срок за предприетите по препоръките действия, за да бъдат представени на Съвета за наблюдение.

С уважение, доц. Диана КовачеваДават пенсии и на изтеклите ТЕЛК-ове

Дават пенсии и на изтеклите ТЕЛК-ове

От 7 август започват да плащат и добавките от 50 лв. заради КОВИД, съобщиха от НОИ
Социалните услуги по нов ред от 2022

Социалните услуги по нов ред от 2022

Анонимни сигнали за деца в риск ще продължат да се приемат, гласува окончателно НС
Социалните все пак ще приемат анонимни сигнали

Социалните все пак ще приемат анонимни сигнали

Депутатите отхвърлиха едно от основните искания на Патриотите по ЗСУ
Сигналите за насилие на деца да не са анонимни

Сигналите за насилие на деца да не са анонимни

Бедността не бива да е основание за извеждане на дете от семейството му, смята Диана Ковачева

Спрете злоупотребата с най-уязвимите

Спрете злоупотребата с най-уязвимите

Гнусно е всякакви залязващи политици да експлоатират горещата тема за социалните услуги
Избират подуправител на НОИ

Избират подуправител на НОИ

Единственият кандидат е Весела Караиванова, която ще кара четвърти мандат
500 лв. ще е помощта за отопление

500 лв. ще е помощта за отопление

Заявления за този зимен сезон се подават до 31 октомври, напомнят от социалното министерство
Пак блокират закона за социалните услуги

Пак блокират закона за социалните услуги

Депутати от "Воля" предлагат мораториум, докато не се появи новият кодекс в тази област
Социалният фонд е помогнал на 5500

Социалният фонд е помогнал на 5500

Майките от "Системата ни убива" обаче смятат, че той не работи, днес ще връчат исканията си на Деница Сачева
Върнете помощта от фонд Социална закрила

Върнете помощта от фонд Социална закрила

Той фактически не действа и няма еднократно финансиране за лечение, казват от "Системата ни убива"
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020