Антиейджинг

Победете годините със здравословен егоизъм

27-12-2016 10:21
Красотата е въпрос не на възраст, а на вътрешно състояние и плам, казва проф. Захарина СавоваПобедете годините със здравословен егоизъм
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
И тази година е към своя край. Ако не сте усетили нищо от нея, защото 12-те месеца всъщност минаха и отминаха със скоростта на светлината, не унивайте. Не бързайте да криете белите коси, нито да тъгувате, защото остарявате. А се опитайте да откриете своята антиейджинг терапия.
Има два вида стареене – биологично и психологично, обяснява проф. Захарина Савова, психотерапевт и преподавател във Факултета по обществено здраве в МУ-София. Първият вид е необратим и е обусловен от живота, но пък важното е, въпреки годините, болежките в кръста и умората в очите да не забравяме да се движим, както и да се грижим добре за здравето си. Добавянето на още една година в календара не бива да бъде знак, че трябва да спрем със спорта или да изключим от уикенда срещите с приятели.
Много по-важно обаче е психологичното остаряване, защото независимо от това на каква възраст сме, не трябва да спираме да търсим отговор на въпроса – как се чувстваме, харесва ли ни това, което правим за себе си. И ако отговорът е не, да се опитваме да го променим.
Визитка

Проф. Захарина Ангелова Савова е психотерапевт, има десетки публикации, автор е на специализирани книги. Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве, Медицински университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската Асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по Медицинска наука в МУ.

Един от най-влиятелните психолози Ерик Ериксън различава 8 етапа в живота на човек, във всеки от които има някаква криза. Целта е тя да бъде преодолявана, а човек да продължава да се развива и преминавайки във всеки следващ период да си разширява максимално границите и да извлича удовлетворение, обяснява проф. Савова. Грешка е самооценката на един човек да се изгражда само на основата на физическите качества. Нормално е след 45-50 години физическото остаряване да бъде по-видимо. Лошото е, когато с увеличаването на възрастта, се увеличава и чувството на неудовлетвореност – децата вече са големи, не ми се обаждат, не ме търсят, никой няма нужда от мен, казва проф. Савова.

С възрастта ставаме все по-ригидни, все по-трудно се променяме и това ни пречи да поемаме разумни рискове, което от своя страна води до стагнация и дори спиране на живота ни, казва психотерапевтът. А напротив – след 40-те, които отдавна са известни и като „новото 20", вече имаме натрупани мъдрост, опит и знания, на които можем да се облегнем и да започнем да правим неща, за които иначе досега не сме имали време и не сме могли да си позволим. Това ново нещо може да бъде нещо съвсем простичко – да пристъпим най-сетне към четенето на цялата библиотека нови книги, които сме трупали през годините, но за която все не идваше ред, докато помагахме на децата с уроците. Може да бъде и нещо лично и различно – уроци по китара, курсове по народни танци или зумба, а защо не и връщане към рисуване или пеене, които сме обожавали в детските си години. Промяната може да бъде и нещо смело и драстично – цялостна кариерна промяна, с която сменяме не само колегите, но и професията.

Ясно е, че няма как да се върнем отново в младостта, нито да бъдем красиви като на 20 години. Но всъщност, красотата е вътрешно състояние, а една красота без енергия, без топлина и плам нищо не храни, не дава, не развива и не обогатява, обяснява проф. Савова. Вижте София Лорен, която е на 82 години, но все още е смятана за една от най-красивите жени на Земята, вижте очите й и онзи прилив на желание да твориш, да правиш, да усещаш, онова състояние на удовлетвореност и на комфорт със себе си, който носи, казва психоложката.

Как може да се постигне необходимата емоционална хармония?

„Причината хората да не се чувстват добре е, че често влизаме в един водовъртеж на очаквания и изисквания към нас, които всъщност далеч не са нашите", обяснява проф. Савова. И допълва: „А човек трябва да си отговори на въпроса – кое мен ще ме направи най-много щастлив? И то без да се притеснява, че това няма да се хареса на половинката или на децата. А няма да се хареса, просто защото той вече няма да е удобен и на разположение". Ето защо идва и съветът – бъдете егоисти в здравословна доза! И поне от време на време след работа, вместо да бързате за вкъщи, за да готвите или слагате масата, отидете на разходка в парка или на йога – както ви се харесва.

Важното е да се опитаме да се адаптираме елегантно към промените. Защото е смешно да излизаме от възрастта си, вместо да откриваме по нещо хубаво във всяка възраст – и като стил на живот, и като начин на обличане, казва проф. Савова. И напомня, че с годините и мъжете, и жените сякаш спират да се грижат за себе си, занемаряват външния си вид, обездвижват се, нямат време за прическа, отпускат коремчета.

Ако ние поставим себе си на първо място и се обичаме, то тази любов и уважение, които даваме на себе си, ще ги получим и от другите. Не се ли обичаме – ние просто разрешаваме на света да ни мачка и да не ни цени.


Четири стъпки към щастието

 

1. Определете какво е щастие за вас. Важно е да определите срещите с кой човек, правенето на какво и постигането на какви придобивки ви кара да се усмихвате, да „летите". Направете го честно.

2. Решете какви са вашите потребности. Направете си списък – какви са очакванията ви към партньора – настоящ или бъдещ, какви са нуждите ми по отношение на финансите, както и от какви развлечения и социални срещи имате необходимост, казва проф. Савова. Не чакайте следващия понеделник или новата година, за да „тръгнете" с малките стъпки към своето щастие.

3. Мислете за хубави неща, опитвайте се по-често да си мислите какво хубаво сте видели, какво ви е накарало да се усмихнете. Независимо от трудностите и кризите около вас винаги има добра новина, която може да ви „направи" деня.

4. Награждавайте се - и с думи, и като си позволите да похарчите пари лично за себе си. Казвайте си колко готин човек сте, колко добре сте се справили в дадена трудна ситуация. Проф. Савова препоръчва и изработването на собствена „мантра", която може да се повтаря – дали пред огледалото сутрин, дали наум, докато пътуваме за работа. Думите могат да бъдат съвсем лични или общи като например: „Много съм щастлив, нещата ми се случват по най-добрия начин". Това действа на несъзнателно ниво и ни кара да се чувстваме наистина щастливи и силни, обобщава проф. Савова.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
1 2 3 4 5 ... 17 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ