Коментар

Пръстовите отпечатъци при джипитата са невъзможни

27-12-2016 09:41
Агресията на пациентите се провокира от популисткото поведение на политиците, казва д-р Димитър ПетровПръстовите отпечатъци при джипитата са невъзможни
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Измина още една година, каква е оценката за случващото се в зравната система през нея и какви реформи в системата очаква занапред, попитахме д-р Димитър Петров. Той е бивш управител на Националната здравноосигурителна каса и експерт в сферата на здравната политика.

Очаквам почти всичко направено през последната година да се прекрати. Най-вече да отпаднат пръстовите отпечатъци. Те не могат да се въведат в извънболничната помощ по простата причина, че системата на здравната каса ще блокира още първия час. Тя не е подготвена да издържи освен болниците и джипита, зъболекари, лаборатории и специалисти. Въпреки че сега шефовете на болниците си мълчат, в момента системата създава много големи затруднения, особено по отношение на възрастните хора и някои други категории лица. Те понякога губят по 10-15 минути за чекиране, което при 4-5 хил. пациенти, които влизат в болниците ежедневно, е нормално. Но при 5 хиляди джипитата ще се получи невъобразим хаос и опашки. Това е едното.

Вторият проблем беше т. нар. ценови коридор при лекарствата. За щастие хората около здравния министър успяха да го убедят да не се въвежда, защото той ще предизвика много голям хаос. Продължават обаче напъните за т. нар. генерично изписване на лекарства или промяната на медикаментите в аптеката по фирмено наименование. Това е абсурд – изписана прескрипция от лекар да се променя по този начин. Надявам се, Лекарският съюз да заеме много твърда позиция, защото подобно нещо е невъзможно.

Другото е електронният търг. Той ще се провали. Експертите вече извадиха около 20 проблема, които ще възникнат при евентуалното му провеждане. Първоначалната идея беше за електронна борса за лекарствата, което е нещо съвсем различно. Това означава да не се правят обществени поръчки при всяка необходимост, тъй като възникват спешни нужди от малки количества лекарства или пък от допълнителни медикаменти. Идеята беше те да се купуват от борсата, като Законът за обществените поръчки го позволява. Съвсем друго е обаче да правиш поръчки за огромни количества за две години, за които на никой не е ясно до каква степен ще потрябват, още повече, че за тези две години ще влизат много нови фирми и генерични препарати, които могат да са на по-ниски цени. Всеки генеричен нов препарат обикновено влиза на по-ниска цена от предишния и ако една болница се обвърже така за продължителен период от време, си затваря по този начин вратите да купува по-евтини лекарства. Самите заявки, които са събрани, говорят, че са правени на килограм. Вероятно разходите за лекарства на болницата за даден период са умножени по две. Сами разбирате, че това е несериозно. Другият проблем е с разсрочените плащания. Знаете, че болниците разсрочват плащания, включително и за цяла година за лекарства и консумативи. Електронният търг не дава тази възможност.

И още един проблем – трябва да се спре тоталната намеса на държавата в здравната каса. Тя на практика се управлява изцяло от министерството. Съветници на министъра се подвизават в касата и правят каквото им кажат. Той има свой съветник в Надзора, бивш негов съветник е подуправител на касата и т. н. Такава тотална намеса в работата на касата досега не е имало и това няма да доведе до нищо добро. Тази институция, колкото повече хората виждат, че е зависима, толкова повече се демотивират да плащат здравните си вноски.

Смятам, че касата и БЛС трябва да договорят една по-гъвкава система за регулация, защото това, което в момента се прави в болниците, си е чисто бюджетно финансиране. Ако НЗОК продължи да раздава бюджети на болниците, просто се обезмисля като институция. Това не е здравноосигурителен начин за финансиране.

Освен това виждате, че и тази година касата ще завърши с дефицит. Очевидно е, че всички приказки, че досега системата се е точела, а сега е въведен строг контрол и здравнаа каса била запушетна, стабилизирана и т. н., са приказки на вятъра. Болниците са вкарани в някакъв бюджет, но оттам висят над 50 млн. лв. плащания за т. нар. надлимитни дейности. Болниците обаче обявиха, че ще съдят касата и в момента, в който една от тях спечели делото, печелят и останалите, и това означава, че всичките тези пари ще трябва да се платят. Това най-вероятно ще стане с бюджета от следващата година. Другото перо – лекарствата, там също нищо не може да се спре. Неизплатените средства се трупат, въпреки приказките. Самата система с отстъпки от компаниите, които се вземат, е един десятък. Тя по никакъв начин не стимулира фирмите, по простата причина, че не са обвързани с ръста при отделните компании. Те са еднакви при всички. Аз с удоволствие ще платя 10%, ако имам 60 млн. лв. оборот. Догодина ще ги направя 90 млн., ще платя 3 млн. и ще имам 30 млн. повече продажби. Тук също ще има неразплатени плащания за следващата година, което означава, че касата не е влязла в никакви финансови рамки. Така че всичките приказки, че имало много пари, но те се източвали, остават без покритие. Не е това истината.

Истината е, че парите не стигат в здравната система и просто това трябва да се признае. Затова догодина има три основни риска пред НЗОК. Първият е разсрочените плащания от тази година, които ще са между 50-100 млн. лв. Те ще се прехвърлят за догодина под една или друга форма. Второто е болниците да осъдят касата и тя да им плати надлимитната дейност. Даже за касата ще е добре при спечелено дело от 2-3 болници, да тръгне към извънсъдебни споразумения с останалите, за да избегне поне плащанията на лихви и такси. Третият момент са продължаващите натрупвания по плащанията за лечение в чужбина. Те стават все повече и повече. Касата ги разсрочва, колкото може, но се трупат нови, а освен това все повече български граждани предпочитат да се лекуват в чужбина, въпреки хвалебствията какви чудеса сме направили тук.

Така че очаквам бюджетът за догодина да е недостатъчен и отново да има рестрикции, особено в болничната помощ. Но това няма да го спаси и най-вероятно отново ще прехвърлят средства за по-следващата година и т. н. Тази лоша практика ще се затвърди.

Не съм оптимист за това, което ще се случва в здравеопазването и не знам някой да е такъв. Оптимист съм за това, че все повече болници, особено големите университетски и частни клиники имат все по-добро оборудване, лекарите се квалифицират да работят с него. Но това нещо струва пари. По този начин българските граждани получават все по-добро лечение, но затова ще трябва да плащат от джоба си все повече. Това трябва да се знае. Ще има по-добро здравеопазване за тези, които могат да си го доплащат. За това не са виновни лекарите, защото много от проблемите на системата се прехвърлят на този, който стои срещу вас, когато отидете в болницата или в кабинета. Това са лекарите и сестрите. А проблемите в тази система обикновено са на ниво държавни институции, министерство, включително на цялата държава като отговорност. Просто срещу пациента не стои някой министър, а стои докторът и когато управляващите говорят постоянно, че лекарите са крадци, започват тези брутални действия срещу медиците в спешна помощ и на други места. Агресията на пациентите се провокира от популисткото поведение на политиците.

Естествено за цялата тази каша някой трябва да понесе отговорността. Въпросът е, че тя е конкретна. В повечето отношения е политическа. За други неща трябва да се носи съдебна отговорност и там, доколкото знам, прокуратурата се е задействала. Крайно време е в тази държава да има някаква справедливост.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ