европа

Аплодисменти вместо пари за медиците

30-07-2020 06:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
Аплодисменти вместо пари за медицитеЕС плануваше 9.4 млрд. евро по новата програма EU4Health за седем години, но миналата седмица те станаха 1.67 млрд.

КОВИД-19 беше крайъгълният камък, около който ЕС планира бюджета си за следващите 7 години. В центъра му логично трябваше да застане здравеопазването, защото причината, която провокира социално-икономическата криза не само на Стария континент, но и в целия свят, се оказа един вирус. И въпреки щедрото изсипване на средства от 1.824 трилиона евро до 2027 г., както и обещанията за повече средства за здравеопазване, в последния момент нещата рязко се промениха. И вместо пари Европа е на път да даде на медиците си само аплодисменти.

За първи път в този програмен период ЕК реши да създаде нов механизъм, посветен изцяло на здравето – EU4health. Целта на проекта беше да се осигурят финансови механизми, които да дадат възможност на държавите-членки да са по-подготвени в една следваща, аналогична на КОВИД-19, ситуация. Първоначалният бюджет по програмата бе в размер на 9.4 млрд. евро, което накара медиците да бъдат доволни. Държавните лидери обаче прекроиха финансовата рамка миналата седмица и крайният вариант се оказа доста печален - 1.7 млрд. евро. Това очаквано доведе до бурното възмущение на синдикати и съсловни организации.


"Решението означава, че има по-важни

приоритети от човешкото здраве. По-евтино е да аплодираш тези, които са рискували живота си в битката с КОВИД-19, но когато става дума за истински решения, европейските лидери предпочитат индустрията и търговията вместо здравето на хората. Ще потърсим помощ от Европейския парламент", заяви проф. Франк Мотгомъри, президент на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME). Към Европейския парламент ще се обърнат и от Европейската федерация на синдикатите в обществените услуги (EPSU), където членуват 8 млн., включително и здравни работници.


"След месеци на първа линия 200 000 медицински

работници бяха заразени и няколко хиляди починаха, всички са изморени, а са изправени пред нови пикове на пандемията в определени държави. Решението да се спестят пари за сметка на здравеопазването е опасно движение", обявиха и от EPSU. Така в момента бъдещето на здравните инвестиции се оказва в ръцете на евродепутатите. Ако те не се преборят за увеличение на парите, медиците ще загубят 7.7 млрд. от плануваните 9.4 млрд. евро.


С тези средства ЕК планираше да се основат

механизми за реакция при бъдещи здравни кризи. Финансирането трябваше да се раздели в две основни направления. Първото беше за изграждането на програми, които да подобрят здравната сигурност и готовността за реакция при бедствия. Това включва инвестиции за здравна инфраструктура, каквато са лабораториите, процесите по моделиране, предвиждане, превенция и управление на епидемии. В това направление влиза обезпечаването на възможности за откриване на ваксини, медикаменти, както и субстанции за тях, също така медицински защитни облекла и оборудване, диагностични материали. Всичко това трябваше да помогне за изграждането на база, която да покрива всички фази на една здравна криза като КОВИД.


Вторият финансов поток беше предназначен

за подобряване в дългосрочен план на здравните резултати чрез осигуряване на по-добра профилактика и достъп до диагностика и лечение, както и до по-добро сътрудничество между държавите. Това се очакваше да стане чрез обучителни програми за медицинския персонал, инвестиции в електронизиране на здравеопазването и акумулирането на данни. Дали всичко това ще се случи, зависи от решението на Европейския парламент. Ако депутатите не прекроят отново финансовата рамка, за медиците ще останат само аплодисментите.86 нови случая на КОВИД

86 нови случая на КОВИД

Броят на заразените медици от началото на пандемията досега е 1050

189 нови случая на КОВИД

189 нови случая на КОВИД

Броят на заразените медици от началото на пандемията досега е 1048

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

ЕМА препоръча дексаметазон за К-19

Стероидът е показан само за пациенти в тежко състояние
Сеул съди църква заради К-19

Сеул съди църква заради К-19

Пастор дал грешен списък, за да не изследват вярващите
Извънредна обстановка до края на ноември

Извънредна обстановка до края на ноември

Този път ще предложа удължаването да е с два месеца, каза доц. Ангел Кунчев
Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
Две отделения в МБАЛ-Пазарджик с К-19

Две отделения в МБАЛ-Пазарджик с К-19

Затворени са УНГ и Кардиологичното заради заразени лекари
Клас в Бургас под карантина

Клас в Бургас под карантина

Тестват масово още четири училища в страната
Китай тества 11 ваксини

Китай тества 11 ваксини

В Израел протестират срещу втората тежка карантина
Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
1 2 3 4 5 ... 145 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020