европа

Аплодисменти вместо пари за медиците

30-07-2020 06:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
Аплодисменти вместо пари за медицитеЕС плануваше 9.4 млрд. евро по новата програма EU4Health за седем години, но миналата седмица те станаха 1.67 млрд.

КОВИД-19 беше крайъгълният камък, около който ЕС планира бюджета си за следващите 7 години. В центъра му логично трябваше да застане здравеопазването, защото причината, която провокира социално-икономическата криза не само на Стария континент, но и в целия свят, се оказа един вирус. И въпреки щедрото изсипване на средства от 1.824 трилиона евро до 2027 г., както и обещанията за повече средства за здравеопазване, в последния момент нещата рязко се промениха. И вместо пари Европа е на път да даде на медиците си само аплодисменти.

За първи път в този програмен период ЕК реши да създаде нов механизъм, посветен изцяло на здравето – EU4health. Целта на проекта беше да се осигурят финансови механизми, които да дадат възможност на държавите-членки да са по-подготвени в една следваща, аналогична на КОВИД-19, ситуация. Първоначалният бюджет по програмата бе в размер на 9.4 млрд. евро, което накара медиците да бъдат доволни. Държавните лидери обаче прекроиха финансовата рамка миналата седмица и крайният вариант се оказа доста печален - 1.7 млрд. евро. Това очаквано доведе до бурното възмущение на синдикати и съсловни организации.


"Решението означава, че има по-важни

приоритети от човешкото здраве. По-евтино е да аплодираш тези, които са рискували живота си в битката с КОВИД-19, но когато става дума за истински решения, европейските лидери предпочитат индустрията и търговията вместо здравето на хората. Ще потърсим помощ от Европейския парламент", заяви проф. Франк Мотгомъри, президент на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME). Към Европейския парламент ще се обърнат и от Европейската федерация на синдикатите в обществените услуги (EPSU), където членуват 8 млн., включително и здравни работници.


"След месеци на първа линия 200 000 медицински

работници бяха заразени и няколко хиляди починаха, всички са изморени, а са изправени пред нови пикове на пандемията в определени държави. Решението да се спестят пари за сметка на здравеопазването е опасно движение", обявиха и от EPSU. Така в момента бъдещето на здравните инвестиции се оказва в ръцете на евродепутатите. Ако те не се преборят за увеличение на парите, медиците ще загубят 7.7 млрд. от плануваните 9.4 млрд. евро.


С тези средства ЕК планираше да се основат

механизми за реакция при бъдещи здравни кризи. Финансирането трябваше да се раздели в две основни направления. Първото беше за изграждането на програми, които да подобрят здравната сигурност и готовността за реакция при бедствия. Това включва инвестиции за здравна инфраструктура, каквато са лабораториите, процесите по моделиране, предвиждане, превенция и управление на епидемии. В това направление влиза обезпечаването на възможности за откриване на ваксини, медикаменти, както и субстанции за тях, също така медицински защитни облекла и оборудване, диагностични материали. Всичко това трябваше да помогне за изграждането на база, която да покрива всички фази на една здравна криза като КОВИД.


Вторият финансов поток беше предназначен

за подобряване в дългосрочен план на здравните резултати чрез осигуряване на по-добра профилактика и достъп до диагностика и лечение, както и до по-добро сътрудничество между държавите. Това се очакваше да стане чрез обучителни програми за медицинския персонал, инвестиции в електронизиране на здравеопазването и акумулирането на данни. Дали всичко това ще се случи, зависи от решението на Европейския парламент. Ако депутатите не прекроят отново финансовата рамка, за медиците ще останат само аплодисментите.PCR за Гърция поне до 15 август

PCR за Гърция поне до 15 август

Южната ни съседка удължи изискването за отрицателен резултат за К-19, съобщиха от Външно министерство
Румъния въведе маски на морето

Румъния въведе маски на морето

Задължителното покриване на лицето на открито се иска в 20 от 41 окръга
КОВИД във втори дом край Варна

КОВИД във втори дом край Варна

Над 100 са вече заразените в частния "Св. Георги", останалите възрастни няма да бъдат местени
Нови уроци за К-19 в Е-академията

Нови уроци за К-19 в Е-академията

Регистрацията и участието са безплатни, уточняват от съсловната организация
И Белгия ограничава българите

И Белгия ограничава българите

Ако идват от Североизточен или Югозападен район на страната ни, подлежат на задължителна карантина и тест
Спекулира се с цените на PCR-тестовете

Спекулира се с цените на PCR-тестовете

От вече почти половин година България живее с КОВИД-19. Какво показват числата, как се справят лабораториите и какви трудности ги очакват тепърва, какво научихме за вируса и какво остава загадка попитахме доц. Иван Иванов. Той е завеждащ Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ.
119 са новите случаи на КОВИД

119 са новите случаи на КОВИД

През последните 24 часа 46 са в интензивните отделения, а трима са починали

146 са новите случаи на КОВИД

146 са новите случаи на КОВИД

Настанените в болница са 793, от които 43 в интензивни отделения, показват данните на Единния информационен портал
270 нови заразени с К-19

270 нови заразени с К-19

Починало е момче на 19 години с установен коронавирус, общо за последното денонощие смъртните случаи са 9
Италия удължи карантината за българи

Италия удължи карантината за българи

Словения също въвежда, а Кипър вече ще приема българи само с PCR-тестве за КОВИД, други не се признават
1 2 3 4 5 ... 117 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020