Искам думата

Пациенти срещу новите рестрикции на НЗОК

23-12-2016 15:40
Не искаме да се затяга режима за лечение с биологични терапии, настояват теПациенти срещу новите рестрикции на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес даваме думата на представителите на пациентската общност у нас, които се обявиха срещу новите правила за лечение с биологична терапия, приети от НЗОК. Те са изпратили своето становище до премиера в оставка Бойко Борисов, омбудсманът Мая Манолова и здравните власти.

Уважаеми  дами и господа,

 

Обръщаме се към вас във връзка с Решение № РД-НС-04-156/01.12.16 г., в което Надзорният съвет на НЗОК взима следните решения:

„Приема изготвения анализ на разхода за биологични лекарствени продукти за периода януари 2015 до декември 2015 и предложения за оптимизиране на разходите на НЗОК за лекарства, медицински изделия и диетични храни заспециални медицински цели“.

„Цялостно преразглеждане на критериите за изписване на горепосочените лекарствени продукти и рамкирането им на втора терапевтична линия на база икономическа целесъобразност.“

Одобрението на всички нови пациенти, показани за биологична терапия, когато предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, съгласно критериите за разходна ефективност, се извършва от Надзорния съвет на НЗОК след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор.“

Засилване на контрола по издаването на протоколи и спазването стриктно на препоръките в терапевтичните ръководства.“

„Възлага на управителя на НЗОК пакетът от мерки да се приложи и по отношение на безинтерферонова терапия за Хепатит C”.

Ние, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ),  Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ), Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК), Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив“ считаме, че:

  1. Пациентът трябва да се лекува според актуалното терапевтично ръководство за съответното заболяване, което е написано от лекари - специалисти и което следва Европейските ръководства за лечение. Тези ръководства се базират на медицински доказателства за ефективността на медикаментите и биват следвани от всички европейски държави.
  2. Лечението по „икономическа целесъобразност“ категорично нарушава правото на пациента да получи лечение съобразно спецификите на основното и придружаващите му заболявания. Подобен подход води до разхищения на публични финансови средства от други социални фондове и съдейства за увеличение на инвалидността в страната.
  3. Само комисия от лекари с опит в лечението на тези заболявания трябва да има правомощията да определя терапевтичната стратегия за пациентите, а не Надзорния съвет към НЗОК, който не е медицинска структура.
  4. Изборът между различни INN по „икономически“, вместо по медицински причини, може да доведе до риск за здравето на пациентите, тъй като лекарствата с различен INN се различават по ефект, взаимодействия с други лекарства, профил на безопасност, противопоказания.
  5. Трябва да се изработи механизъм, който да позволи на пациентите да получават най-доброто лечение за тях, а на НЗОК да изразходва максимално ефективно бюджета, определен за конкретното заболяване. Активните преговори с всички фармацевтични компании за  понижаване цените на техните медикаменти ще доведе до търсения икономически ефект, и същевременно ще предостави равен достъп на пациентите до всички високоефективни терапии.

Призоваваме ви да вземете под внимание гореизложените коментари, тъй като те отразяват мнението на пациентите, засегнати директно от Решение № РД-НС-04-156/01.12.16 г. на Надзорния съвет към НЗОК.

Надяваме се, че чрез дадените ви правомощия ще заемете активна позиция за защита правата на пациента, а не за защита на икономически интереси. 


Ние ценим високо вашия труд

Ние ценим високо вашия труд

Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Да се вменява несъществуваща вина не помага

Да се вменява несъществуваща вина не помага

Коментарите на министър Меджидиев, че повишените заплати са PR на кабинета Петков буди недоумение, казва доц. Васил Пандов
Да не „възкресяваме

Да не „възкресяваме" излишни хартиени документи

Личните лекари вписват ваксината срещу КОВИД-19 в електронната система, не са длъжни да ги нанасят в дневник, казват от НСОПЛБ
БЛС пак срещу удължаването на протоколите

БЛС пак срещу удължаването на протоколите

Ако не преглеждаме пациентите, състоянието им се влошава, мотивират се от съсловната организация

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Мирни и светли дни пожела ръководството на БЗС в деня на лекарите по дентална медицина
Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Дози се дават за имунизации от екипи на Спешна помощ, а за личните лекари няма, казва д-р Румен Алексов от Кюстендил
Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

КОВИД не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, смятат от Националното сдружение на частните болници
Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността личните лекари да ваксинират всеки, заявил желание, казва председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров
Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Какво става с новия компенсационен механизъм, договорен в НСТС, питат синдикати и работодатели
Настояваме за бързо и справедливо наказание

Настояваме за бързо и справедливо наказание

Пациентите и техните близки да проявяват уважение и респект към медицинските специалисти, призоваха от БАПЗГ
1 2 3 4 5 ... 27 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ