Искам думата

Пациенти срещу новите рестрикции на НЗОК

23-12-2016 15:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пациенти срещу новите рестрикции на НЗОКНе искаме да се затяга режима за лечение с биологични терапии, настояват те
Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес даваме думата на представителите на пациентската общност у нас, които се обявиха срещу новите правила за лечение с биологична терапия, приети от НЗОК. Те са изпратили своето становище до премиера в оставка Бойко Борисов, омбудсманът Мая Манолова и здравните власти.

Уважаеми  дами и господа,

 

Обръщаме се към вас във връзка с Решение № РД-НС-04-156/01.12.16 г., в което Надзорният съвет на НЗОК взима следните решения:

„Приема изготвения анализ на разхода за биологични лекарствени продукти за периода януари 2015 до декември 2015 и предложения за оптимизиране на разходите на НЗОК за лекарства, медицински изделия и диетични храни заспециални медицински цели“.

„Цялостно преразглеждане на критериите за изписване на горепосочените лекарствени продукти и рамкирането им на втора терапевтична линия на база икономическа целесъобразност.“

Одобрението на всички нови пациенти, показани за биологична терапия, когато предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, съгласно критериите за разходна ефективност, се извършва от Надзорния съвет на НЗОК след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор.“

Засилване на контрола по издаването на протоколи и спазването стриктно на препоръките в терапевтичните ръководства.“

„Възлага на управителя на НЗОК пакетът от мерки да се приложи и по отношение на безинтерферонова терапия за Хепатит C”.

Ние, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ),  Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ), Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК), Сдружение на пациентите с хепатит „ХепАктив“ считаме, че:

  1. Пациентът трябва да се лекува според актуалното терапевтично ръководство за съответното заболяване, което е написано от лекари - специалисти и което следва Европейските ръководства за лечение. Тези ръководства се базират на медицински доказателства за ефективността на медикаментите и биват следвани от всички европейски държави.
  2. Лечението по „икономическа целесъобразност“ категорично нарушава правото на пациента да получи лечение съобразно спецификите на основното и придружаващите му заболявания. Подобен подход води до разхищения на публични финансови средства от други социални фондове и съдейства за увеличение на инвалидността в страната.
  3. Само комисия от лекари с опит в лечението на тези заболявания трябва да има правомощията да определя терапевтичната стратегия за пациентите, а не Надзорния съвет към НЗОК, който не е медицинска структура.
  4. Изборът между различни INN по „икономически“, вместо по медицински причини, може да доведе до риск за здравето на пациентите, тъй като лекарствата с различен INN се различават по ефект, взаимодействия с други лекарства, профил на безопасност, противопоказания.
  5. Трябва да се изработи механизъм, който да позволи на пациентите да получават най-доброто лечение за тях, а на НЗОК да изразходва максимално ефективно бюджета, определен за конкретното заболяване. Активните преговори с всички фармацевтични компании за  понижаване цените на техните медикаменти ще доведе до търсения икономически ефект, и същевременно ще предостави равен достъп на пациентите до всички високоефективни терапии.

Призоваваме ви да вземете под внимание гореизложените коментари, тъй като те отразяват мнението на пациентите, засегнати директно от Решение № РД-НС-04-156/01.12.16 г. на Надзорния съвет към НЗОК.

Надяваме се, че чрез дадените ви правомощия ще заемете активна позиция за защита правата на пациента, а не за защита на икономически интереси. Подкрепяме актуализацията на бюджета

Подкрепяме актуализацията на бюджета

Броят на безработните у нас може да достигне около 330 000 души към края на годината
Категорично не приемаме генеричното заместване

Категорично не приемаме генеричното заместване

БЛС е против смесването на медицината и лечебния процес с търговията
Настояваме за промяна в мерките за бизнеса

Настояваме за промяна в мерките за бизнеса

Държавата да поеме не само част от възнаграждението на служителите, но и осигурителните вноски
Обезпокоени сме за исканата дерогация

Обезпокоени сме за исканата дерогация

Ние не приемаме, че е налице обективна ситуация за това, извънредното положение не застрашва съществуването на нацията, казаха от КНСБ
Подобни промени са абсолютно неприемливи

Подобни промени са абсолютно неприемливи

Ако генеричното заместване на лекарства има неблагоприятни последици, кой ще носи отговорност
Против заместването на лекарства сме

Против заместването на лекарства сме

Всеки специалист трябва да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност
БСК настоява за Икономически кризисен щаб

БСК настоява за Икономически кризисен щаб

Българският бизнес е загрижен и отговорен за човешкия си капитал
Останете вкъщи!

Останете вкъщи!

Лекарите от "Царица Йоанна - ИСУЛ" призовават да спазваме карантината
Искаме Икономически антикризисен щаб

Искаме Икономически антикризисен щаб

Целта е предотвратяване на срив на българската икономика и създаване на предпоставки за възстановяване
Против сме ограниченията в търговията на лекарства

Против сме ограниченията в търговията на лекарства

Въвеждането им в Българияе изключително рисково предвид обема на пазара и натиска върху цените, казват от БАТЕЛ
1 2 3 4 5 ... 23 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020